Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 27 Ekim 2021 Çarşamba günü gerçekleştireceği seçimli genel kurulu öncesinde adaylığını açıklayan Ramazan Erkoyuncu, Cihanbeyli ve Yeniceoba’da çiftçilerle buluşarak, isteklerini ve sorunlarını dinledi. Başkan seçildiğinde yapacaklarını anlatan Erkoyuncu, “Avansımızı herkesten önce aldığımız, ayçiçek sattığımızda ayçiçek paramızı, mısır sattığımızda mısır paramızı zamanında aldığımız o efsane günlere geri döneceğiz” dedi.
Çumra Şeker’in kuruluş aşamasında yönetim kurulu başkanlığı, Şeker Süt Yönetim Kurulu Başkanlığı yaparak, hem çiftçilikte hem de idari yönden tecrübeli olduğunu dile getiren Erkoyuncu, “Kurum şu an bir ekonomik zafiyet içinde olduğundan, tecrübemle çiftçiyi eski güzel günlerine döndürebilmek amacıyla aday oldum” diye konuştu.
Konya Şeker’in esas işi tarım olması gerekirken, büyüme hedefiyle Soma ve Kangal’da iki enerji santrali hikayesine girdiğini, ancak, kredi ile girilen bu iki yatırımda dolardaki yükseliş nedeniyle zarar edildiğini ifade eden Erkoyuncu, şöyle devam etti:
“Soma ve Kangal’a tamamı kredi ile ödenen para, 1 milyar 672 milyon dolar. Bugünkü değeri 15 milyar lira. Bu bizi biraz intikaya uğrattı, biraz sarstı, biraz tökezletti. Biz çiftçiyiz. Eski güzel, avansımızı aldığımız, ayçiçek sattığımızda ayçiçek paramızı, mısır sattığımızda mısır paramızı aldığımız o efsane günlere geri dönelim. Diğer fabrikalar avansı ayın 30’unda verirken biz ayın 1’inde alıyorduk. Bu enerji santralleri bizi bu hale getirdi.
Amaç elbette kurumu batırmak değil, daha da büyütmek, çiftçinin refah seviyesini yükseltmek, Türk ekonomisine damga vurmak, istihdam sağlamaktı. Ama şansızlık oldu. Soma ve Kangal’ı aldığımızda elektriğin kilowattı 79 cent idi, bugün elektriğin kilowattı 40 cent civarına inmiş. Borçlandığımız para Dolar. Dolar/TL kuru santralin birini aldığımızda 1,9 TL civarında, birini aldığımızda 2,6 TL civarında idi. Ama bugün dolar 9TL’yi geçti. Yani borcumuz neredeyse 4,5 kat büyürken, elde ettiğimiz elektrik fiyatı yarıya indi. Tam bir çelişki.
Haliyle olumsuzluklar yaşandı. Dolayısıyla ekonomik dururumuz çok iyi değil. Bana soruyorlar ‘Vaadiniz, yatırımınız ne?’ diye. Vaadim ve yatırımım; Biz şekerimize, mısırımıza, ayçiçeğimize, buğdayımıza, arpamıza dönelim. Çünkü bütün bunları mamul haline getirecek fabrikalarımız var. Biz bunlara sahip olalım. Şu an Çumra Şeker 17 bin ton/gün kapasitesi ile açık ara birinci sırada. Bir yılda 2 milyon 200 bin ton pancar işliyor.
Konya Şeker 3. Biz yem, ayçiçek, un, çikolata, bisküvi, şeker ve diğer fabrikalarımızla, çiftçimizin birinci önceliği olan sulama sistemleri üretiminde öncü Panplast ile ilk etapta bize elzem olan bu fabrikalarımıza sımsıkı sarılıp elimizde tutacağız. Böylece eski günlere çok hızlı döneriz. Ondan sonra yatırıma bakalım. Bütün bu kaygılarla çiftçi olarak ve bu kurumların içini dışını çok iyi bilen biri olarak tecrübelerimle diyorum ki, ‘Madem Recep Bey yok, biz devam edelim’ Çiftçimiz de uygun görürse ortaya çıktık. İnşallah sonu hayırlı olur.”
Seçimi Konya Şeker, Pancar Ekicileri Kooperatifi ve çiftçiler için kim hayırlı olacaksa onun kazanması temennisinde bulunan Erkoyuncu, “Gönlünüzden, aklınızdan kimin daha iyi idare edeceğine inanıyorsanız onu seçin. Yeter ki, oraya iradenizi beyan etmek için gidin” diyerek, çiftçileri seçime tam katılmaya davet etti.
Çiftçilerin kuraklık, pancar üretimi, pancar kotası ve sulamaya yönelik sorularını da cevaplandıran Ramazan Erkoyuncu, Konya Şeker’in borcunun öze dönülerek, çiftçinin en iyi bildiği işle, pancar, ayçiçeği, mısır, buğday ve diğer tarım ürünlerini mamul haline getiren fabrikalarını çok iyi çalıştırarak ödeneceğini kaydetti.
(Haber Merkezi / Haber Kent)