Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, geçtiğimiz mart ayının ortalarında Türkiye’de ilk ölüm vakasıyla kendini hissettiren pandeminin tamamen gündemimize oturduğunu belirterek, “Covid-19 Pandemisinin tam olarak sonlanmaması hatta hızlanması nedeni ile virüse özgün etkili bir tedavi veya aşı bulunana kadar hepimiz için risk devam etmektedir. Artık uzun bir süre Covid-19 Pandemisi ile yaşamayı öğrenmemiz, ona göre davranış ve yaşam biçimi geliştirmemiz gerekiyor. Çemberin her bir fert için daraldığını, her geçen gün daha fazla tanıdık insanımızın virüsle enfekte olduğunu görüyoruz” dedi.
“KISA SÜREDE İNANILMAZ BİR MÜCADELEYE DÖNÜŞTÜ”
“Mücadelenin ilk döneminde kamu veya özel fark etmeksizin sağlık çalışanları olarak bir tereddüt yaşadık” diyen Dr. Çetin, şöyle devam etti:
“Bilinmeyeni çok bir virüsle karşı karşıya olmanın verdiği bir reaksiyon diye değerlendirdiğimiz bu durum çok kısa bir sürede inanılmaz bir mücadeleye dönüştü. Hizmetlisinden doktoruna kadar tüm sağlık personeli üstün hizmet aşkı ile mücadelenin içine girdi. Bu mücadele vatandaşlarımızın sorumlu davranması ile sonuç verdi, vaka sayılarında ciddi bir azalma görüldü. Bu dönemde sağlık çalışanları olarak çabalarımızdan dolayı alkışlandık, takdir edildik.
Vatandaşlarımız salgının bitme noktasına geldiğini düşünerek, tedbirleri gevşettiği zaman virüs, haziran sonunda olanca gücü ile kendini gösterdi. Şu anda hep birlikte bu mücadeleye devam ediyoruz. Bu arada hastanelerde anında yer bulamayanlar, etrafındaki hastaların çokluğunu gören vatandaşlarımız hatta yakın ölümlerin arttığını gören bir kısım insanımız sistemi sorgulamaya ve sorumlu aramaya başladılar.”
Covid hastasını normal hastanın takibi ile bir tutmak maliyet açısından hastane yönetimlerini zorladığına işaret eden Konya Tabip Odası Başkanı Dr. Eyüp Çetin, “Kişisel koruyucu ekipmanlar ile maliyet artışından dolayı gider kalemlerinin artması, hekim ve diğer sağlık çalışanlarına olumsuz yansımaların doğmasına neden olmaktadır. Bu kritik süreçte hekim ve diğer sağlık çalışanlarının motivasyonlarını olumsuz etkileyecek uygulamalardan uzak durulmalı, beklentileri gözardı edilmemelidir” diye konuştu.
Dr. Çetin, “Hastanelerin ve sürecin iyi yönetilmediğini söyleyen arkadaşlarımıza hastanelerimizin personel, ekipman ve yatak olarak bir kapasite ve sınırı olduğunu hatırlatmak isterim. Bu sınırların üzerinde bir başvuru sistemde mecburen bir tıkanmaya yol açıyor. Doktorlar başta olmak üzere tüm sağlık camiası olarak toplumdaki olayı hafife alma karşısında yorgunluk, bıkkınlık ve tükenmişlik yaşasak da elimizden gelenin fazlasını yaptığımıza inanmanızı canı gönülden isterim. Hep birlikte sağlıklı ve mutlu günlerde buluşmak ümidi ile saygılar sunarım” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi / Haber Kent)