Onlar, ilk kadın gazeteci Selma Rıza’nın (5 Şubat 1872-5 Ekim 1931) bayrağını taşıyorlar. Selma Rıza, Hilal-i Ahmer Cemiyeti Genel Sekreteri ve yazarıydı.
Konya’da da yerel medyada görev yapan kadın gazeteciler, Selma Rıza’nın başlatmış olduğu görevi günümüz şartlarına göre ifa etmeye çalışıyor. Mesai mefhumu gözetmeksizin sahada görev yapan kadın gazeteciler, habercilikte hemcinsleriyle yarışıyorlar.
Kadın Gazetecilerin Haber Kent’e paylaştığı görüşleri şöyle:
“Kararlı Adımlarla Üstesinden Geleceğim”
Hamide Yıldırım (Konya Postası Gazetesi Muhabiri)
“Mesleğe ilk başladığım anlarda herkesten aynı şeyleri duyuyordum. İnsanlar bu işte kadınların çok zorlanacağını söylerken ben ise tam tersi kararlı adımlarla üstesinden geleceğim diyerek çıktım bu yola. Her zaman söylerim başka bir meslek yapamam. Her meslekte olması gibi gazeteciliğe de kadın elinin dokunması şart. Her zaman sorgulayan, araştıran ve heyecanla mesleğine bağlı bir kadın olarak ayaklarımın üstünde durup sırf laf olsun diye konuşanlara inat çabalayacağım. Zorluk çıkaranlar olacak, küçümsemeyenler olacak, ‘sizinki de habercilik mi, biz zamanında şöyleydik’ laflarını duyacağım belki ama ben yine bildiğim gibi devam edeceğim. Yaşar Kemal'in de dediği gibi yerel de olsak ulusal da olsak aslında biz ‘Hayatımızı, halka hakikatleri anlatmak yolunda harcıyoruz".
“Emanetiniz Emanetimiz Selma Rıza…”
Hacer Ceylan (Yenigün Gazetesi Muhabiri)
“Kadın olmak, nereye gidersen git, sırtında bir yükle yolculuğa çıkmaktır. Kadın olarak bu sektörde var olmak ise, sırtına fazladan yük almaktır. Bir kadın olarak tüm sektörlere ‘kadın eli’ değmesi gerektiğine olan inancımla bizler de bu sektörde yerimizi aldık. Kadınların yok sayıldığı, adil haklara sahip olmadığı sektörlerde kendi hakkımızı ve tüm kadınların haklarını savunmak ve haksızlıkları gün yüzüne çıkarmak için mücadelemiz baki olacak. Kimi zaman yok sayılacak kimi zaman çeşitli mobbinglere maruz kalacağız biliyoruz ancak birileri yok saydıkça biz daha çok var olacağız. Başta mücadelemde emeği geçen, o güçlü kadın, annem olmak üzere tüm savaşçı kadınlara teşekkür etmek istiyorum. Bayrağı bir sonraki nesle taşımak üzere, emanetiniz emanetimiz Selma Rıza…”
“Gazeteci Olmak Çocukluk Hayalimdi”
Eylül Aşkın Akçay (Yeni Konya Gazetesi Editörü)
“Gazeteci olmak benim çocukluk hayalimdi. Özellikle kadın olarak bu denli zor bir mesleği seçiyor olduğumun farkına varsaydım yine de tercih eder miydim bilmiyorum. Fakat sanırım ‘haber verme’ duygusunun güzelliğinden vazgeçemezdim. Gazeteci olmanın ve olaylara yakından tanıklık etmenin düşünüldüğü gibi heyecan verici bir tarafı var. Bununla birlikte vatandaşa doğru bilgiyi aktarıyor olmanın kutsallığına da her zaman inanmışımdır. Bu duygu her zorluğa rağmen; iyi ki gazeteciyim dedirtiyor.”
“Başarılara İmza Atmaya Devam Edeceğiz”
Büşra Erkuş (Yeni Haber Gazetesi Muhabiri)
“Her geçen gün daha fazla tecrübe kazandığım gazetecilik mesleğimi severek yapıyorum. Sevmeden icra edilebilecek bir meslek olmadığını da biliyorum. Eminim ki bu meslekte hep daha fazlasını öğreneceğim. Aslında meslek tecrübesi yanında, büyük bir hayat tecrübesi de kazanıyorum. Yeni insanlar tanıyor, en iyisini hatta en kötüsünü bile görüyorum. Ama hiç sıkılmadan ve yorulmadan yoluma devam ediyorum. Biz kadınlar olarak, bu alanda da başarılara imza atmaya devam edeceğimizden hiç şüphem yok.
“İyi ki Gazeteciyim!”
Kübra Karaburç (Konya Postası Gazetesi Muhabiri)
“Mesleğe başlayalı yaklaşık 3 yıl oluyor. Her özel habere, basın toplantısına, açılış- temel atma törenlerine gittiğim zaman aynı duyguları hissediyorum. İlk kamerayı elime aldığımda, yeni yeni haberleri yazmaya başlarken hissettiğim heyecan, her geçen gün artarak devam ediyor. Mesleğimde mutluyum; haberin yazma aşamasından kurgulama aşamasına kadar ve sonrasında gazetede haberimi okumanın tadını verecek başka bir meslek düşünmedim. İyi ki gazeteciyim!”
Fotoğraflar: Mürsel Çetin
(MÇ/Haber Kent/Özel)