Onlar Mesleğinin Son Ustaları!
‘Geleneksel Türk El Sanatları’nda onlar kaybolmaya ve unutulmaya yüz turan mesleğin son ustaları.
Manisa’nın Kula İlçesi’nde ata yadigarı sanatı semerciliği dört kuşaktır sürdüren ailenin son semerci ustası Ahmet Bak, geleneksel el sanatları sergilerine katılarak mesleğini şehir şehir sergilemeye ve tanıtmaya çalışıyor.
Konya’da Kulesite AVM’de açılan ‘Geleneksel Türk El Sanatları Şöleni’ne katılmak için geldiği sırada Haber Kent muhabirine açıklamalarda bulunan semerci ustası Ahmet Bak, mesleğini yaklaşık 60 yıldır sürdürdüğünü söyledi.
Usta Ahmet Bak, daha önce taşıtın az olduğu dönemlerde, kırsal ve dağlık bölgelerde yük ve binek hayvanları için yaptığı semer taleplerine yetişemezken, bugün ise çok az alım olduğunu anlattı.
‘Taşıt Sayısı Arttıkça Semercilik Bitti!’
Mesleğinin son temsilcileri olduğuna işaret eden Usta Ahmet Bak, “Taşıt sayısı arttıkça eski doru atlar, merkeplerin sayısı azaldı, neredeyse kalmadı. Kırsal kesimde semer kullanımı tek tük. Yöremde bu mesleği yapan bir ben kaldım. Maddi getirisi az olduğu için dört kuşaktır sürdürdüğümüz semercilik mesleğini yapan bir ben kaldım” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere ve ustalarına sahip çıktığını anlatan semerci ustası Ahmet Bak, ‘Geleneksel El Sanatkarı’ unvanı veren Kültür ve Turizm Bakanlığı’na teşekkür etti.
Semeri Unutulmasın Diye Minyatürünü Yapıyor!
Bugünün gençlerinin semeri çok azının bildiğini dile getiren Semerci Ustası Ahmet Bak, ‘geçmişe hatırlatmada bulunmak’ ve gelecek nesillerde ‘semeri bilsin’, unutulmasın diye semerin orijinalinin yanı sıra dekorasyon olarak kullanılması için çeşidini ve süs eşyası içinse minyatürünü yaptığını söyledi.
(Mürsel Çetin/Haber Kent /Özel)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.