Bakan Kurum: ‘Selçuklu Geleneğiyle Konya’mızı Marka Şehir Haline Getireceğiz’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: “Selçuklu geleneğini, Osmanlı mührünü koruyarak Konya’mızı marka şehir haline getireceğiz”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, “Konya’nın tüm sokaklarına ve caddelerine sinmiş Selçuklu geleneğini, Osmanlı mührünü koruyarak Konya’mızı marka şehir haline getireceğiz. Ben bir kez daha, bir kul olarak; bizi bu şehre, bu maneviyata; hasbelkader hizmet ettirdiği için Rabbime sonsuz şükrediyorum” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Bakanlık ve Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından ortaklaşa yürütülen yatırımların toplu temel atma ve açılış programlarını gerçekleştirdi.

Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleşen programda Mevlana Çarşısı’nın yerine yapılacak projenin temel atma, Altın Çarşı dönüşüm projesinin başlangıcı, Alaaddin cephe düzenleme çalışmasının birinci etabının açılışı, ikinci etabının başlangıcı ile yapımına başlanan Konya Millet Bahçesi’nde fidan dikimi gerçekleştirildi.

Programda konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, hem açılışı ve temel atması gerçekleştirilecek projeler hem de Konya’nın tüm projelerine katkılarından dolayı Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a teşekkür etti.

“ÇOK ÖNEMLİ DÖNÜŞÜM GERÇEKLEŞTİRİYORUZ”

Başkan Altay, Konya’nın Çatalhöyük’ten itibaren insanların yaşamını devam ettirmeyi sürdürebildikleri Anadolu’nun nadir şehirlerinden birisi olduğunu ifade ederek, “Konya her zaman önemli bir şehir olmuş ama en parlak dönemini Sultan Alparslan ile 1071 Malazgirt Zaferi ile başlayan süreçte 200 yıl payitaht şehir olarak yaşamıştır. Konya, Selçuklu çınarının kökünün bulunduğu yer; tarihe altın harflerle yazılmış bir medeniyetin izlerini taşıyan önemli bir şehirdir. Bu şehrin en önemli simgelerinden birisi de Hz. Mevlana’yı Konya’ya davet eden Anadolu Selçuklu Sultanlarından Sultan Alaaddin’in kendi ismini taşıyan camisi ve Konya denince ilk akla gelen mekanlardan birisi olan Alaaddin Tepesi’dir. Sayın Bakanımızın talimatları ve İLBANK hibesiyle birinci etap Alaaddin Cephe İyileştirmesi tamamlanmış oldu. İnşallah ikinci etabın bugün başlangıcını gerçekleştiriyoruz. Ayrıca, yapıldığı günden itibaren tartışma konusu olan ve adeta Bedesten ve Aziziye Camisi ile Sultan Selim Camisini ve Mevlana Meydanı’nı birbirinden ayıran set gibi duran Mevlana Çarşı’nın yıkımı gerçekleştirildi. İnşallah bugün de temel atma törenini gerçekleştireceğiz. Bununla birlikte aynı bölgedeki Altın Çarşı’da da bugün kentsel dönüşüme başlamış olacağız. Böylece Hz. Mevlana’yı ziyarete gelenler türbeden sonra Bedesten’e doğru tarihi dokunun içinde Konya’ya ve Selçuklu payitahtına yaraşır çarşılar içerisinde alışverişlerine devam edecekler. İşbirlikleri için Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı esnaflarına teşekkür ediyorum” diye konuştu.

AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Remzi Karaaslan, İLBANK Genel Müdürü Yusuf Büyük, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Vedat Demiröz birer konuşma yaptı.

“KONYA’MIZ AÇISINDAN ÖNEMLİ BİR GÜN”

Konya Valisi Vahdettin Özkan da Konya için önemli ve anlamlı bir gün yaşandığını ifade ederek, “Anadolu’nun dört bir yanında olduğu gibi, ilimizde de temel kamusal alt yapı hizmetleriyle beraber kültürel değerlerimize önem verdirecek bu önemli faaliyetlerin icra edilmesi anlamlı ve önemlidir. Bu vesileyle Konya’mız adına Bakanımıza şükranlarımızı arz ediyoruz. Belediyemizin de vatandaşımıza yaptığı hizmetler Konyalılar tarafından alkışlanıyor. Bu kutsi hizmetin artarak devam etmesini ve şehrimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

“ZİYARETÇİLER TARİH VE MEDENİYET BİRİKİMİNE ŞAHİTLİK EDECEKLER”

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ise, Konya’yı her alanda daha zengin, daha müreffeh bir noktaya taşımak için var güçleriyle çalıştıklarını söyledi.

Şehre kazandırılacak yatırımların temellerini büyük bir heyecanla attıklarını belirten Bakan Kurum, “Selçuklu’nun tezyinatı ile Osmanlı’nın cumbalarını Cumhuriyetimizin modern dokunuşlarıyla mezcedecek Yeni Mevlana Meydanı’mızın, Mevlana Çarşımızın, Altın Çarşımızın temellerini büyük bir heyecanla atıyoruz. Hakikaten hepimizi, tüm Konya ve Mevlana âşıklarını heyecanlandıran bu tarih ve kültür projemizi 19.752 metrekarelik büyük bir alanda gerçekleştiriyoruz. Yeni Mevlana Çarşı’mızda yeni dükkânlarımızın yanında; süs havuzları, kesme kaya sokakları, harika kent mobilyaları, kapalı otoparkı ve yine medeniyetimizden izlerin hâkim olduğu peyzaj çalışmalarımıza başlıyoruz. İnşallah buraya gelenler; sadece bir meydanı değil, bir tarihi kent merkezinin havasını, ruhunu teneffüs edecekler, 1000 yıllık bir tarih ve medeniyet birikimine şahitlik edecekler” dedi.

“TARİH KOKACAK BİR ŞEHİRCİLİK PROJESİ HAZIRLADIK”

Altın Çarşı projesini de başlattıklarını ifade den Bakan Kurum, projenin detaylarını da anlatarak konuşmasını şöyle sürdürdü: “Mevlana Çarşısı’nın temellerini atarken, 12.715 metrekare alanda Altın Çarşı dönüşüm projesine de eş zamanlı olarak başlıyoruz. Büyükşehir Belediyemizle, esnafımızla birlikte çarşı kültürünü, ahilik davasını yaşatacak, tarih kokacak bir şehircilik projesi hazırladık. Eski Üzüm Pazarı yıllarından, Mevlana Çarşısı olduğu dönemlere kadar on binlerce Konyalının en güzel hatıralarına ev sahipliği yapan bu mekânda, şimdi inşallah yeni hatıralar birikecek.”

“TARİH VE MEDENİYET VADİSİNİ KONYAMIZA KAZANDIRIYORUZ”

Bakan Kurum, Tarihe Vefa, Geçmişe Saygı sloganıyla 44 ilde 99 tarihi meydanı yeniden inşa ettiklerini dile getirerek şöyle devam etti: “Bu ihya projelerimizin en kıymetli olanı, 60 bin metrekare alanda yürüttüğümüz Yeni Mevlana Meydan Projemizdir. Bu projeyi tamamladığımızda Hz. Mevlana’yı ziyarete gelen her bir misafirimiz büyük bir meydandan başlayarak adeta bir tarih ve kültür yolculuğuna çıkacak. Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’da alışverişini yapacak olan misafirlerimiz; sonra içerisinde şehir müzesinin, bedestenlerin, kervansaray mimarisiyle yapılacak otellerin, Konya mutfağının eşsiz lezzetlerinin olacağı gurme sokağına gidecekler. Ardından Aziziye ve Kapu Camilerini ziyaret edecek, Bedesten Çarşısı’na uğrayacak. Akabinde Şükran Mahallesi’nin yeni haline şahitlik edecek Konya aşıkları, yeni çehresiyle Alaaddin Tepesi’nde biraz vakit geçirdikten sonra, Kültür Park’ta çayını yudumlayacak. Buradan yürüyerek Anıt Meydanı’na gidecek, orada yer alan Millet Bahçemize de uğrayarak dinlenecekler. Tüm bu projeler tamamlandığında, tamamen yürüyerek, Selçuklu’yu, Osmanlı’yı hissedebileceğimiz bir kültür, tarih ve medeniyet vadisini Konya’mıza kazandırıyoruz.”

“GENÇLERİMİZİN HİZMETİNE SUNACAĞIZ”

Bakan Kurum, eski stadyum yerine yapılacak Millet Bahçesi’ni ilk fidanlarıyla buluşturduklarını da ifade ederek, şöyle konuştu: “Millet bahçemizi; çocuklarımız için tenis kortu, basketbol sahası, satranç grubu, oyun alanlarıyla; yine gençlerimizin kitap okuyacakları millet kıraathanesiyle; göleti, Türk-İslam Bahçesi, bisiklet ve yürüyüş yollarıyla Konya’mıza, Konyalı hemşerilerimize armağan edeceğiz. Yatırım bedeli 44.5 milyon lira olan bu millet bahçemizi; 108 bin metrekarelik devasa bir alanda yapıyoruz. Projemizi inşallah bu yılın Ağustos ayında tamamlayıp sizlerin, Konyalı hemşerilerimizin, gençlerimizin hizmetine sunacağız. Yine bu Millet Bahçemizde, selâtin camileri gibi kültürümüzü, medeniyetimizi yansıtan çok güzel bir camimizi de Konyalı kardeşlerimizin hizmetine sunacağız. Yeni millet bahçemiz, yeni camimiz, Konya için hayırlı uğurlu olsun.”

"ALAADDİN TEPESİ ÇEVRESİ CEPHE DÜZENLEMESİ"

Anadolu Selçuklu Devletinin yönetim merkezi olan Alaaddin Tepesi’nin etrafında bulunan tüm binaların cephelerini ve çevre düzenlemelerini Konya’nın tarihi dokusuna uygun olarak yenilediklerini kaydeden Bakan Kurum, “İlk etapta 60 bağımsız bölümün çalışmalarını tamamladık. Şimdi bugün de, inşallah, hep birlikte, Alaaddin Tepesi’nde 2. etabında bulunan 40 binanın daha cephelerini yenilemeye başlıyoruz. Her iki etap için İller Bankamız kanalıyla toplam 46 milyon liralık desteğimizi sağladık. İnşallah bu yıl Haziran ayında tüm yenileme çalışmalarımızı tamamlayacağız, Konya’mızın geleceğine, Konyalı hemşerilerimize armağan edeceğiz. Ben ceddimizin, erenlerin, sadıkların 1000 yıllık dualarıyla; emeklerinden dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay kardeşime hassaten teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“KONYA İÇİN BÜYÜK HAYALLERİMİZ VAR”

Bakan Kurum, Konya için büyük hayallerinin olduğunu ifade ederek, “Konya’yı sadece Türkiye’nin değil, dünyanın en güzel şehirlerinden birisi yapacağız. Çünkü bu şehir bunu fazlasıyla hak ediyor. Konya’nın tüm sokaklarına ve caddelerine sinmiş Selçuklu geleneğini, Osmanlı mührünü koruyarak Konya’mızı marka şehir haline getireceğiz. Ben bir kez daha, bir kul olarak; bizi bu şehre, bu maneviyata; hasbelkader hizmet ettirdiği için Rabbime sonsuz şükrediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Millet Bahçesi’nde Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş’a, Alaaddin Cephe Düzenlemesi için Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı’ya, Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı projelerinin başlangıcı için ise Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca’ya sahadan canlı bağlantı yapılarak toplu açılış ve temel atma törenleri gerçekleştirildi.

ŞEHİT YUNUS MERMER CAMİSİ AÇILDI

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, daha sonra Cuma namazı için Konya protokolü ile birlikte Emlak Konut tarafından yaptırılan Şehit Yunus Mermer Camisi'ne geçerek caminin açılışını gerçekleştirdi, şehidin ailesi ile görüştü.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Politika Haberleri