‘Geleceğine Sahip Çık, Yaşama Yön Ver’ projesini kamuoyuyla paylaşan Konya Bağımlılıkla Mücadele Derneği Başkanı Mehmet Demirel, “Türkiye’de madde kullanan kişi sayısı her geçen gün artmakta, madde kullanan kişilerin yaş ortalaması ise her geçen gün düşmektedir” dedi.
Demirel, Dernek Yönetim Kurulu Üyeleriyle birlikte Konya Öğretmenevi’nde düzenlediği basın toplantısında bağımlılıkla mücadele konusunda dernek olarak yürüttükleri ‘Geleceğine Sahip Çık, Yaşama Yön Ver’ projesiyle ilgili bilgi verdi.
Türkiye’de uyuşturucu madde kullanan kişi sayısının her geçen gün arttığına işaret eden Demirel, “Dünyada her ülke az ya da çok coğrafi konumuna, inanç sistemine, toplumsal yapısına, sosyoekonomik durumuna göre uyuşturucu ile ilgili suçlardan veya madde kullanımından etkilenmektedir. Uyuşturucu kaçakçılığı ve terör örgütlerinin finans kaynağı olarak uyuşturucuyu kullanması, teknolojideki hızlı gelişmeler, hızla artan uyuşturucu arz ve talebi madde bağımlılığını küresel bir sorun haline getirmiş ve dünya çapında mücadele edilmesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır. Asya’da üretilen uyuşturucunun Avrupa’ya nakli, Avrupa’da üretilen sentetik uyuşturucuların da Asya’ya nakli açısından Türkiye coğrafi öneme sahip olmakta ve ülke sahip olduğu genç nüfus nedeniyle büyük risk altında bulunmaktadır. Türkiye’de madde kullanan kişi sayısı her geçen gün artmakta, madde kullanan kişilerin yaş ortalaması ise her geçen gün düşmektedir. Bu durumu dert edinen ve madde bağımlılığı konusunda çalışmak isteyen gönüllü kişilerin bir araya gelmesi ile 2017 yılı Ekim ayında Konya Bağımlılıkla Mücadele Derneği kurulmuştur. Dernek, madde bağımlısı olma riskini en az seviyeye indirmek için sağlıklı ortam oluşturulması konusunda koruyucu önleyici çalışmalar yapmayı hedefleyerek çalışmalarına başlamıştır” diye konuştu.
“Bağımlılıkla Mücadeleyi Konya’da Kurumlarımızla Birlikte Yapıyoruz”
Madde bağımlılığıyla mücadele de kamu kurumları, yerel yönetimler ve STK’larla iş birliği içinde olduklarını belirten Demirel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Madde bağımlılığı ile ilgili bütün çalışmalarda kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği ve eşgüdüm içinde çalışmaya önem veren dernek yönetimimiz ve üyelerimiz uzmanların görüşleri ve sahadaki tecrübeler doğrultusunda faaliyetlerini planlamaktadır. İlk olarak ‘Kıştan bahara maddeden hayata dönüş’, ikinci olarak ‘Geleceğini koru’ projelerini hayata geçiren Konya Bağımlılıkla Mücadele Derneği üçüncü projesini gerçekleştirmiştir. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen ‘Geleceğe sahip çık, yaşama yön ver’ projesinin pandemi dönemi yasaklarına denk gelmesi sebebiyle bağımlılık alanında çalışacak olan kişilerin yetkinliklerini arttırmak amacıyla planlanan bağımlılık atölyesi çevrim içi düzenlenmiştir. Bağımlılık alanında çalışacak olan lisans öğrencileri veya mezunları 14 hafta boyunca süren eğitime katılarak katılım belgesi almaya hak kazanmıştır. Dersler Doç. Dr. Fatih Hilmi Çetin, Dr. Öğretim Üyesi Halit Necmi Uçar ve Dr. Öğretim Üyesi İbrahim Karakaya tarafından verilmiştir.”
“Madde Bağımlılığıyla Mücadelede Bir Farkındalık ve Dikkati Çekmek İstedik”
Madde bağımlılığıyla ilgili farkındalığı artırmak istediklerine vurgu yapan Demirel, şöyle devam etti:
“Madde bağımlılığı ile ilgili farkındalığı arttırmak ve bu konuya dikkati çekmek amacıyla video çekimleri yapılmış, sosyal medya hesaplarımızda paylaşılmıştır. Bu videolar ile bağımlılık nedir, bağımlılık döngüsü nedir, risk gruplarında kimler yer alır, bir kişinin madde kullandığından şüpheleniyorsak ne yapmalıyız, tedavi için nerelere başvurabiliriz gibi sorular cevaplanmıştır. ‘Madde Bağımlılığı Farkındalığının Arttırılması’ konulu slogan yarışması düzenlenmiş, jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucunda dereceye giren kişilerin ödülleri teslim edilmiştir. Bağımlılık alanında çalışan uzmanlar ve akademisyenlerin katılımı ile ‘Koruyucu Önleyici Çalışmalarda STK’lara Düşen Görevler’ Çalıştayı düzenlenmiştir. Çalıştay boyunca olumsuz çocukluk yaşantısının madde kullanım riskini arttırdığı, bu nedenle ailelere uzun soluklu eğitimler verilerek “Ebeveynlik becerilerinin kazandırılması” gerekliliği defalarca vurgulanmıştır. Madde bağımlılığını önlemede sivil toplum kuruluşlarının önemine dikkat çekmek ve sivil toplum kuruluşlarına düşen görevleri anlatmak için sivil toplum kuruluşları temsilcilerine yönelik seminerler düzenlenmiştir. Katılımcılara derneğimiz tarafından hazırlanan bilgilendirme broşürleri dağıtılmıştır.
Madde bağımlılığını önlemede basının rolü ve önemine dikkat çekmek için basın mensuplarına yönelik seminer düzenlenmiştir. Görsel ve yazılı medyada dikkat edilmesi gerekenler hususlar ifade edilmiştir. Madde kullanan veya kullanma riski taşıyan öğrencilerin tespit edilmesi ve gerekli önlemlerin alınması servis şoförleri ve rehber personelinde sürece dâhil edilmesinin önemi fark edilmiş, servis şoförleri ve rehber personele yönelik “Madde Bağımlılığı ve Farkındalık” eğitimleri düzenlenmiştir. Konya Bağımlılıkla Mücadele Derneği olarak madde bağımlılığı konusunda çalışmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Çalışmalarımızda bizlere destek veren kamu kurumlarına, yerel yönetimlere ve STK’lara ve Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya teşekkür ediyoruz.”
(MÇ/Haber Kent)