Mağaralarda Üretilen Peynir Tulumunun İlk Hasadı Yapıldı
Selçuklu Belediyesi tarafından kırsal mahallelerde kalkınmanın arttırılması ve şehrin yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen “Peynir Tulumundan İlk Hasat” programı Akpınar Mahallesi’nde gerçekleştirildi.
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı beraberindeki protokol üyeleri, yağı alınmış sütlerden üretilerek tuluklara basılan ve özel mağaralara bırakılarak doğal ortamında olgunlaştırılan ve lezzetlenen tulum peynirlerinin hasadına yerinde tanıklık etti. Etkinlikte misafirlere inlerden çıkarılan peynirler, yöre halkının üretimini yaptığı organik ürünler ile birlikte ikram edildi.
Selçuklu Belediyesi’nin de büyük destek verdiği proje ile yöre halkının geçimini sağlamasına ve ekonomisine katkı sunuyor. Proje ile Akpınar Mahallesi’ne has bu lezzetin tescillenerek marka haline getirilmesi amaçlanıyor.
Tanıtım programına Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen, Selçuklu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tahir Külahçı, Akpınar Mahalle Muhtarı Osman Çınar ve birim müdürleri katıldı.
Başkan Pekyatırmacı: “Kırsal Mahallelerimizdeki Üreticilerimize Yüzde 50 Hibe İle Arılı Kovan Veriyoruz”
Dış mahallelerde kırsal kalkınmaya destek olmaya devam ettiklerini ifade eden Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, “Devam ettirdiğimiz bir projenin ilk hasadını hep birlikte gerçekleştiriyoruz. Selçuklu Belediyesi olarak Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzü kurduğumuz günden itibaren bütün dış mahallelerimizde tarımla ilgili hayvancılıkla ilgili el sanatlarıyla ilgili ne yapılabilir, neler yapılıyor, üretilen ürün çeşitliliğimiz ne, bunlarla ilgili bu üretimin artırılabilmesi için ne yapabiliriz, üretimi nasıl çeşitlendirebiliriz, ürettiğimiz ürünleri nasıl daha katma değeri yüksek ürün haline getirebiliriz, nasıl bir kalite standardıyla markalaştırabiliriz? Bunlarla ilgili yoğun çalışmalar yapıyoruz ve bütün mahallelerimizde bu konuda ben görüyorum ki çok güzel neticeler elde ediyoruz. Geçtiğimiz aylarda Eğribayat Mahallemizde ilk pilot uygulama olarak yaptığımız arılı kovan desteğinin hasadını yapmıştık. Eğribayat Mahallemizde çok güzel bir netice elde ettik. Arılı kovan desteğiyle birlikte çok sayıda üreticimiz bal üretimi yapmaya başladılar ve bu sene de inşallah bunu bütün mahallelerimize yaygınlaştırıyoruz ve şu anda ilanını yaptık. Bütün dış mahallelerimizde ikamet eden hemşehrilerimiz bu hibe desteğine müracaat edebilirler. Biz Yüzde 50 hibe ile arılı kovanları üreticilerimize teslim ediyoruz ve onlar da bu üretimi kendi mahallelerinde rahat bir şekilde gerçekleştirebilecekler. Ben bütün kırsal mahallelerimizde ikamet eden hemşehrilerimizi, vatandaşlarımızı bu destekten faydalanmaya davet ediyorum. Konya'mızda Selçuklu'muzda inşallah en güzel en kaliteli balları biz kırsal mahallelerde oturan hemşehrilerimizle birlikte üreteceğiz ve bütün mahallelerimize çok güzel bir geliri de elde etmiş olacağız. Yine el sanatlarıyla ilgili çok önemli çalışmalar yapıyoruz. Bütün talep eden dış mahallelerimizde özellikle hanımlarımızın istekleri, talepleri doğrultusunda Halk Eğitim Müdürlüğümüzle de iş birliği yaparak atölyeler açıyoruz ve bu atölyelerde çok nitelikli, çok güzel üretimler gerçekleşiyor. El sanatlarıyla ilgili hanımların güzel çalışmalarını görüyoruz. Bu noktada da ben yine dış mahallelerimizdeki vatandaşlarımıza, hanımlarımıza çağrıda bulunuyorum. Onlar da bizden talepte bulunurlarsa bu konuda biz her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.
