Girişimcilik ekosistemine değer katmak, girişimcileri bilgilendirmek, fikir ve projeleri ulusal ve uluslararası yatırımcılarla bir araya getirerek projelerin ticarileşmelerine katkıda bulunmak amacıyla Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) tarafından “Cumhurbaşkanlığı Himayeleri”nde düzenlenen ve iki gün sürecek Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi açılış programı ile başladı.
Konya Selçuklu Kongre Merkezi’ndeki programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video konferans ile katılım gösterdiği, Türkiye Girişimci Buluşması Zirvesi ve Sergisi’nin açılış programında; GİV Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan, TÜGVA Başkanı Enes Eminoğlu, GİV Genel Başkanı Mehmet Koç, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Valisi Vahdettin Özkan ve AK Parti MKYK Üyesi, Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş konuşmaları ile yer aldı.
Büyükgümüş: “Girişimcilik Sistem Kurma Meselesidir”
AK Parti MKYK Üyesi, Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, yaptığı konuşmada, Türkiye Girişimcilik Zirvesi ve Sergisi’nde finans, kamu, yatırımcılar ve girişimci fikirlerinin tamamının bir araya gelmesinin önemine değinerek, şöyle devam etti: “Zirvenin en değerli yanlarından biri finans ve kamu sektörünün, yatırımcıların, melek yatırımcıların masanın etrafında paydaş olarak bir araya gelmesidir. Biliyoruz ki girişimcilik kültürünü yerleştirmek, geliştirmek bir sistem kurma meselesidir. Girişimciliğin sistem kurma meselesi, tekil zekâ ve girişim odaklı mesele olmadığı, bir sistem kurma meselesi olduğunun üzerinde durmamız gerekli. Sahip olduğumuz kapasite ile geliştireceğimiz noktalarla Türkiye’de bu sistemi mükemmelleştirmemiz gerekiyor. Türkiye’de gelişmiş, küresel trendleri belirleyen bir girişimcilik ekosistemi kurmamız büyük bir zorunluluktur.
Daha güçlü bir Türkiye’nin kapıları Girişimci Türkiye’yle aralanacak buna yürekten inanıyorum.”.
Özkan: “Tüm Dünyayı Müşteri Kitlesi Olarak Görecek Atmosfer Hüküm Sürmeye Başladı”
Konya Valisi Vahdettin Özkan da, “İnsanın tabiatında müreffeh bir yaşam, geleceğe güvenle bakmak vardır. Bizim medeniyetimizde geleceğe güvenle bakma, yeni neslin bütün insanlara faydalı olmaları medeniyetimizi şekillendiren felsefenin odağında bulunmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın rehberliğinde memleketimizin önünü açacak güçlü Türkiye’nin, güçlü ekonominin inşa edilmesi yönünde ortaya koymuş olduğu perspektif bu açıdan hepimiz açısından çok önemlidir.
Günümüzde artık sadece kendi mahallemizi değil tüm dünyayı müşteri kitlesi olarak görecek atmosfer hüküm sürmeye başladı, bu yolda ise girişimcilikle ilgili teşebbüsle ve sonuçlandırmayla ilgili aile, bireye, kamuya düşen önemli vazifeler vardır. Belediyelerin, üniversitelerin, merkezi hükümetin iş birliği yapması çok önemlidir. Daha da önemli olan bir diğer husus; gençlerimizin heyecanlarını, proje fikirlerini kanalize ederek sonuca odaklı çalışmalar yapmasıdır” diye konuştu.
Altay: “Konya’da Girişimcileri, Yatırımcıları ve Yeni Fikirleri Destekliyor”
Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise girişimcilik ve yeni fikirlerin gelişimin anahtarı olduğunu, ülkelerin girişimcilikle ve girişimcilerin hayata geçirdikleri yeni fikirlerle yükselip gelişeceğini ifade ederek, şöyle konuştu: “Özellikle içinde bulunduğumuz teknoloji çağı, bizlere girişimciliğin ne denli önemli ve ülkelerin kalkınmasında nasıl bir role sahip olduğunu çok açık bir şekilde gösterdi. Son 20-30 yıllık dönemde küresel ekonomiye damgasını vuran şirketlerin geçmişlerine baktığımızda, kökenlerinde hep bir girişimcilik hikâyesinin olduğunu görüyoruz. Günümüzde bu şirketlerin; kendi ülkelerinin hedeflerine, stratejik planlarına ve ekonomilerine olan katkıları da çok ciddi seviyelerde.
Dolayısıyla hızla değişen ve çeşitlenen ihtiyaçlara yönelik çözümler üretmek, yeni fikirleri ya da hayalleri hayata geçirebilmek ve bu fikirlerin doğru bir şekilde desteklenmesinin, üretim ve kalkınma serüveni içinde çok kritik bir yere sahip olduğunu hep birlikte tecrübe ediyoruz.”
Koç: “Girişimciliği Ülkemizin Gündemine Taşımayı Hedefliyoruz”
Girişimci İşadamları Vakfı (GİV) Genel Başkanı Mehmet Koç ise, “Anadolu’nun kadim başkentinden yaptığımız bu çalışma, inanıyorum ki burada oluşacak enerji ile bütün Türkiye’ye yayılacaktır. Bu programda bazı temel amaçlarımız var. Şöyle ki, girişimcilerimiz için en zor konu yatırımcı bulmaktır, bu nedenle biz buraya yatırımcılarımızı getirdik. Yatırımcılarımız için de zor olan konu ise doğru girişimi ve başarılı olacak girişimi ve girişimciyi bulmaktır. Bu nedenle etkinliğimizde yatırımcı ile girişimciyi bir araya getiriyoruz” ifadelerini kullandı.
