e-Dönüşüm Uzmanı ve Ekonomist Erdal Özel, elektronik ortama geçiş zorunluluğu getirilen firmalar ve mükellefler hakkında önemli açıklamalar yaparak mükelleflerin işlemlerini son güne bırakmamaları için uyarılarda bulundu.
e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye gibi e-Belge ürünlerinin zorunluluk kapsamıyla ilgili değişiklikleri içeren Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği 22 Ocak tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni tebliğ ile e-Fatura, e-Arşiv ve e-İrsaliye belge türleri başta olmak üzere elektronik belge kullanımının yaygınlaştırılması amaçlanıyor. Bu kapsamda, e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye uygulamalarına geçme zorunluluğu için belirlenen ciro limitleri düşürülürken, sektörel bazda yeni iş grupları da kapsama dahil ediliyor. Tebliğ ile e- Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-İrsaliye zorunluluğu getirilen işletmelerin 1 Temmuz'a kadar geçişlerini tamamlaması gerekiyor. E-Dönüşüm Uzmanı ve Ekonomist Erdal Özel, elektronik ortama geçiş zorunluluğu getirilen firmalar ve mükellefler hakkında önemli açıklamalar yaptı. Geçiş için son tarihin 1 Temmuz 2022 olduğunu belirten Uzman Ekonomist Özel, Firmaların kademeli olarak geçişi amaçlanan sistemi tek tek anlattı. Özel vergi mükelleflerini kapsayan düzenlemeyi şu şekilde anlattı;
2021 yıllı brüt satış rakamları 4 milyon TL ve 2020 ve müteakip hesap dönemleri için 3 milyon TL ve üzeri olan mükellefler geçişini tamamlayacak.
Bunun yananında elektronik ortamda mal ve hizmet satışını gerçekleştiren mükelleflerden, 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL, 2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı olan mükellefler de e faturaya geçecek.
Kararda, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Belediyelerden yatırım ve/veya işletme belgesi almak suretiyle konaklama hizmeti veren otel işletmeleri, Gayrimenkul ve/veya motorlu taşıt, inşa, imal, alım, satım veya kiralama işlemleri yapanlar ile bu işlemlere aracılık faaliyetinde bulunan mükelleflerden 2020 ve 2021 hesap dönemleri için 1 Milyon TL olan mükellefler e-İrsaliye’ye geçecek.
2022 veya müteakip hesap dönemleri için 500 Bin TL ve üzeri brüt satış hasılatı (veya satışları ile gayrisafi iş hasılatı) olan mükellefler için e-fatura zorunlu hale gelmiştir. Ayrıca 2018, 2019 ve 2020 hesap dönemlerinde 25 Milyon TL, 2021 veya müteakip hesap dönemlerinde 10 Milyon TL olan mükellefler ile Demir ve çelik (GTİP 72) ile demir veya çelikten eşyaların (GTİP 73) imali, ithali veya ihracı faaliyetinde bulunan mükelleflerin e-İrsaliye’ye geçişi zorunlu hale gelmiştir.”
Başvurular Son Güne Kalmasın!
E-Dönüşüm Uzmanı ve Ekonomist Erdal Özel, e-dönüşüm sistemlerine geçişler esnasında oluşabilecek aksaklıklardan dolayı firmaların ve mükelleflerin zor duruma düşmemesi için de uyarılarda bulundu. Özel yaptığı açıklamada, “Firmalarımız 01 Temmuz 2022 tarihinden önce entegratör firmalar ile anlaşmalarını sağlayıp, hizmet alımına başlamaları gerekmektedir. Başvurularını son güne bırakmamaya özen göstermelidirler. Çünkü e-dönüşüm sistemlerinde kullanılmak üzere, şahıs firmaları e-imza, şirketler ise TÜBİTAK onaylı Mali Mühür edinmeleri gerekmektedir. Özellikle Mali Mühür temin edilirken oluşabilecek gecikmelerden dolayı mükellefler e-dönüşüm geçiş işlemlerini tamamlamakta gecikmekte ve cezalı duruma düşme ihtimalleri olmaktadır. Bu gibi durumlarla karşılaşılmaması için firmalar ve mükellefler en kısa sürede e-dönüşüm firmalarıyla iletişime geçerek geçiş işlemleri için hazırlıklarını yapmalıdırlar” diyerek e-fatura, e-arşiv fatura ve e-irsaliye uygulamalarına geçecek firma ve mükellefleri uyardı.
(Haber Merkezi / Haber Kent)