Geçmişi Bir Asra Dayanan Geleneği Yaşatıyorlar!

Ahırlı İlçesi’nde imece usulü ile yapılan düğün ve mevlit yemekleriyle, yıllara dayanan bir geleneği de yaşatıyorlar.

Ahırlı İlçesi’nde imece usulü ile yapılan düğün ve mevlit yemekleriyle, yıllara dayanan bir geleneği de yaşatıyorlar. Tarihi çok eskilere dayanan bir gelenek bu gün bile tüm ilçe halkını bir araya toplamaya yetiyor. Bölgeye has düzenlenen düğün, cenaze, hatim ve hac yemeği gibi etkinlikler, köy halkının bir araya gelmesi ve imece usulü ile gerçekleştiriliyor. Özellikle yaz aylarında dışarda yaşayan ilçe halkının yoğun olması nedeniyle hemen her hafta bir etkinlik düzenlendiğini ifade eden ilçe sakinlerinden Emin Doğan, “Bu geleneğin tarihi abartma gibi algılanmasın ama neredeyse bir asra dayanır. Düğün yapan ailelerin veya vefat eden yakınlarının ruhlarına okunan hatimler sonrası yemek vermek isteyen hemşehrilerimizin bu arzularını yerine getirmek için herkes tek vücut olur. Eskiden ekonominin kıt olduğu dönemlerde bu isteklerini yerine getirmek isteyen ailelere herkes karınca kararınca bir şekilde destek olurdu. Kimi bulgur getirirdi kimi odun getirirdi kimi tereyağını yapar getirirdi. Yani tüm ihtiyaç maddeleri imece usulü toplanır ve o hemşerimize destek olunurdu.

Ancak bu gün tüm malzemeler aileler tarafından temin edilse bile yemeği pişirmek ve dağıtımını yapmak için kesinlikle hepimiz bir araya geliriz. Yemekte kullanılan etin doğranmasında gençlerimiz, yemekte verilecek olan yufka ekmeğin hazırlanmasında günler öncesinde ekmek eylemeye başlayan bayanlarımız, yemeğin pişirilmesinde benim ile birlikte bu işe gönül veren ekip arkadaşlarımız, yemeği masalara dağıtan gönüllüler ve son olarak dağıtılan yemeğin bulaşıklarını yıkamak için gönüllü olan bayanlarımız var gücümüzle çalışırız.

Bizim yemeğimiz Nohutlu Bulgur Pilavı, Kavurma, Tereyağı, Yufka Ekmek ve Kuru soğandan oluşur. Büyük tepsilere önce pilav doldurulur daha sonra üzerine kavurma eklenir son olarak ise bu ikilinin üzerine bolce tereyağı dökülür ve bir poşet yufka ekmek, birkaç baş kuru soğan ile servis yapılır. En büyük özelliğimiz ise yemekte kesinlikle kaşık kullanılmaması. Kaşık yerine yufka ekmek yardımı ile pilavımız büyük bir afiyet ile tüketilir” diye konuştu.

Bu güzel gelenek son olarak bir süre önce vefat eden köy sakinlerinden Necati Candan ve Fevzi İlhan’ın aileleri tarafından devam ettirildi. Yemeğe katılan vatandaşlar ise sadece Ahırlı bölgesine has olan bu tür yemekler ile hem uzun zamandır görüşemeyen akrabaların bir araya geldiğini hem lezzetini bir türlü unutamadıkları köy usulü yemeği bir kez daha yeme imkanı bulduklarını ifade ettiler.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Haberleri