Özel Büyükşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Beyza Ulukan, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde bayramı sağlıklı geçirmenin ipuçlarını verdi.
Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, diyabet (şeker) ve yüksek tansiyonu olan kişilerin Kurban Bayramı'nda yağsız veya az yağlı etleri tercih ederek aşırıya kaçmamaları gerektiğini kaydeden Ulukan, alınması gereken önlemlerin herkes için geçerli olduğunu hatırlatarak Kurban Bayramında sağlıklı beslenmenin temel prensiplerine, yiyecek seçimine, porsiyon kontrolüne ve besin gruplarının dengeli dağılımına her zaman özen gösterilmesi çağrısında bulundu.
"ETİ PİŞİRİRKEN AYRICA YAĞ EKLEMEYELİM"
Bayramda tüketilen et miktarı kadar eti pişirme yönteminin de çok önemli olduğuna dikkat çeken Ulukan, “Et zaten doğasında yağ barındıran bir gıda. Etin yağlı kısımları yüksek miktarda doymuş yağ ve kolesterol içerdiğinden sağlıklı kişilerde bile kalp-damar hastalıklarına zemin hazırlayabiliyor. Her ne kadar yağlarından ayrıştırılmış olsa bile etin yaklaşık yüzde 20’si yağdan oluştuğundan, pişirirken bir de ayrıca yağ eklemek kan yağlarının yükselmesine neden olabiliyor. Bu nedenle eti pişirirken kızartma yöntemini kullanmak yerine haşlama-ızgara gibi yağ eklemeyeceğiniz yöntemleri tercih etmenizde fayda var” diye konuştu.
"MANGALDA KURALLARA UYMAMAK"
Kurban etinin mutlaka yağlarından arındırılması gerekliliğine vurgu yapan Ulukan, “Yağsız eti tercih edin. Aksi halde yağın ateşe damlaması ve sonrasında buharlaşarak ete ulaşması kanserojen bileşenlerin oluşum riskini artırıyor. Ayrıca etin mangal ateşine 15 santimetreden daha yakın mesafede olması ve uzun süre mangalda kalması da kanserojen madde oluşumuna davetiye çıkarıyor. Mangal keyfinizin sağlığınıza zarar vermemesi için kurallara özen göstermenizde fayda var” şeklinde konuştu.
"SEBZE VE MEYVE TÜKETİMİNİ UNUTMAYALIM"
Ulukan, yapılan çalışmaların et ağırlıklı ve posadan fakir beslenmenin kolon kanseri riskini artırdığını ifade ederek, “Bayramda et tüketimi arttığı için sebze meyve tüketimi azalabiliyor. Bu nedenle bayramda etleri sebze ile pişirmeye, etin yanında taze yeşilliklerden oluşan bol salata tüketmeye dikkat edin. Ayrıca sebzeler ete göre daha posalı ve tok tutucu özelliğe sahip olduğundan, bol sebze tüketerek doygunluğu sebzelerden sağlayabilir, et tüketimini bu şekilde azaltabilirsiniz” dedi.
"GEÇ SAATLERDE YEMEK YEMEYELİM"
Bayram boyunca yapılan en büyük hatalardan birinin de gün içinde öğün sıklığına dikkat etmeyerek akşam yemek saatinin geciktirilmesinin ve yemek porsiyonlarının artmasının tehlike oluşturduğunu belirten Ulukan, bu nedenle bayramlarda günde 4-5 öğün olacak şekilde bir beslenme planı uygulanması gerektiğini, fazla miktarda ve geç saatlerde yemek yemekten de kaçınılması gerektiğini söyledi.
"TATLILAR TADIMLIK, ÇİKOLATA YERİNE KURU MEYVE"
Baklava başta olmak üzere şerbetli ve hamurlu tatlılarda ölçüyü kaçırmanın sağlığa zararlı olduğu uyarısında bulunan Ulukan, “Şerbetli ve hamurlu tatlılar yerine sütlaç, meyveli muhallebi gibi sütlü tatlıları tercih edilebilir. Çikolataya ve şekere alternatif olarak; vitamin ve mineralden zengin ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler tercih edilebilir” dedi.
"BAYRAMDA KİLOYA DİKKAT!"
Ulukan son olarak, bayramda şekerli, hamurlu ve yağlı yiyeceklerin fazla tüketilmesiyle kilo alımının da kaçınılmaz olduğunu hatırlatarak; kilo kontrolü için 1 günden fazla kaçamak yapılmaması, et dışında sebze yemekleri ile salata, meyve, süt-yoğurt gibi besinlerin de ihmal edilmemesi, tam buğday veya çavdarlı ekmek tüketilmesi ve tatlı tüketildiyse ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidratların da azaltılması tavsiyesinde bulunarak sözlerini tamamladı.
(Haber Kent)