Göl sularına ağ atan kadın balıkçılara can yeleği ve yağmurluk dağıtılıyor

Türkiye genelinde yürütülen “Anadolu’ya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar” projesi kapsamında, Beyşehir Gölü’nde eşleriyle birlikte ağ atan kadın balıkçılara can yeleği, yağmurluk dağıtıldı.

Akdeniz Koruma Derneği ile Su Ürünleri Merkez Birliği (SURKOOP) ile Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın ortaklaşa olarak yürüttüğü “Anadolu’ya Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar” projesi çerçevesinde gerçekleştirilen kadın balıkçılarla buluşma programlarında Beyşehir Gölü’nden geçimini sağlayan kıyı kesimlerdeki yerleşim merkezlerinde yaşayan kadın balıkçılara malzeme desteğinde bulunuldu. Kadın balıkçılara, balıkçılık yaparak göle ve ailelerine verdikleri destekten ötürü de teşekkür plaketleri de verildi.

Akdeniz Koruma Derneği’nden Projenin Yürütücüsü Esra Kartal, Beyşehir Gölü’nde çalışan kadın balıkçıların çoğunluğunun yüzme bilmeden mesleğini yürüttüğünü hatırlatarak, bu nedenle düzenledikleri kadın buluşma programlarında, kadın balıkçılara çalışırken rahat edebilecekleri can yeleği ile kış mevsiminde soğuk sudan korunarak kronik hastalıkların önüne geçmek için yağmurluk hediye ettiklerini belirtti.

Projeyle Türkiye’de faaliyet gösteren kadın balıkçıların sayısına yönelik verilerin tespit edilmesiyle ilgili çok önemsedikleri bir çalışma yaptıklarını vurgulayan Kartal, Türkiye genelinde faaliyet gösteren 461 su ürünleri kooperatifi ile birebir telefon görüşmesi yaparak ülke genelinde deniz ve iç sulara ağ atarak balıkçılık mesleğini yapan 3 bin 70 kadın olduğunu belirlediklerini söyledi. Kartal, “Bu kadın balıkçılar, denizlerde, göllerde ya da nehirlerde bu mesleği icra ediyor. Bunlardan 61’i ise yanında eşi olmadan tek başına balıkçılık yapıyor” dedi.

Kadın balıkçı sayısına yönelik çalışmayı yaptıkları 461 su ürünleri kooperatifinin 28 binin üzerinde ortağı olduğunu, bunlardan sadece 414’ünün ise kadın balıkçılardan oluştuğunu da saptadıklarını vurgulayan Kartal, bunun çok küçük bir rakamsal veri olarak ortaya çıktığını söyledi.

Türkiye genelinde bu veriyi gözler önüne serdikten sonra kadınların balıkçılık alanında temsil edilmemesini önemli bir sorun olarak ortaya koyduklarını anlatan Kartal, özellikle Türkiye’deki denizlerde avcılık yapan balıkçıların bağlı olduğu bir birlik olan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği’nin bünyesinde yaptıkları girişim üzerine bir kadın balıkçı çalışma komisyonu kurulduğunu kaydetti. Bu birlik bünyesinde kurulan kadın balıkçı çalışma komisyonunun olmasını oldukça önemsediklerini vurgulayan Kartal, dernek olarak yürüttükleri “Anadolu’da Ağ Atanlar: Kadın Balıkçılar” Projesi kapsamında da bir süredir birtakım çalışmalar gerçekleştirdiklerini, bu kapsamda Beyşehir Gölü üzerinde de balıkçılık mesleğini icra eden kadınlarla buluştuklarını söyledi.

Kartal, kadın balıkçılarla yaptıkları görüşmelerde ise en temel sorunlardan birisinin giderek yaygınlaşan elektroşokla yapılan avcılık olduğunu, bunun yanı sıra, göldeki su seviyesinin düşmesine bağlı olarak balık üreme alanlarının azalması ile birlikte kadınların mesleğini yürütürken sigortasız çalışmalarına yönelik şikayetler aldıklarını dile getirdi. Kartal, proje kapsamında birçok kurumla birlikte çalıştıklarını da aktarırken, bundan sonraki süreçte ise Türkiye’de nerede ne kadar kadın balıkçı var, hazırladıkları durum raporunu Ankara’daki kurumlara ileteceklerini, kadın buluşma faaliyetlerini bundan sonra da sürdürmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri