Selçuk Üniversitesi Knidos’ta

Selçuk Üniversitesi Knidos’ta
Selçuk Üniversitesinin denetim ve başkanlığında 1988 yılından itibaren Knidos Antik Kentinde yürütül...

Selçuk Üniversitesinin denetim ve başkanlığında 1988 yılından itibaren Knidos Antik Kentinde yürütülen kazı çalışmaları, köklü ve eski kazı alanlarından olma özelliği ile ön plana çıkıyor.

Her yıl yurt içi ve yurt dışından üniversitelerden, ortalama 70’e yakın öğrenci ve bilim insanının çalışmalara katıldığı Knidos Antik Kenti’nde ev sahipliğini Selçuk Üniversitesi yapıyor. Antik dönemde önemli bir yere sahip olan Knidos Antik Kenti’nde, Selçuk Üniversitesi’nin kazı ve araştırmaları Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi, Prof. Dr. Ertekin Mustafa Doksanaltı öncülüğünde devam ediyor.

Knidos Antik Kenti çalışmalarına, 1988 yılından 2006 yılına kadar Prof. Dr. Ramazan Özgan’ın öncülük ettiğini sonrasında ise kendisinin göreve getirildiğini söyleyen Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertekin Mustafa Doksanaltı, Knidos’un Türkiye’nin en güneybatı uç noktasında yer aldığını ve antik dönemin en önemli kültür, sanat ve bilim merkezlerinden bir tanesi olduğunu söyledi.

“Knidos, bilimsel faaliyetleri gelişmesinde de rol oynamıştır”

Dünya’nın 7 harikasından biri olan İskenderiye Feneri’nin Mimarı Sosratus’un, Knidoslu olduğunu dile getiren Prof. Dr. Doksanaltı, antik dönemde astronom olan Eudoksos’un M.Ö. 4. yüzyılda uzayı ve yıldızları incelediğinin altını çizdi. Antik dönemde turizm faaliyetine de değinen Prof. Dr. Doksanaltı, Knidos’un bu faaliyetle de ön plana çıktığını vurguladı.

Kaynak: İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.