Seydişehir’de ‘Kırım Kırım Kırılan Kırım’ paneli düzenlendi

Konya’nın Seydişehir İlçe Belediyesi, Dünya Kırım Tatar Derneği, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ...

Konya’nın Seydişehir İlçe Belediyesi, Dünya Kırım Tatar Derneği, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) işbirliğiyle "Kırım Kırım Kırılan Kırım" konulu panel düzenledi.

Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve moderatörlüğünü NEÜ Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof .Dr. Hüseyin Arıkan’ın yaptığı panele NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Özcan, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, TOBB Üniversitesinden Prof. Dr. Toğrul Ismayıl konuşmacı olarak katıldı.

Seydişehir’de yaklaşık 30 yıldır faaliyet gösterdiklerini kaydeden Dünya Kırım Tatar Derneği Başkanı Mustafa Sarıkamış, “Seydişehir halkı, Kırım milli davası konusunda hiçbir siyasi parti ayrımı yapmadan destek verdi. Türkiye bizim anavatanımızdır. Biz Afrin’de ölen şehitlerimiz için aynı duyguları, aynı acıları yaşıyoruz. Kırım’da ölen insanlarımız için aynı duyguları da herkes yaşıyor. Panelin hazırlanmasında emeği geçen Belediye Başkanı Mehmet Tutal ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Hüseyin Arıkan’a teşekkür ediyorum” dedi.

Daha sonra panelin moderatörlüğünü yapan Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Arıkan, “Anlamlı bir toplantıda bir aradayız. Böyle önemli bir panelin Seydişehir’de yapılması bizleri mutlu etti. Uzman hocalarımızı bir arada görmenin onurunu yaşıyoruz” diyerek panelin açılışını yaptı.

“Unutmadık unutturmayacağız”

Konuşmasına “Unutmadık, unutturmayacağız” diyerek başlayan Seydişehir Belediye Başkanı Mehmet Tutal, “Özellikle Osmanlı İmparatorluğunun yıkılmasından sonra adeta başı koparılan bir tavuk gibi İslam ümmeti, Türk dünyası nereye savrulduğunu bilmeyen bir yol içerisine girmiştir. Ne yazık ki 1944’de başlayan zulümlerden biride, Kırım Tatar Türklerine yapılanlardır. Hayvan vagonlarında Sibirya’ya sürülen yüz binlerce Türk işkencelerle maruz kalmış ve bunların 295 bini kaynaklara göre soğuktan ve açlıktan şehit olmuştur. Maalesef zulümler hala devam ediyor. Bunun için olaylardan ders, almamız, ibret almamız ve yolumuzu ona göre çizmek zorundayız. Elhamdülillah artık bu gün, Cumhurbaşkanımız, Başkomutanımız Siyonizme ‘One Minute’ diyebilecek derecede dik durabilen ve güçlü bir Türkiye ile yoluna devam eden bir konuma gelmiştir. Bu durum için ne kadar gurur duysak azdır. Suriye’de, Filistin’de olduğu gibi Türkiye Cumhuriyetlerde olan zulümlere müdahale edebilecek güvenlik güçlerimiz, güçlü bir ordumuz ve yiğitlerimiz var. Bu gün Türkiye Cumhuriyeti devleti istediği yerde, istediği şekilde, hiç kimseden talimat ve emir almadan operasyon yapabilecek güce gelmiştir. Türki Cumhuriyetlerin ve İslam coğrafyasının gözü bizim üzerimizdedir. Bu Millet 15 Temmuz’da yaptığı gibi son dönemlerde de birlik, beraberlik için gerekli desteği vermiştir. Bu milleti, bu gençliği tebrik etmek lazım. Biz bu vatanın nasıl kurtarıldığını unutmadık unutturmayacağız. Bu duygu ve düşüncelerle Afrin’de ,El-Bab’da, Fırat Kalkanın’da, Kırım’da şehit olan kardeşlerimize Allah’tan rahmet diliyor, katılımcılarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Kaymakam Aydın Erdoğan ise, "İlçemiz için önemli bir gün. Kırım davası aktüel olan ve Türkiye gündeminden düşmeyen bir mesele. Değerli hocalarımız bilgilerini bizlerle paylaşacaklar” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Kemal Özcan ve Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer de, 1783 yıllarında Ruslar tarafından işgal edilen, 1 milyon 800 bin Kırım Tatarının göç etmeye zorlandığı ve 18 Mayıs 1944 yılında 180 bin Kırım Tatarının yurtlarından edildiği felaket yıllarının tarihçesinden söz etti. Konuşmacılar, Kırım’ın efsane liderlerinden İsmail Gaspıralı ve Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu’nun bağımsızlık için verdiği mücadeleleri anlattı.

“Türkiye, Türkiye dışında yaşayan her türkün kıblegahıdır”

Azerbaycanlı bilim adamı Prof. Dr. Toğrul Ismayil, “Türk milleti her zaman toprağının kıymetini bilmiştir. Türkiye, Türkiye dışında yaşayan her bir Türk’ün kıblegahıdır. Türkiye, İstanbul, Ankara, Bursa, Konya dediğiniz zaman bizim gönlümüzde acayip hisler uyandırır. İster Azerbaycan’da olsun, ister Kırım’da olsun, İster Türkistan’da olsun her birini kalbi Türkiye ile dövünür. Ben inanıyorum ki buralardaki insanların kalbide o coğrafyadaki insanlar için dövünür. Türkiye bizim ortak vatanımızdır. Bırakın Türkiye’yi bütün Türk toprakları bizim vatanımızdır. Kırım sadece orada yaşayan insanların yok edilerek, sürülerek dövülerek kendi topraklarından yaşama haklarında mahrum edilen insanların mücadelesi değil. Kalbinde, damarlarında iman olan, inanç olan, Türk olan her insanın mücadelesidir. Bu yüzden Ben bir Azerbaycanlıyım. Ama Türk’üm. Hepimiz Türk’üz. Türk demek Müslüman demektir ”ifadelerini kullandı.

Panel sonunda Dünya Kırım Tatar Derneği tarafından İlçe Kaymakamı Aydın Erdoğan, Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Dekan Prof. Dr. Hüseyin Arıkan, panelistler, NEÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kemal Özcan, İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Kutluk Kağan Sümer, TOBB Üniversitesinden Prof. Dr. Toğrul Ismayıl’e plaket takdim etti. Programa, Seydişehir Kaymakamı Aydın Erdoğan, Belediye Başkanı Mehmet Tutal, Dünya Kırım Tatar Derneği Seydişehir Şube Başkanı Mustafa Sarıkamış, Sivil Toplum Kuruluşları (STK) Örgüt temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberler Haberleri