Hasan Ekici, TBMM Gündemine Taşıdı
Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, Konya’nın yapı stokunu TBMM gündemine taşıdı. Konya’daki birçok yapının 1999 yılı öncesine ait olduğunu belirten Ekici, riskli yapıların bir an evvel dönüşüme tabi tutulması gerektiğini kaydetti. Ekici, “Bir an önce zemin parametreleri dikkate alınarak binaların yapım yılı, yapım teknikleri ve kat yükseklikleri göz önüne alınarak öncelikli bölgeler tespit edilmeli ve buradaki yapılar incelenerek hızlıca bölge ve ada bazında kentsel dönüşüm gerçekleştirilmelidir. Dönüşümde öncelik, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgelere verilmelidir” dedi.
Gelecek Partisi Konya Milletvekili Hasan Ekici, TBMM Genel Kurulu’nda Konya’nın yapı stoku hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“Çöken Yapıları Hatırlattı”
Konya’da hafızalara kazınan Zümrüt Apartmanı faciası ve Taşoluk Apartmanı’nı anımsatan Hasan Ekici, “İçinde bulunduğumuz Şubat ayı Konya’da 2004 tarihinde yaşanan Zümrüt Apartmanı faciasının 21. Yıldönümü. Faciada 92 hemşehrimizi kaybettik, 30hemşehrimiz de yaralı olarak enkazdan çıkarıldı. Zümrüt Apartmanı Faciası, Türkiye’deki en büyük bina çökmesi felaketlerinden birisi olarak maalesef tarihe geçti. Geçtiğimiz ay, yani Zümrüt Apartmanı faciasının yıldönümünden bir hafta önce, Konya’mızın Selçuklu İlçesi Beyşehir Caddesi’ndeki bir binanın çökme haberiyle sarsıldık. 14 daire ve 7 dükkânın bulunduğu yığma binada 5 kişilik bir aile enkaz altında mahsur kaldı. Enkazdan 3 kişi sağ çıkartılırken maalesef 2 kişinin de cansız bedeni çıkarıldı. 2019 yılında da merkez Karatay ilçemizde bir ev çöktü ve burada da 2’si çocuk 3 hemşehrimizi kaybettik” dedi.
“Konya’da Binalar Denetimsizlikten Çöküyor”
Konya’da çöken binaların denetimsizlik sonucu çöktüğünü iddia eden Hasan Ekici, yetkililere riskli binaların bir an önce dönüştürme çağrısında bulundu. Ekici, şöyle konuştu:
“Bu binalar ne bir depremle ne de başka bir doğal afetle çöktü. Bu binalar olduğu yerde çöktü, aslında denetimsizlikten çöktü! Geçtiğimiz günlerde Konya’da kolon ve kirişlerinde kırılma ve göçme olması sebebiyle yıkılma tehlikesi bulunan başka binalar da boşaltılarak mühürlendi. Konya’nın birçok bölgesinde başarılı kentsel dönüşüm projeleri gerçekleştirildi. Ancak 1 ay önce çöken binada olduğu gibi kentsel dönüşüme girmeyen fakat yıkılma tehlikesi olan birçok binada on binlerce hemşehrimiz yaşıyor. Daha büyük felaketler yaşamadan değişen şartlara uymayan ve mevcut yönetmeliklere uygun olmayan birçok yapımızı hızlıca dönüştürmek mecburiyetindeyiz.”
Uzman İsimlerin Uyarılarını Anımsattı
“Hem biz hem de işin uzmanları yıllardır, binaların belli periyotlarla denetlenmesine ilişkin önerilerde bulunsak da iktidar yetkilileri, birçok konuda olduğu gibi bu konuda da duyarsızlar” diyen Milletvekili Ekici, İnşaat Mühendisleri Konya Şube Başkanı Özgür Yetiştirici’nin uyarılarını anımsattı ve şunları söyledi:
“Bakın! İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Hasan Özgür Yetiştirici, Konya’nın yapı stoku hakkında çok önemli açıklamalarda bulunuyor. Sayın Oda Başkanı, ‘Konya şehir genelindeki yapıların yüzde 40'ının hemen kontrol ve denetime tabi tutulması gerekiyor. Konya'da 1999 öncesi yapı çok fazla. Mutlaka bunlar için sürekli denetim çalışmaları ve bina sahiplerinden bir başvuruda beklemeden protokol nezdinde yapılan çalışmalarla analizlerin çıkarılması gerekiyor. Güçlendirmeye tabi tutulacak olanların bir an önce güçlendirilmesi, artık fiziki ömrünü yitirmiş olanların da yıkılması gerekiyor. Ayrıca her birinin 3 yılda bir, düzenli olarak mutlaka denetlenmesi gerekiyor’ diyor. İnşaat Mühendisleri Odası’nın bir önceki başkanı Doç. Dr. Süleyman Kamil Akın da Konya’da en az 20 bin riskli bina olduğunu söylüyor.”
“Olası Bir Deprem Ciddi Hasar Oluşturur”
Konya merkezden geçen 50 kilometrelik fay zonunun 6,5 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeli olduğunu ve bunun da kentteki birçok yapıya ciddi zararlar vereceğini söyleyen Hasan Ekici, “Konya için ‘deprem bölgesi değil’ dense de bu, Konya’da hiç deprem olmayacağı anlamına gelmiyor. Yakın tarihlerdeki depremler buna örnektir. Uzmanlar, Konya şehir merkezinden geçen 50 km uzunluğunda diri fay hattı bulunduğunu ve bu fayın 6 ila 6,5 büyüklüğünde deprem üretebileceğini söylüyor. Bu büyüklükteki bir deprem Konya'nın zemin yapısı ve mevcut yapı stoku nedeniyle şehirde ciddi bir hasar oluşturabilir” şeklinde konuştu.
“Hızlıca Bölge ve Ada Bazında Kentsel Dönüşüm Gerçekleştirilmelidir”
Konya’daki yapıların önemli bir bölümünün 1999 yılında yapıldığına dikkati çeken Hasan Ekici, bir an önce kentteki bütün yapıların periyodik bir denetimden geçmesi gerektiğini vurguladı. Ekici, “Yapılarımızın önemli bir bölümü 1999 öncesi yapılmış ve dönemin şartlarında ciddi bir mühendislik hizmeti almamış yapılar. Sonrasında yapılan yapılarda ise yeterli düzeyde zemin etüdü çalışmasının yapılıp yapılmadığı meçhul. Bir an önce zemin parametreleri dikkate alınarak binaların yapım yılı, yapım teknikleri ve kat yükseklikleri göz önüne alınarak öncelikli bölgeler tespit edilmeli ve buradaki yapılar incelenerek hızlıca bölge ve ada bazında kentsel dönüşüm gerçekleştirilmelidir. Dönüşümde öncelik, nüfus yoğunluğunun fazla olduğu bölgelere verilmelidir. Riskli yapı stokunun bir an evvel ortaya çıkarılması ve bakanlık kanalıyla bu alanların dönüştürülmesi için teşvik edici uygulamaların devreye alınması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.