Konya’daki Doktorlardan Çad’daki Hastalara Şifa Eli

Konya’daki doktorların Çad’daki sağlık çalışmasında; 3 bin 105 çocuk sünnet edildi, 118 cerrahi operasyon, 470 diş tedavisi, 752 kulak burun boğaz muayenesi gerçekleştirildi ve 557 hasta çocuğun sağlık taraması yapıldı.

Konya’daki doktorların Çad’daki sağlık çalışmasında; 3 bin 105 çocuk sünnet edildi, 118 cerrahi operasyon, 470 diş tedavisi, 752 kulak burun boğaz muayenesi gerçekleştirildi ve 557 hasta çocuğun sağlık taraması yapıldı.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Meram Tıp Fakültesi Hastanesi, Dost Eli Derneği, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ve Konya İl Sağlık Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen “Çad’da Sağlığa Dost Eli Projesi” kapsamında Kuzey-Orta Afrika ülkesi olan Çad’da 7 bin kişi muayene ve tedavi edildi.

Genel Cerrahi, Kulak Burun Boğaz, Ağız Diş Sağlığı ve Çocuk Hastalıkları uzmanları ve sağlık çalışanlarının görev aldığı Çad’daki sağlık çalışmasında; 3 bin 105 çocuk sünnet edildi, 118 cerrahi operasyon, 470 diş tedavisi, 752 kulak burun boğaz muayenesi gerçekleştirildi ve 557 hasta çocuğun sağlık taraması yapıldı.

“İnsanlar Bir Saatte Halledilebilecek Hastalıkla Bir Ömür Boyu Yaşıyorlar”

Programa katılan NEÜ Meram Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Dadacı, ülkede çok ciddi vakalarla karşılaştıklarını belirterek, “Çaresizlik maalesef hastaların tedavisinin gerçekleşmesine engel oluyor. Çad’da insanlar belki de bir saatte kurtulabileceği hastalıklarla ömür boyu yaşamak zorunda kalıyorlar. Bazen ameliyat ettiğimiz hastaların ameliyat öncesi ve sonrası fotoğraflarını çekiyorum bakıyorum iki fotoğraf arası zaman farkı 45 dakika, her gün boşa geçirdiğimiz değerini bilmediğimiz saatler aklıma geliyor. Bu dakikalar birilerinin ömründe unutulmayan anlar olarak kalacaktır. Belki bizler unutacağız ama onlar bu bayrağı, bu hayırlı hizmeti ömür boyu unutmayacaklar. Gördüğümüz zaman çok üzüldüğümüz hastalar oldu ama ameliyatları sonrasında yüzlerinin güldüğünü görünce bütün yorgunluklarımızı unuttuk” dedi.

Çad’da anlamlı ve verimli günler geçirdiklerini aktaran NEÜ Meram Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şükrü Nail Güner ise, “İlk defa böyle bir faaliyete katıldım. O kadar mutlu oldum ki bunun tarifi mümkün değil. Kömür karası gözlerin hayat dolu bakışları, bir bardak suya şükreden dudaklar, teslimiyet ve sabır gördüm oralarda. Gecenin seherinden öğlenin sıcağına sabırla bekleyen minik bedenlerin heyecanlı bakışlarıyla başladık her güne. Beraber bağırdık beraber eğlendik. Gün bitti, enerjimiz bitmedi. Akşam ertesi günün hazırlığına başladık. Rabbim bu koca yürekli minik bedenlerin ve dudaklarında dua eksilmeyen annelerin hürmetine bizlerden razı olur inşallah" ifadelerini kullandı.

“İlk Defa Doktor Gören Birçok Hasta Vardı”

İlk defa doktor gören birçok hasta muayene ettiklerini dile getiren Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Akif Dündar, “Çok zor şartlarda koşturduk, yorulduk, uykusuz kaldık ama o kadar çok mutlu olduk ki tarif edemem. Bu çalışmaya vesile olan yetkililere çok teşekkür ediyorum. Ortada görünen çok büyük bir hayır var. Kulak ile ilgili çok vakalar gördüm; kulak akıntısı ve kulak iltihabı çok fazlaydı. Çalışmalarımı yeterli görmüyorum, inşallah yeni projelerde tekrar bu güzel insanlara umut olmak istiyorum” şeklinde konuştu.

Türkiye’den giden heyet ile Çad Sağlık Bakanlığı yetkilileri arasında yapılan toplantıda Çadlı yetkililer, ülkelerinde yapılacak olan sağlık çalışmalarının hem Çad’ın yoksul halkına umut olacağını hem de Çad ile Türkiye ilişkilerine katkı sağlayacağına vurgu yaparak çalışmaya destek veren Türk halkına teşekkür etti.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Sağlık Haberleri