Mürsel Çetin’in kaleme aldığı ‘Yaşanmışlığın Zarafetli Tanıkları Kadın Gazeteciler’ kitabı yayınlandı. İlk Türk Kadın Gazeteci Selma Rıza’nın hayatının anlatılmasıyla giriş yapılan kitapta, kadın gazetecilerin anılarından kesitlere sunulmuş.
Gazeteci Mürsel Çetin’in kaleme aldığı, Danışmanlığını Mustafa Öztürk İşler’in, Editörlüğünü Hasan Özgür Yetiştirici’nin üstlendiği kitap, Cim Kitabevi yayınları arasındaki yerini aldı.
Gazeteci Yazar Mürsel Çetin, ‘Yaşanmışlığın Zarafetli Tanıkları Kadın Gazeteciler’ isimli kitabının başlığında kullanılan ‘zarafet’ kelimesine işaret ederek, “Günümüzde maalesef unutulmaya yüz tutmuş zarafet kelimesinin anlamına baktığımızda, konuşma ve davranışlarıyla beğenilen, kendimize ve başkalarına karşı olan davranışlarımızı ifade etmektedir. İnsanlara karşı özenli, nazik, düşünceli, kibar, dikkatli davranan kişiler için sıkça kullanılır. Zarif insanlar, karşısındaki kişiyi kırmaktan çekinirler ve buna göre davranırlar. ‘Eğer kendinize karşı davranışlarınız güzel ve olumlu ise, toplumdaki davranış biçiminiz de öyle olacaktır’ anlamı taşıyan zarafet kelimesi, aynı zamanda abartıdan uzak, sade fakat duruşu ve şekli ile dikkati çeken demektir. Toplumda önemli bir yere sahip olan ve kamuoyunu aydınlatma gibi görevi ifa eden gazetecilerden kadın meslektaşlarımız, bu toplumun birer aynası olarak objektif yaklaşımlarıyla hep güzellikler getirecekler.
Tarafsız, objektif, hakkıyla, milletimizin haber alma hakkını elinde tutan, görevini en iyi şekilde yerine getirme gayreti içerisinde olan bütün zarafetli gazetecilere selam olsun.
“Emeğin Alın Teriyle Yansıması”
Mürsel Çetin, sözlerini şöyle sürdürdü: “ Kitabımızın konusuna ‘Emeğin alın teriyle yansıması’ desek galiba yanlış olmaz. Kadın gazeteciler… İyi ki varlar. İyi ki bu mesleği icra ediyorlar. Onların varlığı toplumun her kesiminde, her meslek dalında ve ekonominin her bir sektöründe olduğu gibi bu mesleğe de değer katıyor. İlk kadın gazeteci Selma Rıza’dan başlayan öykümüz halen tüm zorluklarına rağmen tüm güzelliği ile devam ediyor. Bizler de çevremizde ve sahada gördüğümüz kadın gazetecilerin başarı hikâyelerini toplamaya çalıştık.
Biliyoruz ki daha pek çok takdir edilecek, bu mesleğe altın harflerle ismini kazıyacak kadın meslektaşlarımız var. Her birinin gıptayla okunacak ve biriktirdikleri anıları var. Aramızdan ayrılanları saygıyla yâd ederken, yaşadığımız dünyayı kalemleriyle güzelleştiren, kalite katan ve de halen bu meslekte ter akıtan kadın gazetecilerimize de selam olsun.”
“Yeni Başarı Hikayelerine Şahitlik Edeceğiz”
“Çünkü bizler nefes aldıkça; görevlerini çeşitli zorluklarla yapmaya çalışan kadın gazeteciler yine yeniden görev başında olacaklar” diyen Mürsel Çetin, şu ifadelere yer verdi:
“Kimi sahada, kimi stüdyoda, kimi ofiste koşturmaya devam edecekler. Bizler de yeni başarı hikayelerine şahitlik edeceğiz, onlarla gurur duyacağız. Her meslekte olduğu gibi bazen negatif ayrımcılığa uğrayacaklar, mobbing görecekler, kimi zaman iyi insanlara denk gelecekler ama ağır yüklerini şikayet etmeden taşımaya devam edecekler. Bazıları yeni nesillere rol model olacaklar. İsimleri hiç unutulmayacak ve her daim saygıyla anılacak.”
‘Kadın Gazeteciler’ kitabını herhangi bir yerin maddi desteği olmadan kendi imkanlarıyla yayın hayatına kazandırdığını dile getiren Yazar Mürsel Çetin, söz konusu kitabın bir başlangıç olmasını dileyerek, yeni projeler için hazırlıklarına başladıklarını ifade etti.
Öte yandan kitapta yer alan kadın gazetecilerin isimleri ise sürpriz olması açısından belirtilmedi.