Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü, Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) ve Konya Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (KTÜNSEM) işbirliğiyle Konya’da ilk kez yürütülen proje kapsamında, kamu kurum ve kuruluşlarına medya ile ilişkiler eğitimi verilmeye başlandı.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğünce, MEVKA’nın 2021 yılı teknik destek programı kapsamında hazırlanan yerelde kurumsal kapasitenin geliştirilmesine yönelik olarak “Kamu Yönetiminde Medya İle İlişkiler” konulu proje destek almaya hak kazanmıştı. İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü, MEVKA ve KTÜNSEM işbirliğiyle Konya’da ilk kez yürütülen proje kapsamında, merkez ve ilçelerdeki kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşlarının basın ve halkla ilişkiler birimleri ile iletişim koordinatörlüklerinde görevli personele, 07-11 Mart 2022 tarihleri arasında uzaktan eğitim programı gerçekleştirilecek.
452 Kamu Personeline Medya İle İlişkiler Eğitimi
Günde üç oturum şeklinde düzenlenen online eğitimlerde; “Haber Metni ve Basın Bülteni Hazırlama Teknikleri”, “Haber Fotoğrafçılığı”, “Haber Kameramanlığı”, “Sosyal Medya Yönetimi”, “Halkla İlişkiler”, “Kriz Yönetimi”, “Medya İle İlişkiler”, “Basın Hukuku”, “Kamu Diplomasisi”, “Resmi İlan Yayınlama Usul ve Esasları”, “657 Sayılı Kanunun 15’inci Maddesinin Uygulanmasında Usul ve Esaslar”, “Protokol Kuralları”, “Haber Servisi Araçları ve Etik Kurallar”, “Grafik Tasarım” ve “Medya Takip” konularında, alanlarında uzman akademisyenler, kamu kurum ve kuruluşlarından yöneticiler ile teknik personel eğitmen olarak sunum yapacak. Merkez ve ilçelerden toplam 104 kamu kurum ve kuruluşundan, 452 personelin katıldığı eğitim programı, 11 Mart Cuma günü sona erecek. Beş gün sürecek eğitimlerin sonunda katılımcılara birer sertifika verilecek.
Moderatörlüğünü İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Tuncay Karabulut’un üstlendiği eğitim programının ilk oturumu, Konya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sefa Özdemir ile Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Babür Özçelik’in konuşmalarıyla başladı, Daha sonra Tuncay Karabulut İletişim Başkanlığının çalışmaları hakkında bilgi vererek, “657 sayılı Kanunun 15’inci Maddesinin Uygulanmasında Usul ve Esaslar” konulu sunum yaptı. Karabulut’un ardından, Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Bilgiç “Sosyal Medya”, Konya Büyükşehir Belediyesi Basın Yayın Şube Müdürü Anıl Doğan ise ”, “Haber Servisi Araçları ve Etik Kurallar” konulu birer sunum gerçekleştirdiler.
Basın ve Halkla İlişkiler Personelinin Nitelikleri Artırılacak
Düzenlenecek eğitimlerle personelin; temel ve etkili iletişim, basın bülteni ve basın açıklamasının hazırlanması, kamuoyunu etkileyecek olumsuz haberler karşısında kriz sürecinin iyi yönetilmesi, medya ile ilişkiler bağlamında iletişim stratejileri, oluşturulan olumlu ve olumsuz haberlere karşı algı ve tutum, basın yayın kuruluşlarıyla ilişkiler, halkla ilişkiler, sosyal medya yönetimi, haberin olmazsa olmazı fotoğraf çekimi ve kamera kullanımının yanı sıra mesleki bilgisinin ve verimliliğinin artırılması, mesleki ilgi ve kabiliyetinin en yüksek düzeye çıkarılması, halkla ilişkiler ve iletişim yeteneklerinin güçlendirilmesi ile teknolojik gelişmelere ve yeniliklere uyumunun sağlanması amaçlanıyor.
Öte yandan verilecek eğitimlerle kamu kurumları, basın yayın kuruluşları ve kamuoyu arasında sağlıklı ve doğru bilgi akışının sağlanması, basın ve halkla ilişkiler personelinin bilgi ve haberciliğinin geliştirilmesi, bu alanda çalışan personelin niteliklerinin artırılması, kamu kurumlarının gerçekleştireceği faaliyet ve yatırımların kamuoyuna en iyi şekilde duyurulması. Medya ile ilişkiler noktasında servis edilen haberde yer alan bülten, fotoğraf, görüntü vb. materyallerin beklentileri karşılaması durumunda basın yayın kuruluşlarının da işini kolaylaştırması bekleniyor.
(Haber Merkezi/Haber Kent)