Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürlüğü ve Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) işbirliğiyle düzenlenen eğitim programı kapsamında, Konya, Aksaray ve Karaman illerinde görev yapan basın mensupları ile kamu kurum ve kuruluşların basın ve halkla ilişkiler birimlerinde görevli personele yönelik ‘Yapay Zeka ve Basında Uygulamaları’ bilgi verildi.
Konya Büyükşehir Belediyesi Taş Bina Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen eğitim, ‘Yapay Zeka’ ve ‘Yapay Zekanın Günlük Hayatta ve Basında Uygulamaları’ konu başlıklarında iki bölüm halinde gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Konya Bölge Müdürü Oğuz Tunç, etkinliğin açılış konuşmasında, “Güçlünün haklı olduğu, haklının kendini ifade edemediği, ifade etse dahi görünürlüğünün kısıtlandığı bir ortamda, en çok zedelenen şey hakikat ve adalet anlayışı” diye konuştu.
Enformasyon bombardımanı altında hakikatin ne olduğunu kavramanın zorluğunun derinden yaşandığına işaret eden Tunç, üretilen bilgi ve haberin insanlar veya robotlar tarafından mı üretildiğinin net olarak ayırt edilmediği bir ortamda, geleneksel medyanın toplumun güvenini kazanma noktasında ciddi bir fırsata sahip olduğunun gözden kaçırılmaması gerektiğini kaydetti.
Tunç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yapay zekanın istenilen bilgi veya mesajı öne çıkarma, çoğaltma ve aksi sedasının görünürlüğünü minimize etme kabiliyeti dezenformasyonu artırırken aynı yapay zeka teknolojilerinin geleneksel basın faaliyetlerini de kolaylaştırıp hızlandırdığı görülmektedir. Bu itibarla merkezinde insan olan birçok faaliyeti otonom şekilde icra edebilen yapay zeka teknolojilerinin imkan ve kabiliyetlerinin, yaşadığı toplumun ve coğrafyanın gerçeklerine bigane kalmayan basın mensuplarıyla buluşmasını ve hakikat mücadelesinde etkili şekilde kullanılmasını çok önemsiyoruz. Hayatın her alanında birtakım kolaylıklar sağlayan yapay zeka teknolojisinin, basın faaliyetlerine ürettiği imkanlara sırt çevirmemiz mümkün değil.”
Tunç, eğitim programıyla, yerel düzeyde geleneksel ve dijital habercilik yapan basın mensuplarının, basın faaliyetlerini daha efektif yapmasını sağlayacak zihinsel bir altyapı oluşturmayı hedeflediklerini vurguladı.
KTÜN Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Deveci ise teknoloji çağında yeni nesile ayak uydurmak ve çağın gerisinde kalmamak için teknolojik gelişmelerden uzak kalınamayacağını söyledi.
“Yapay Zeka Programlarıyla Hizmet Kalitesi Artıyor”
Daha sonra eğitime geçildi. KTÜN Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri, Yapay Zeka ve Makine Öğrenmesi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mesut Gündüz, 'Yapay Zeka: Tanımı, Geçmişi, Bugünü, Geleceği ve Etik Problemler', Yazılım Mühendisliği Bölüm Başkanı, Yapay Zeka Uygulama, Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Engin Eşme ise 'Yapay Zekanın Sektörlerde Pazar Yapı, Bazı Sektörlerden Uygulama Örnekleri, Basında Yapay Zeka ve Uygulamaları ve Etik Meseleler' konu başlıklarında katılımcılara sunum yaparak, ayrıntılı bilgi verdi.
Konuşmacılar, yapay zekanın sektörlere olan etkileriyle ilgili verdiği bilgilerde yapay zekanın olumlu ve olumsuz olarak oluşturduğu dönüşümlerden bahsetti.
“Faydalı Ancak Kötü Kişilerin Eline Geçerse Zararı da Olabilir!”
Kamu alanında yapay zeka programlarının da özellikle asayiş, trafik takibi ve belediye işlemleri alanında yüz tanıma uygulamaları olarak kullanıldığı ifade edildi. Ancak yüz takibi programlarının kötü amaçlı kişilerin eline geçtiği takdirde farklı amaçlarla tehlike arz edebileceğinin de altı çizildi.
“Yalan Haberleri de Ortaya Çıkaracak”
Yapay zekanın basın alanında da dil bilgisi, metin iyileştirme ve profesyonelleştirme, içerik optimizasyonu gibi alanlarda kullanıldığı söylenilerek, yakın gelecekte yalan haberlerin de yapay zeka sayesinde çok kısa bir sürede ortaya çıkarabilecek düzeyde gelişeceği de belirtildi.
Programa, Anadolu Ajansı Konya Bölge Müdürü Rıfat Yerlikaya, Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü Mehmet Feramuz Ayan, TSYD Konya Şube Başkanı Murat Dönmez ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
(Fotoğraflar: Mürsel Çetin / Haber Kent)