Külahçı: “Emek Verildiği Zaman Çok Güzel Şeylerin Olabileceğini Görüyoruz”
Akpınar tulum peynirinin hasat programında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade eden Selçuklu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tahir Külahçı da “Gerçekten emek verildiği zaman çok güzel şeylerin olabileceğini görüyoruz. İnşallah bu ürünlerin ileride coğrafi işaret tanımını da yaparak katma değeri daha yüksek ürünler elde edebiliriz. Bu programda emeği geçen herkese teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum” şeklinde konuştu.
Akpınar Mahalle Muhtarı Osman Çınar’da başta Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı olmak üzere projenin uygulanmasında emeği geçenlere mahalle sakinleri adına teşekkür etti.
Seçen: “Belediyemiz Üretim İçin Her Türlü Desteği Sağlamış”
Konya’nın insan yapısı, coğrafi konumu, iklim yapısı, tarımsal üretimi ve mekanizasyonuyla tarımın başkenti konumunda olduğunu belirten Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen,“ Dolayısıyla bende Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bir personeli olarak Konya Tarım İl Müdürlüğünde görev yapmaktan son derece onur duyduğumu, şeref duyduğumu ifade etmek isterim. Gerçekten yolların yapılmasına, mağaradaki enerji sistemlerinin teminine, ürünlerin altlıklarını oluşturana, arıcılıkta da kovan dağıtımına kadar ürünlerin katma değerinin artırılması noktasında bütün destekleri sayın belediye başkanımız tarafından gerçekleştirilmiş. Bu da beni son derece mutlu etti. Biz de üreticilerimizin eksik olduğu konularda sürekli tarım il ve ilçe müdürlüğü olarak her zaman yanlarında olacağımızı, sürekli onları destekleyeceğimizi ifade etmek istiyorum. Tabii Konya ilimizde dediğimiz gibi bilinçli bir üretim yapılıyor. Kırsalda insanlarımız sürekli üretimin içerisindeler. Ürünlerinin katma değerini artırma noktasında sürekli bir gayret içerisindeler. Kadınlarımızı görüyorum, ablalarımızı görüyorum, gençlerimizi, çocuklarımızı görüyorum. Hepsinin gerçekten gözlerinde bir ışık var. Tarımsal üretim oldukça önemli, üretimin kesintiye uğramaması gerekiyor. Bu vesileyle biz de tarım il ve ilçe teşkilatları olarak her zaman üreticilerimizin, çiftçilerimizin yanında olacağımızı söylemek istiyorum” dedi.
Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop: “Belediyemizin De Kırsal Alandaki Üretimi Teşvik Edecek Çalışmaları Son Dönemde Çok Gelişti”
Güzel bir merasim için toplandıklarını söyleyen Selçuklu Kaymakamı Eflatun Can Tortop ise sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz Anadolu’yuz ve Türk insanıyız. Topraktan uzaklaşmak bize çok uygun gelen bir hayat tarzı değil. Atalarımızın ifadesi ile “Bir avuç altının olacağına, bir avuç toprağın olsun”. Şimdi şehirdeki yaşam hepimize cazip geliyor ama orada da görünüyor ki eskiden 4 + 1, 3 + 1 evler derken 2 + 1, artık 1+ 1’lere ve bundan sonraki aşamada modül evler, kapsül evler. Bu bakımdan buradaki güzelliği görünce ferah rahatı, huzuru görünce insanlarımızın kırsal kesimde üretimlerini devam etmesi gerektiği bir kez daha ortaya çıkıyor. Mahallelerimiz, köylülerimiz mikro kliması, rüzgarı, mağarası, bitki örtüsüyle her türlü üretime fevkalade elverişli. Belediyemizin de kırsal alandaki üretimi teşvik edecek çalışmaları son dönemde çok gelişti ve çok güzel oldu. İnşallah kırsal kesimde bolluğun bereketin tadını çıkarın ve buraların kıymetini bilin diyorum.”
Konuşmaların ardından protokol üyeleri üreticilerle birlikte ilk peynir hasadını gerçekleştirdi.
(Haber Merkezi / Haber Kent)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.