Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 27 Ekim’de yapılacak seçimine başkan adayı olan Ramazan Erkoyuncu, Konya Şeker’in Soma ve Kangal termik santrallerinin faiz borcu nedeniyle kötü günler geçirdiğini öne sürerek, “İki karadelik, elimizdeki her şeyi yuttu. Bu kurumu birlikte ayağa kaldıracağız” dedi.
Erkoyuncu, 31 ilçe ve mahallelerindeki seçim gezilerine Ahırlı’nın Akkise, Seydişehir’in Ortakaraören, Meram’ın Çarıklar, Boruktolu ve Kaşınhanı mahallelerinde devam etti. Kooperatif üyelerine, Konya Şeker’in içinde bulunduğu borç batağından kurtulması için tecrübeli, liyakatli, vicdan sahibi, adaletli yöneticileri seçmeleri önerisinde bulunan Erkoyuncu, ortaklardan seçime mutlaka katılmalarını istedi.
Termik santrallere yapılan yatırım nedeniyle kurumun yılda 3 katrilyondan fazla faiz ödediğini hatırlatarak, bütün fabrikaların toplam 1,1 katrilyonluk gelirinin bu borcu karşılayamadığına değinen Erkoyuncu, bu iki yatırımdan bir an önce kurtularak, geleceğe bakmak gerektiğini söyledi.
Tarım ürünlerini mamul haline getiren işletmelerin ıslah edilerek, verimli bir şekilde çalıştırılmasıyla borçların 3-5 yılda kapatılacağına işaret eden Erkoyuncu, şunları söyledi:
“Konya Şeker ve Çumra Şeker 2008-2009 kampanyasında bugünün parasıyla 400 trilyon kazanmış. O günkü kura bakarsanız 300 milyon dolar ediyor. 300 milyonun bugünkü karşılığı 2 katrilyon 700 trilyon TL. Demek ki böyle çalışırsak kalan borcumuzu rahatça öder, eski mutlu, refah günlerimize döneriz. Önceden Türkiye genelinde ilk önce Konya’daki pancar çiftçisi parasını alırdı. Artık en son alıyor. Eğer asli işimize dönersek, eskisinden çok daha iyi oluruz. Bugün devlet 420 lira pancar fiyatı belirledi. Bu kurumun tüm olumsuzluklara rağmen 500 lira bile pancar parası ödeyecek gücü var. Ama maalesef büyük bir borç olduğu için çiftçiye hiçbir şey kalmıyor. Kooperatifte de bazı olumsuzluklar var, hepiniz farkındasınızdır. Kooperatifte tarım aletlerinin fiyatı, piyasadan çok daha avantajlıdır. Ama bugün bu avantajlar elimizden gitti. Çünkü bu iki karadelik elimizde ne varsa yutuyor. Eskiden tarım aletleri piyasada 6 lira iken kooperatifte 5,5 lira idi. Bugün tam tersi. Bazen gübreyi bile piyasadan baya pahalı alıyoruz. Eskiden Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Türkiye’de en zengin, varlıklı, en kapasiteli, en çaplısı idi. Ama maalesef o da zedelendi. Bütün bunlar iyi niyetle yapıldı ama ne yazık ki, olumsuz sonuçlar doğurdu. Biz bütün bunları bilgimiz, tecrübemiz, kapasitemiz ve samimiyetimizle, adalet anlayışımızla düzeltmeye talibiz. Kurumumuza hep birlikte sahip çıkalım.”
Kooperatifteki en bariz sorunlardan birinin de küspedeki sistem bozukluğu olduğunu ifade edene Erkoyuncu, çiftçinin eskiden yüzde 30 olan küspe hakkının tırpanlanarak yüzde 20’ye indirildiğini, göreve geldiklerinde kart sistemine yeniden geçerek, çiftçinin küspe hakkını kendinin değerlendirmesi için çiftçiye vereceklerini kaydetti.
Termik santralleri satıp borcu ödendikten sonra çiftçinin en büyük ihtiyaçlarından birisi olan gübre yatırımına yönelmeyi hedeflediklerini anlatan Erkoyuncu, “Bugün elimde imkan olsa gübre fabrikası yaparım. Seydişehir ve Beyşehir arasındaki bir kasabada çiftçiler, şeker fabrikası yapılmasını istedi. Bu bölgede 700 bin ton pancar var. Ama Altınekin, Cihanbeyli arasında 1 milyon 400 bin ton pancar var. Bana göre çiftçinin girdi maliyetlerinden dolayı en fazla gübre fabrikasına ihtiyacımız var. Bu borçlardan kurtulduğumuz, durumumuzu düzelttiğimiz an ilk yapacağız iş gübre fabrikası. Çünkü gübrenin hammaddesi yurtdışından geliyor. İnşallah doğruları yaparak, adaletli, vicdanlı izanlı davranarak, bu kurumu ayağa kaldıracağız” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi / Haber Kent)