Darul Hadis’te “Bir Hadis Oku, Öğren ve Paylaş” etkinliği
Konya Valiliği ile Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Uluslararası Rumi Medeniyetler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Kütüphane Dokümantasyon Daire Başkanlığı 54. Kütüphane Haftası kapsamında İnce Minareli Medrese’de “İlim-Öğrenme ile İlgili Bir Hadis Oku, Öğren ve Paylaş” etkinliği düzenledi.
Programın moderatörlüğünü yapan NEÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adil Yavuz, “İslamiyet bir hayat tarzıdır. Bunun 3 aşaması var ve birincisi kişinin gönlünde imanın yer etmesidir. İkinci aşama insanın aklının, zihninin Müslümanlaşması gerekiyor. Bu zihniyet dönüşümü insanın hayata bakış açısını ve nasıl bir hayatı takip edeceğinin karar mekanizmasını oluşturduğu için bu da son derece önemli. Üçüncüsü ise, kişinin pratik hayatının dönüşümüdür. Bunları yönlendiren en önemli şeyler samimiyet, iyi niyet ve ihlastır. Büyük hadis alimleri kitaplarında ihlasın önemini vurgulamışlardır” diye konuştu.
“Bütün kitaplar bir kitabı anlamak için okunur”
Konuşmasında okumanın öneminden bahseden Konya Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar, “Bugün seküler mantıkla okuyan, yalan okuyan, bir sürü bilgi yüklenen insanların insanlığın başına nasıl bela olduklarını görüyoruz. Asıl olan Yaradan Rabbin adıyla okuyabilmektir. Yani Yüce Allah ile irtibat kesilmeden okumanın sağlanmasıdır. İnsan kendini tanımak için okuyacak, Rabbini tanımak için kendini tanıyacak, kâinatın yaratıcısını tanımak için kainatı okuyacak. Dolayısıyla ‘Yaradan Rabbinin adıyla oku’ emri önemli. Kuran, bir ucu tabiri caizse Allah’ın elinde, bir ucu da insanlığın kurtuluşu için yeryüzüne sarkıtılmış olan bir iptir. Bu tutunma, kulun yaratıcısıyla irtibatını kurması anlamına gelmektedir. Yaradan Rabbi unutmadan, ondan kopmadan okuyabilmektir önemli olan. Bütün kitaplar, bir kitabı anlamak için okunur ama biz bazen şaşırıyoruz herhalde, bütün kitapları okuyacağız diye o bir kitaba hiç sıra gelmiyor. Asıl olan o bir kitabın kıraat, tilavet ve tertil üzere okunmasıdır” şeklinde konuştu.
Daha sonra İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri hadisler okuyup anlattı.
Program sonunda konuşan Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker, “Sözlerin güzeli ifade edildikten sonra üzerine başka bir şey söylemeye bence gerek yok. Herkesten Allah razı olsun. Rabbim hayırlı, bereketli eylesin, Darul Hadisin kıyamete kadar ayakta kalmasını nasip eylesin” dedi.
Programda katılımcılara ‘Hadis Günlüğü’ kitabı dağıtımı yapıldı.
Kaynak: İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.