MÜSİAD Konya Şubesinde "Yerli Üret Yerli Tüket" konferansı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi tarafından düzenlenen "Yerli Üret Yerl...

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi tarafından düzenlenen "Yerli Üret Yerli Tüket" konferansına Mimar Sinan Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Dr. Muhammet Garip konuk oldu.

MÜSİAD Konya Şubesinde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Şubesi Başkanı Ömer Faruk Okka, “2017 yılında Konyamız 1 milyar 564 milyon ihracat gerçekleştirmiştir. Bu rakam Konya için Cumhuriyet tarihinin rekorudur. Türkiye ise, 2017 yılında 157,1 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek tarihindeki en yüksek ihracat oranını elde etti. Ülkemizin ve özellikle de şehrimizin ekonomisini sırtlayan, bıkmadan, usanmadan ve yılmadan üreten, yatırım yapan, dünya pazarlarına açılarak ülkesinin büyümesine katkı sağlayan bütün sanayici ve iş adamlarımızı kutluyorum. Büyük ülke olmanın olmazsa olmaz koşulu güçlü ekonomiye sahip olmaktır. Güçlü bir ekonomiye sahip olmak için her geçen gün daha çok çalışmalı ve daha çok üretmeliyiz. MÜSİAD Konya olarak kurulduğumuz günden bugüne özelde Konya genelde ise ülke ekonomisine katkı sağlamak için çalışmaktayız" dedi.

Dernek faaliyetleri hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Mimar Sinan Mühendisleri Birliği Genel Başkanı Dr. Muhammet Garip de, "Kısa bir süre önce başlattığımız ’Yerli Üret Yerli Tüket’ seferberliği, ülkemizin geleceği açısından son derece önemlidir. Küreselleşme denilen olayı bir fırsata çevirerek kalkınma adına safları sıklaştırmamız gerekiyor. Dernek olarak iş dünyası ile halk arasında, üretici ile tüketici arasında köprü olmak istiyoruz. Küresel alanda bölgesel liderlik için öncelikle teknoloji üretmeliyiz. Bu teknolojiyi de önce kendi ülkemizde kullanmalıyız ve daha sonra ihraç etmeliyiz. İlkokulda başlanan yerli malı yurdun malı onu herkes kullanmalı mantığından vazgeçmeliyiz. Bunun için 2018 yılından itibaren Yerli Malı Haftası’nın adının ’Yerli Üret Yerli Tüket’ haftası olarak değiştirilmesi teklif ettik. Yerli üretim ve yerli tüketim seferberliği ile üretim ve tüketimde yerlileşme bilincini artırmaya çalışıyoruz. Artık yerli ürün almak bir tercihten ziyade bir zorunluluk haline gelmiştir. Üretmek için her türlü şartı zorlamalıyız. Üretim konusunda özgüvenimizi tekrar kazanmalıyız. Bugünü yaşarken düne dair yaşanan ihanetleri asla unutmamalıyız. Uçtuğu için hapse atılan Vecihi Hürkuş’u, inişe geçerken çukura takılması yüzünden uçak fabrikası kapatılan sanayici Nuri Demirağ’ı ve protokol bahanesiyle az bezin kullanarak hipodromda yolda bırakılan Devrim Otomobilinin üreticilerini, unutmayacağız, unutturmayacağız. Gümüş Motor Fabrikası’nın kuruluşunda ve üretiminde çalışanların gösterdikleri fedakarlıklara karşı, fabrikanın hazin sonunu önleyememelerini unutmak mümkün mü? Bu yaşananları gelecek nesillere aktarmalıyız. Artık bu ülkede yeni ihanetlere izin vermeyeceğiz. 5 babayiğitle ortaya çıkan yerli otomobili de kimseye yedirmeye niyetimiz yok. Başarılı olması için her türlü gayreti göstereceğiz. Bu ülkenin çocukları için, şehit kanıyla yoğrulmuş bu topraklar için, zulüm altındayken bu coğrafyaya dua edenler için yerli üretelim, kaliteli yerli üretelim ve teknoloji üretelim” diye konuştu.

Konferansta, Mimar Sinan Mühendisleri Birliği tarafından hazırlanan “Gümüş Motor” belgesel filmi izlendi. 1960 yılında Türkiye’nin ilk yerli motorlarını üretmeyi başaran, ardından ismi Pancar Motor olarak değişip 2013 yılına kadar üretimini sürdüren Gümüş Motor’un hikayesi izleyenlerden tam not aldı.

Kaynak: İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yerel Haberler Haberleri