Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, Türkiye’nin yaşadığı ekonomik ve sosyal sorunları çok iyi bildiklerini, deneyimli ve liyakatli kadrolarla sorunların çözümüne çare olacaklarını belirterek, “Bugün ülkenin neresinde olursa olsun, gündemin ilk sıralarında ekonomi geliyor. Ekonomimiz bilimin gerekleri ile değil, günü kurtarmaya dönük ani kararlarla idare edilmeye çalışılmaktadır. Genel ekonomik parametrelerin neredeyse hepsi, ülke ekonomimiz açısından olumsuz yönde gelişiyor” dedi.
Dr. Karaca, Partisinin Konya İl Binasında yaptığı değerlendirmede, ülke ve Konya gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Konya’nın sorunlarının Türkiye gündemindeki genel sorunlarla benzerlik gösterdiğine işaret eden Dr. Karaca, Konya sanayisindeki sorunlardan işletmelerin ucuz finansman eksikliklerine, üniversiteler şehri olarak anılan Konya’da, beyaz yakalıların istihdam edilememe sıkıntısına, tarımsal sorunlardan hizmet sektöründe alınması gereken önlemlere, sorunların çözümüne ilişkin görüşlerini paylaştı.
“KURDAKİ OYNAKLIKLAR SANAYİ VE TİCARETİMİZİ OLUMSUZ ETKİLİYOR”
Dr. Karaca, şöyle devam etti: “Bugün ülkenin neresinde olursa olsun, gündemin ilk sıralarında ekonomi geliyor. Ekonomimiz bilimin gerekleri ile değil, günü kurtarmaya dönük ani kararlarla idare edilmeye çalışılmaktadır. Genel ekonomik parametrelerin neredeyse hepsi, ülke ekonomimiz açısından olumsuz yönde gelişiyor. Kur riski, ekonomimizin en hassas olduğu konu iken, kurdaki özellikle yukarı yönlü oynaklıklar üretimden ihracata her alanda sanayi ve ticaretimizi olumsuz etkiliyor. Kurdaki oynaklıklar konusunda da dünya ile negatif ayrışmamız, sorunların önemli bir kısmının ülkemize has yapısal sorunlar başta olmak üzere bize özgü sorunlar olduğunu gösteriyor.”
“DIŞ POLİTİKA HAMASETLE İDARE EDİLEMEZ”
“Dünya ile entegre olmuş ekonomimizin dış politika yönetimi ile de doğrudan ilişkisini kimse inkâr edemez” diyen Dr. Karaca, “Dış politika da hamasetle idare edilemez. Hamaset sadece ülkemizi yalnızlaştırır ve başlangıçta belirlenen hedefler arasında olan Avrupa Birliği normlarına standartlarımızı yükseltmek hedefinden bizi uzaklaştırır” değerlendirmesinde bulundu.
“GENÇ BEYAZ YAKALILARIN EN ÖNEMLİ SORUNU İŞ BULAMAMAK VE GELECEĞİNİ PLANLAYAMAMAK”
Gençliğin yaşadığı sorunlara da değinen Dr. Karaca, “Bir başka konu gençlerimizin yaşadığı sorunlarla ilgilenmek; Bu başlıkta en önemli iki sorun işsizlik ve eğitim.
Eğitimini tamamlamış genç beyaz yakalı kardeşlerimizin en önemli sorunu iş bulamamak ve geleceğini planlayamamak. Son zamanlarda sık duymaya başladığımız ve icranın başındaki en yetkili ağızlarca söylenen ‘devlet her üniversite mezununa iş bulmak zorunda değil’ söylemini kısa bir süre için doğru olarak kabul edelim ama o zaman da gençlerimizi girişimci yapacak veya ara eleman olarak daha kolay iş bulacak nitelikte eğitim, yatırım ortamını da her yönden sağlamak zorundayız.
Geleceğimizi emanet edeceğimiz çocuklarımızın her türlü gelişimine ve eğitimine dair neler gerekiyorsa üzerimize düşeni yapacağız. Bu kapsamda, ana okulundan üniversiteye her kademe titizlikle ele alınacaktır” diye konuştu.
“SORUNLAR, ‘ÜLKEMİZİN NEDEN BUĞDAY İTHAL EDER’ KONUMDA OLDUĞUNU BİZLERE GÖSTERDİ”
DEVA Partisi Konya İl Başkanı Dr. Seyit Karaca, Konya’da tarımsal üretime ilişkin ise şunları kaydetti:
“Tarımsal üretimi çok ve çeşitli olan bir iliz. Yıllardır da ‘ülkenin buğday ambarı’ olarak biliniriz. Bu geçmişimiz sayesinde hububat ve hububata dayalı bir sanayi ile eş zamanlı gelişen gıda sanayi yapımız var. Ama göreve geldiğimiz şu kısa sürede, ilimiz çiftçileriyle yaptığımız sohbetlerde, çiftçilerimizin dile getirdiği sorunlar, ‘ülkemizin neden buğday ithal eder’ konumda olduğunu bizlere gösterdi. Yüzlerce dönüm tarlasıyla üretim yaptığını ifade eden çiftçimizin 10 yıldır buğday ekmediğini belirtmesi bizi son derece üzdü. Yine artan girdi maliyetlerini karşılamadığı gerekçesiyle 7 yıldır hububat yerine başka tarımsal ürünlere yöneldiğini ifade eden başka bir çiftçimizle bir kez daha üzüldük.”
“SATTIĞI MALI DAHA ÖNCE ALDIĞI FİYATTAN YERİNE KOYAMAMAKTIR”
Ticaret ve sanayi hayatındaki sorunlarla ilgili görüşlerini paylaşan Dr. Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kıdemli Bedesten esnaflarının sohbetlerinde, ‘müşteri para ödemek için elini cebine attığında saman çöpü düşerse ticaret daha verimli olur’ diye, harmanı kaldıran çiftçinin ticaret piyasasını hareketlendirdiği söylemi ilimizin karakteristik özelliğidir. İnşallah bugünlerde hasadını yapan çiftçimiz düğün dernek ve diğer ihtiyaçlarıyla tüccar ve esnafımızın yüzünü güldürür. Ancak bu kesimin en önemli sorunu ‘sattığı malı daha önce aldığı fiyattan yerine koyamamaktır’. Bunun da sebebi başlangıçta zikrettiğimiz ticaret hayatına etki eden ana ekonomik parametreler olan kurlar, altın fiyatları ve bunların yansıması ile oluşan tüm girdi fiyatları, üzerinde durmamız gereken ana konulardır. Zira bu konular, artık sadece ayın belli dönemlerinde rakamlar üzerinden yapılan istatistik değerlendirmeler ve bunların yorumları ile yönetilemeyecek kadar ağırlaşmıştır.
“Yapısal birçok sorun konusunda adımlar atarak en başta adalet ve güveni hızla yeniden tesis edip ancak bu şekilde ülkemizi yeniden hak ettiği yere getirebiliriz” açıklamasında bulunan Dr. Karaca, “Önemli bir kısmı yabancı yatırım ile ve yurt dışı kaynakla finanse edilmek zorunda olan ülkemiz ekonomisi, daha ucuz finans kaynaklarına ve doğrudan yabancı yatırım sermayesine ancak bu şekilde ulaşabilir” dedi.
(MÇ/ Haber Kent)