"Fişleme söz konusu olamaz"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, SGK tarafından fişleme iddialarıyla ilgili, "Bi...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, SGK tarafından fişleme iddialarıyla ilgili, "Biz sigortayla ilgili verileri tutan bir kurumuz, fişleme gibi bir durumun içerisinde olmamız söz konusu olamaz" dedi.

Bakan Sarıeroğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Bilgilendirme Toplantısında basın mensuplarının sorularını cevapladı. Maliye Bakanlığı tarafından başlatılan vergisini düzenli ödeyenlere yönelik dara düştüğünde el uzatma projesiyle ilgili benzer bir projenin, prim borçlarını düzenli ödeyenler için de olup olmayacağı sorulan Sarıeroğlu, aynı çalışmayı gerçekleştirdiklerini ifade ederek, "Biz bu sigortalılarımızın sistemden çıkmasını istemiyoruz o nedenle Maliye Bakanlığı ile aynı kriterlerle çalışmamızı gerçekleştiriyoruz, Bakanlar Kurulunda tamamlanmak üzere, tamamlandıktan sonra devreye sokacağız. Şuanda sigorta hizmetlerinden faydalanan 35 milyon bağımlı dediğimiz grubumuz var, bunlarla ilgili detaylar daha sonra paylaşılacak" bilgisini verdi.

Ev kadınlarının sigortalı olması konusunda çalışma olup olmadığı ve evden emeklilik sistemine kaç kişinin dahil olduğu sorulması üzerine Sarıeroğlu, en hassas olunan konulardan birinin kadınlar ve kadınların çalışma hayatına girişi olduğunu belirterek, bu alanda çok önemli uygulamaların devreye sokulduğunu kaydetti. Sarıeroğlu, "Ev hizmetlerinden faydalanan sigortalı sayımız 40 bin. Önümüzdeki dönemlerde kadın odaklı çalışmalarımız devam edecek" dedi.

"SUT hizmet kalitemizi arttıracak"

Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) düzenlemesi ve kapsamı hakkında bilgi veren Sarıeroğlu, 7 binin üzerinde bir kalem söz konusu olduğunu aktardı ve "Çok kapsamlı ve her bir kalemin maliyet analizleri yapılarak bir çalışma içerisinde olduk. Bunu gerçekleştirirsek, bu alandaki kaliteyi daha da arttıracağımıza inanıyoruz. Üniversite hastanelerimiz için şuanda global bütçeden yaklaşık 10 milyarlık bir ödememiz söz konusu. Üniversite hastanelerimizin daha rahat hareket etmesine, gelirlerini daha da arttırmalarına katkı sağlamış olacağız. Ameliyat, laboratuvar işlemleri, acil hallerdeki işlemler ve tüm başlıklar SUT içerisinde düzenleyeceğimiz başlıklar olacak. Hizmet kalitemizi arttıracak bir bakış açısıyla oluşturduğumuz bir sistem olacak" ifadelerinde bulundu.

SGK tarafından fişleme iddiaları

OHAL’in ardından kapatılan iş yerleriyle ilgili SGK tarafından fişleme yapıldığı iddialarına yanıt veren Sarıeroğlu, bu konuda haksız ithamlarla karşı karşıya kaldıklarını dile getirerek, "Biz sigortayla ilgili verileri tutan bir kurumuz, fişleme gibi bir durumun içerisinde olmamız söz konusu olamaz. Kişilerin işten ayrılma veya aylık bağlanılacak kişilerle ilgili bir tasvir, kodlama sistemimiz var. Örneğin istifa edenleri 3 numarası ile bir sınıf altında, diğer taraftan ölüm nedeniyle işinden ayılmış kişi için başka, mağduriyet söz konusu olan kişilere başka bir numara veriliyor. KHK ile oluşturulan ihraç süreçleri ülkemizde uygulanan yeni bir süreç, bu anlamda iş yerlerinin kapatılması nedeniyle işten ayrılanları bunları 36, ihraç edilenleri 37 kodu altında numaralandırdık. Bu kimseye açık değil, kendi gerçekleştireceğimiz işlemlerle ilgili bir düzenleme. Rutin bir kod verme işlemi olarak değerlendirilmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.

"Kılıçdaroğlu döneminde batmamış SGK bir daha hiç batmaz"

Bir muhabirin, CHP tarafından SGK’nın zarara uğratıldığı konusundaki iddialarını sorması üzerine değerlendirme yapan Sarıeroğlu, "Kemal Kılıçdaroğlu dönemine hiç girmeyelim, o dönemin hali herkesin hafızalarında. Şuanda o günden çok farklı bir yerdeyiz, 3 binlerde olan eczane sayısı bugün 25 binlere gelmiş durumda, hastane sayılarının geldiği aşama belli. Biz 55 bin hizmet sunucusuyla birlikte faaliyet gerçekleştiren bir kurum haline gelmişiz. Emekli sayıları 5 milyondan 12 milyona gelmiş, sigortalı ve nüfus olarak geldiğimiz aşama ortada. O dönemde batmamış SGK bir daha hiç batmaz. Şuanda her şey yolunda. Polemiklerle iş yapmak istemiyorum, bizim bunlarla kaybedecek vaktimiz yok" diye konuştu.

"Taşeron konusu sabotaja açık bir süreçti"

Bakan Sarıeroğlu, taşerondan kadroya geçiş sınavı konuları hakkında kamuoyunda yer alan yanlış algılar hakkında ise, "Taşeron mevzusu sabotaja açık bir süreçti" diyerek yapılan yorumları, "Bir kuyuya taş atılıyor, herkes bir şekilde.." dedi. Her türlü konunun veri sisteminde kayıt altına alındığını ifade eden Sarıeroğlu, "Bu haberlerle ilgili çok yakın takipteydik, sınav yapılan her kuruma ziyaret gerçekleştirildi. Çalışanlarımız çok bilinçli, böyle bir şey söz konusu olsaydı, ne sendikalarımız ne de çalışanlarımız bu duruma sessiz kalmazdı. Gelecek her türlü şikayetin üzerine de gideceğiz. 7 bin 500 kardeşimizin kadroya geçişini gerçekleştireceğiz" şeklinde konuştu.

Bakanlığın çalışanları için bankayla maaş anlaşması gerçekleştirdiklerini aktaran Sarıeroğlu, taşerondan kadroya geçenler için bir promosyon alma imkanı verildiğini dile getirdi. 12 aydan az süreli çalışan kitleler için de çalışmaların yapıldığını kaydeden Sarıeroğlu, "Taşeronun gerçek tanımı çerçevesinde hiç kimseyi dışarıda bırakmamış durumdayız" dedi.

SGK’nın tüm istatistiklerinin web sitesinde yayınlandığının altını çizen Sarıeroğlu, "Rakamları kaçırma, gölgeleme yaklaşımımız yok" diyerek, bir önceki Aralık ayından Aralık ayına kadar kursiyer stajyer dahil olmadan artı istihdam sayısının 1 milyon 498 bin kişi olduğunu söyledi. Şuanda 12 aylık güncel verilere bakıldığında ise Ocak ayından Aralık ayına kadar 4A sigortalıların kamu özel stajyer kursiyer dahil rakamın 1 milyon 681 bin 208 kişi, stajyer kursiyer olmadan 1 milyon 361 bin 872 kişi olduğunu ekledi.

(Yağmur Yıldız - Nurullah Geylani/İHA)

Kaynak: İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri