Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, eleştirel düşüncenin eğitim başta olmak üzere toplumun her alanında olması gerektiğini söyledi.
Birlik Vakfı Konya Şubesi’nin Ramazan ayı geleneği haline gelen teravih namazı sonrası Çay Sohbetleri, NEÜ Sosyal Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kuşpınar’ın, “Eleştirel Düşünce” konulu sohbetiyle sona erdi.
Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak, Ramazan ayı boyunca yaptıkları Çay Sohbetleri programlarına katılarak, gündemi ilgilendiren konularda aydınlatıcı bilgiler veren katılımcılara teşekkür ederek, konferansların, yeni eğitim yılı ile birlikte devam edeceğini bildirdi.
Samimi bir sohbet ortamında gerçekleştirilen programda, eleştirel düşüncenin, eğitimden yaşamın her alanına kadar mutlaka bulunması gereken bir olgu olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kuşpınar, eleştiriyi kabul etmeyen aklın köle olacağını söyledi.
Her peygamberin misyonunun, içinde bulunduğu toplumu eleştirmek, ıslah etmek, ve düzeltmek olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kuşpınar, Hz. Muhammed’in bu konuda içinde bulunduğu Mekke kültürünü olduğu gibi alıp buna eleştiri getirmediğini, toplumun davranışlarını kısmen eleştirdiğini ve putlara kurban kesmek gibi bazı durumları tamamen reddederek, 3 türlü tavır takındığını kaydetti.
Peygamber olmayan dönemlerdeki toplumlarda ise eleştiri ve düzeltme görevini alimlerin üstlendiğine işaret eden Prof. Dr. Kuşpınar, “Peki peygamberler ve alimler eleştiri yapmışken, biz niye eleştiremiyoruz? Çünkü biz eleştiriyi şahsa yapıyoruz. Bir kişinin fikirleri eleştirilir, eylemleri eleştirilmez. Eleştirel düşünce eğitimin olmazsa olmazıdır. Bir de buna karakter ve ahlak yerleştirilirse mükemmel olur. Eğitimde önyargı ve bilgi eksikliğinden kurtulmalıyız. Medeniyet kurucularımız, bilgisiz medeniyet, hayat, hatta aşk olmaz diyor. Bilgin oranında eleştiri kabiliyetin olacak. Bizim 3 tane problemimiz var. Birincisi eğitim sistemimizden kaynaklanan pısırık nesil. Halbuki edep içerisinde her şey konuşulabilmeli, anne baba çocuğuyla iletişime girebilmeli. Alimler, tahkiki iman imandır, taklidi iman iman değildir diyor. Ya biz öğrenciye doğru düşünme yollarını vermiyoruz ya da biz bilmiyoruz. Öğretmenler bilgi donanımlı değiller ve eleştirmeyi bilmiyorlar. Sorgulamayınca Fetö gibi her türlü gruplar çıkıyor. Allah’ın ilk yarattığı şey akıl. İlkemiz günü kurtarmak değil, insanlığı, toplumu kurtarmak olmalı. Düşünen kafalara ihtiyaç olmalı” diye konuştu.
Konuşmasının sonunda katılımcıların sorularını da cevaplandıran Prof. Dr. Kuşpınar, sorunların oluşturulacak bir üst akıl ile eleştiri çerçevesinde değerlendirilerek çözülebileceğini sözlerine ekledi.
(Haber Kent)