Konya’da Vali İbrahim Akın başkanlığında yapılan güvenlik toplantısında, asayişten terörle mücadeleye, toplumsal olaylardan güvenlik tedbirlerine kadar geniş bir perspektifte yapılacak çalışmaları gözden geçirildi.
Konya Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Vali İbrahim Akın, son iki ayda kentte meydana gelen olaylar ve asayişle ilgili durum değerlendirmesinde bulundu.
Vali Akın, ‘Huzur Şehri Konya’ mottosuna uygun olarak toplumsal ve bireysel huzuru en üst düzeyde tesis etmek amacıyla İçişleri Bakanlığı riyaseti ve koordinasyonunda, mevcut güven duygusunu daha da artırmak için çalıştıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bağlamda, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini teminat altına almak, huzur ve güven içerisinde yaşamalarını sağlamak için ilgili tüm birimlerimizle azami gayret ve hassasiyetle çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bugün Konya’mızın güvenliği, huzuru ve halkımızın yaşam kalitesini en üst seviyede sağlamak, emniyet ve jandarma teşkilatımızın uyumlu çalışmaları hakkında değerlendirme yapmak üzere ilgili arkadaşlarımızla bir araya geldik ve yapılan çalışmaları gözden geçirdik. Konya’mız, toplumsal ve kültürel dokusuyla, huzurun ve asayişin simgesi bir şehirdir. Bu huzur iklimini korumak ve daha da güçlendirmek bizim temel sorumluluğumuzdur. Amacımız, asayişten terörle mücadeleye, toplumsal olaylardan güvenlik tedbirlerine kadar geniş bir perspektifte yapılacak çalışmaları gözden geçirmektir.”
Vali Akın: “Konya Genelinde Suç Oranlarında Azalma Sağlandı”
“İl genelinde yapılan asayiş çalışmalarıyla suç oranlarında gözle görülür bir azalma sağlanmıştır” diyen Vali Akın, “Emniyet teşkilatımızın ve jandarmamızın ortak çalışmalarıyla gerçekleştirilen devriye faaliyetleri ve uygulamalar, hırsızlık, gasp, dolandırıcılık gibi suçlarda kayda değer bir düşüşe katkı sağlamıştır. Özellikle son dönemde organize suçlara karşı yapılan operasyonlarda başarılı sonuçlar elde edilmiştir” değerlendirmesinde bulundu.
Vali İbrahim Akın, Konya’da eylül ve ekim aylarına ilişkin emniyet ve asayiş hizmetleri kapsamında meydana gelen olaylar ve yapılan çalışmalara ilişkin verileri paylaştı. Vali Akın, şunları kaydetti: “Cinayet 7 kasten öldürme olayına karışan 24 şüpheli yakalanmış, 17 şüpheli tutuklanmıştır. 5 adet kasten öldürmeye teşebbüs olayına karışan 7 şüpheli yakalanmış, 5 şüpheli tutuklanmıştır. Gasp 22 gasp (yağma) ve diğer ilgili suçlardan, 46 şüpheli şahıs yakalanmış, 22 şüpheli şahıs tutuklanmıştır. 13 motosiklet hırsızlığı olayı ile ilgili olarak 15 şüpheliye işlem yapılmış, 2 şüpheli tutuklanmıştır. 2 otodan hırsızlık suçu olayında ise yakalanan 3 şüpheli şahsın 2’si tutuklanmıştır. 16 hırsızlık olayında 23 şahıs yakalanmış, 4 şahıs tutuklanmıştır. 4 nitelikli dolandırıcılık ve 6 dolandırıcılık olayında 5 şüpheli tutuklanmıştır. 236 kayıp şahıs müracaatı yapılmış,217 şahıs bulunmuştur. FETÖ silahlı terör örgütüne yapılan planlı operasyon sonucu 17 şahıs hakkında adli işlem yapılmış, 5 şüpheli tutuklanmıştır. DEAŞ silahlı terör örgütüne yapılan planlı operasyon sonucu 6 şahıs hakkında adli işlem yapılmış, adliyeye sevk edilen 6 şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir. Toplam 1613 olay neticesinde 1817 şahıs yakalanarak gözaltına alınmış, 204 şahıs tutuklanarak ceza evine gönderilmiştir.
Narkotik suçlardan aranan 96 şahıs yakalanarak ceza infaz kurumuna teslim edilmiş olup, uyuşturucu ile mücadele kapsamında toplam 300 şahıs tutuklanarak cezaevine teslim edilmiştir.
Silah kaçakçılığına yönelik yapılan çalışmalarda 24 şahsa işlem yapılmış, 3 şahıs tutuklanmıştır. 39 adet ruhsatsız tabanca, 32 adet av tüfeği ve 73 adet şarjör ele geçirilmiştir.
Organize suç örgütlerine yönelik yapılan operasyonlarda 2 yerel suç örgütü çökertilmiş, 6 şahıs tutuklanarak ceza evine teslim edilmiştir.
Yasa dışı tütün mamülü üretimine yönelik operasyonlar kapsamında 36 şüpheli şahsa adli işlem yapılmış,3 şahıs tutuklanmış, çok sayıda muhtelif malzeme ele geçirilmiştir.
Sahte alkol üretimine yönelik operasyonlar kapsamında 145 litre etil alkol ele geçirilmiştir.
Mali suçlara yönelik operasyonlar kapsamında 76 şüpheli şahsa işlem yapılmıştır.
Tefecilik ve nitelikli dolandırıcılığa yönelik operasyonlar kapsamında 18 ayrı olayda 42 şüpheli şahsa işlem yapılmıştır.
Yasadışı göçle mücadele kapsamında (24) yabancı şahsa(tck-79 - göçmen kaçakçılığı) kapsamında adli işlem yapılmıştır. Bu şahıslardan 11’i tutuklanarak cezaevine teslim edilmiş, tahdit kaydı bulunan yabancı uyruklu (56) şahıs yakalanmış. (892) düzensiz göçmene sınır dışı kapsamında işlem yapılmıştır.
Siber suçlarla mücadele kapsamında bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık suçu kapsamında 376 olay meydana gelmiş, 293 olay aydınlatılmıştır. Siber suçlardan aranan 71 şahıs yakalanmış,13 şüpheli şahıs tutuklanmıştır. Ayrıca 14 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilen operasyon sonucunda yakalanan 6 şüpheli şahsın 5’i tutuklanmıştır.
Narkotik suçlarla mücadele kapsamında 1.675 operasyonda toplamda 52 kilo esrar, 19 kilogram metamfetamin maddesi, 2,25 kilogram kokain maddesi ve 1 kilogram eroin maddesi ele geçirilmiş olup bu suçlarla ilgili toplam 1.834 şahsa işlem tesis edilmiş ve 219 şahıs tutuklanmıştır.”