3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla Konya Şehir Hastanesi’nde organ bağışını artırmayı hedefleyen ‘Bağışla Hayat Olsun’ isimli farkındalık etkinliği düzenlendi. Ayrıca hastanenin 7 ayrı noktasında kurulan organ bağış standlarında vatandaşlara organ bağışının önemi anlatılarak broşürler dağıtıldı.
Programa Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin ile Organ Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanı Dr. Fatih Kacıroğlu telekonferans yöntemi ile katılım sağlarken İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç, Konya Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Güney, Meram NEÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Küçükkartallar, Sağlık Hizmetleri Başkanı Op. Dr. Ali Demir ve çok sayıda sağlık çalışanı da salonda hazır bulundu. Düzenlenen etkinlikte, organ nakli yapılan hastalar ile bağışta bulunan vatandaşlarda söz alarak duygu ve düşüncelerini katılımcılar ile paylaştılar.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Konya Şehir Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. İbrahim Güney, katılımlarından dolayı konuklara teşekkür etti. ‘Organ Bağışı Haftası’ dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirten Prof. Dr. Güney, organ bağışı konusunda tüm vatandaşları daha duyarlı olmaya davet etti.
İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Koç’da yaptığı konuşmada, tedavisi yalnızca organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarından biri olduğunu vurguladı. Bağışlanan organlar sayesinde yeni hayatlara vesile olmanın her açıdan büyük önem taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Koç, “ Ülkemiz genelinde 2020 yılında 20 bin 905 böbrek nakli bekleyen hasta var iken 2 bin 499 nakil yapılmış yine 2020 yılında 1.715 karaciğer nakli bekleyen hasta var iken, 1.320 karaciğer nakli gerçekleştirilmiştir” diyerek bu sayıların bağışçılarla birlikte artırılması gerektiğine dikkati çekti.
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ahmet Tekin’de, pandemi dönemine rağmen sağlık çalışanlarının ciddi bir efor sarf ederek görevlerini ifa ettiklerini belirtti. Organ nakil sayılarının alınan önlemlere ragmen pandemiden ciddi şekilde etkilendiğinin altını çizen Prof. Dr. Tekin, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde, bu dönemde çok zor günler atlattı. Geçmiş aylarda sokağa çıkma yasaklarının tam kapanmanın olduğu günleri yaşadık. İnşallah bu günleri tekrar yaşamayız. Bu salgın hastalığın endemik grip haline dönebilmesi için tek çaremiz olan aşının önemini çok iyi anlatmamaız gerekiyor” dedi.
Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü olarak pandemi döneminde de gerekli tedbirleri alarak organ naklinin en az seviyede etkilenmesi için çalışma yaptıklarını söyleyen Genel Müdür Tekin, “Sahada hizmet veren organ nakli gönüllülerimiz sayesinde pandeminin etkileri giderek azalmakta ve organ nakli ile sağlığına kavuşan hasta sayımız hızla artmaktadır” dedi. Prof. Dr. Tekin, ülke olarak organ bağışı ve kadavradan organ kazanımını artırabilmek için düzenlenen bu tür etkinliklerin önemine de değinerek sözlerini tamamladı.
Konuşmaların ardından Meram NEÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Küçükkartallar, ‘Karaciğer nakillerinde güncel durum’, Meram NEÜ Tıp Fakültesi Nefroloji Bilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kültigin Türkmen, ‘Böbrek naklinde güncel sorunlarımız’, Konya Şehir Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. M. Akif Yazar’da, ‘Kadavradan nakillerde yoğun bakım üniteleri’ konu başlıklı sunumlarını katılımcılar ile paylaştılar.
Programın son bölümünde ise organ nakli yapılan bazı hastalar ile bağışta bulunan vatandaşların duygu ve düşüncelerine yer verildi. Abisinden alınan böbrek ile yeniden hayata tutunan Aliye Kurman isimli hasta, organ nakli ile yeniden hayata tutunduğunu belirterek, “Nakil yapılmadan önce çektiğim susuzluğu iftarı olmayan bir oruç’ cümlesi ile sizlere anlatabilirim. Ben çok ızdıraplı günler yaşadım. Abim böbreğini paylaşarak benim kevserim oldu. Verdiğiniz emekler ve üzerimde bulunan hakkınız için siz sağlık çalışanlarına minnettarım. Umarım tüm nakil bekleyen hastalar şifa bulur” dedi.
Oğlunu 11 yıl önce trafik kazası sonucu kaybeden ve oğlunun organlarını bağışlayan baba Mehmet Bulduk’da oğlumun organlarının şu anda beş ayrı kişide yaşadığını söyleyerek “Benim bir tane Ali’m vardı şu anda beş tane oldu” diyerek vatandaşlardan organ nakli konusunda duyarlı olmalarını istedi.
Program, organ nakli yapılan hastalar ile bağışta bulunan vatandaşlara günün anısına plaket verilmesi ile sona erdi.
(Haber Merkezi / Haber Kent)