“Akademik dünyamız çok değerli bilgiler üretiyor” diyen Koç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ama bir girişimci akademik dünyamızdan bu bilgileri alıp onunla bir proje geliştirmediği sürece bu akademide kalıyor, ülkemize çok fazla faydası olmuyor. Girişimcilerimize ve akademisyenlerimize bir araya gelin ve buradan projeler oluşturun, yatırımcılar da gelmişken, bu projelere yatırım alarak projenizi büyütün diyoruz. O nedenle bu programımızda çok sayıda üniversitemiz, teknokentlerimiz bulunuyor. Bunu da girişimcilerimiz ve yatırımcılarımız için bir fırsat olarak görüyoruz. Hepimiz, ülkelerin gelişmesi, büyümesi ve yeni dizayn edilen bir coğrafyada ve dünyada söz sahibi olmasının tamamen gelişme durumuna bağlı olduğunu biliyoruz. Eğer bu yeni dünyada yer almak istiyorsak devlet kurumları olarak da girişimcinin önünü açacak adımlar atılması gerekiyor. Yeni kanunlarımız çıkıyor, girişimcilerin yatırımcının önünü açıcı, altyapısı düzenlemesi çok iyi olan projeler oluşturuyorlar. Burada devletimizin aldığı rol çok önemli ve daha da önemli hale gelecek diye düşünüyorum.”
Koç, “Biz GİV olarak TÜGVA ile birlikte yaptığımız bu program ve benzeri çalışmalar ile girişimciliği ülkemizin gündemine taşımayı hedefliyoruz. Özellikle pandemi sonrasında inanıyorum ki Türkiye’nin önünde çok büyük imkânlar var. Ülkemizden unicornlar çıkıyor. Bu başarıları, üretimi bizim insanımız yapıyor. Bundan bir tane iki tane olacak diye bir şey yok. İnanıyorum bu salonda bulunan, adında girişimcilik geçen bu etkinliğe katılan arkadaşlarımız içerisinde ‘ben de girişimci olmak istiyorum’ diyen arkadaşlarımız benzerlerini, daha iyilerini yapabilirler” diye konuştu.
Eminoğlu: “Geleceğe Umutla Bakıyoruz”
TÜGVA Başkanı Enes Eminoğlu ise Türkiye Gençlik Vakfı olarak ortaokul, lise ve üniversite öğrencisi gençlerin yanı sıra lisans ve lisansüstü eğitimlerini tamamlamış gençler için de Türkiye’nin 81 il ve 571 ilçesinde çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Biliyoruz ki ülkemizin yarınları gençler. Bu nedenle gençlerimizin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda kendilerini geliştirmeleri, önce kendilerine ardından ailelerine ve milletimize yakışır işlere imza atmaları için her zaman gençlerimizin yanınızdayız.
Günümüzde ulusal ve uluslararası ölçekte çizilmeye çalışan karamsar tabloya karşın bizler, ülkemize ve gençliğimize inanıyor, geleceğe umutla bakıyoruz. Çünkü gençlerimizin çalışma aşkına ve azmine yakından tanık oluyoruz. Ülkemiz, son 18-19 yılda gerçekten çok değişti ve gelişti; özellikle gençlerimize ve girişimcilerimize sunmuş olduğu imkanlarla, gelişmiş olarak adlandırılan Avrupa ülkelerine yakın bir ülke konumuna geldi. Bunda siyasi iradenin, koşulları doğru kullanan şirketlerin ve azimli genç girişimcilerin çok büyük payı var. İnovatif düşüncelere sahip gençlerimiz artık girişim sermayesi de bulabiliyor, finansman kaynaklarını da devlet oluşturabiliyor” şeklinde konuştu.
Ceylan: “Girişimcilik Milli Bir Konudur”
GİV Konya Şube Başkanı Fatih Ceylan da, “Konya son 20 yılda bir tarım şehri olmaktan, tarım ve sanayi şehrine dönüşmüş, sanayisini ve ihracatını son 20 yılda 25 kart arttırmıştır. Konya ürün çeşitliliği bakımından Türkiye’nin en önde gelen illerinden bir tanesidir. Bu sebeple Konya tam bir girişimci şehridir. Yine Konya Organize Sanayi Bölgesi’nin büyüklüğü ile Türkiye’nin 3. büyük organize sanayi bölgesine sahip şehridir. Türkiye’nin üretim üssü olmaya namzet bir şehirdir. Bu sebeple Türkiye Girişimci Zirvesi ve Sergisi, Konya ilimize çok yakıştı.
Girişimcilik milli bir mesele, milli bir konudur. Girişimcilere yol göstermeye sahip çıkmaya gayret edeceğiz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından kurdele kesimi ile program başlatıldı.
Ödüller Yarın Sahiplerini Bulacak!
Açılış programı, sergi gezisi ve oturumlar ile devam eden etkinliğin ilk gününden sonra, etkinliğin ikinci gününde tüm gün süren oturumların ardından 4 Kasım saat 18.30’da 8. GİV Girişimcilik Ödülleri gerçekleştirilecek. Törende 9 farklı kategoride 18 ödül sahiplerini bulacak. Girişimci adaylarının başvuruda bulunduğu Proje-Fikir Ödülleri’nde ise 677 proje arasından seçilen 3 başarılı proje, para ödülleriyle desteklenecek.
(MÇ/Haber Merkezi / Haber Kent)