Yüksek Nem Kalp Krizi Sebebi

Yüksek Nem Kalp Krizi Sebebi
Aniden bastıran yaz sıcakları ile birlikte birçok kişi önlemsiz sıcağa ve güneşe maruz kalabiliyor. Neredeyse her gün yüzde 50’nin üzerinde seyreden nem oranı da hastalıklara davetiye çıkartıyor. Böyle günlerde vücudun ısı dengesini sağlamak için kalp daha fazla çalışır, bu da kalp rahatsızlıklarına neden olabilir.

Aniden bastıran yaz sıcakları ile birlikte birçok kişi önlemsiz sıcağa ve güneşe maruz kalabiliyor. Neredeyse her gün yüzde 50’nin üzerinde seyreden nem oranı da hastalıklara davetiye çıkartıyor. Böyle günlerde vücudun ısı dengesini sağlamak için kalp daha fazla çalışır, bu da kalp rahatsızlıklarına neden olabilir. Medline Sorumlu Müdürü Dr. Koray Akay ani sıcaklık yükselmelerinde ve yüksek nemli günlerde sadece hipertansiyon ve kalp hastalarının değil, sağlıklı kişilerin de rahatsızlanabileceğini söylüyor ve uyarıyor:

 

Sadece yaşlılar ve kalp hastaları risk altında değil

 

Kalp krizinin en önemli tetikleyicilerinden birinin sıcak ve nemli hava olduğunu belirten Akay "Havaların aniden ısınmasıyla kişide ani kan basıncı düşüşü ya da yükselmesi olabilir. Kalp ve damar hastalarında, yaşlılarda bu ani değişimler kalp krizi ile sonuçlanabilir. Aynı risk gençler için de geçerlidir, güneşe uzun süre maruz kalmak, susuz kalmak, koruyucu giysi, şapka kullanmamak güneş çarpmasına neden olabilir ve herkes için risk oluşturabilir" diye konuştu.

 

Tuz kaybına dikkat

 

Soğuk havalarda olduğu gibi, sıcak havalarda da kalp krizi artış gösterir. Bunun önemli sebeplerinden birinin tuz ve elektrolit kaybının olduğunu belirten Dr. Koray Akay "Tuz ve elektrolit kaybı sonucunda kanın pıhtılaşma oranı artar. Aşırı sıcak dalgalarının yaşandığı günlerde olası bir kalp krizini önlemek için hasta olan ya da olmayan herkesin tükettiği tuz ve su oranına dikkat etmeleri, bol sıvı almaları ve güneşin zararlı etkilerinden korunmaları çok önemlidir" dedi.

 

Ne yapmalıyız?

 

-Saat 10:00-16:00 arasında en az 15 koruma faktörlü güneş kremlerini kullanın, gölge yerlerde bulunmaya dikkat edin

-Dışarı çıktığınızda açık renk, bol ve hafif giysiler giyin

-Güneş gözlüğü, şapka, şemsiye gibi koruyucular kullanın

-Vücut ısısının artmaması için, sık sık el, yüz ve ensenizi soğuk suyla ıslatın

-Açık alanda çalışmak zorunda olanlar, güneş altında korumasız kalmamaya, sık sık sıvı tüketmeye (ayran, mineralli su..) özen gösterin

-Spor için sabah erken ya da akşam saatlerini tercih edin, ağır sporlardan uzak durun

-Araç içi sıcaklıkları, araç durduktan sonra klima olsa bile hızla yükselir. Bu sebeple asla araçta canlı bırakmayın

-Güneş gören pencereleri güneşlik, perde vb. ile gölgelendirin,

-Çok soğuk veya buzlu içecekleri mide sağlığı ve metabolizma hızı açısından hızlı tüketmeyin

-Aşırı yağlı, yağda kızartılmış besinler, kafeinli, alkollü içeceklerden sakının.

 

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.