26 Haziran 1926’da ilçe statüsü kazanan Çumra bu yıl 96 yaşına giriyor. Geçmişi 9 bin yıl önce ilk yerleşik hayatın oluştuğu Çatalhöyük’e dayanan Çumra, tarihsel süreçte Selçuklu, Karamanoğlu ve Osmanlı dönemine ait önemli izler taşıyor. Çumra ilçesinin Çatalhöyük’ten günümüze; kentleşme, tarım ve hayvancılıkta 9 bin yıllık tecrübesi ile farklı medeniyetlere kılavuz olduğunu belirten Çumra Belediye Başkanı Av. Recep Candan, son yıllarda organize sanayi yatırımlarındaki kayda değer gelişmeler ile de Çumra’nın bu alanda adından söz ettireceğini ifade etti. Candan konuya ilişkin yaptığı açıklamada; “Medeniyetin tohumları 9 bin yıl önce Neolitik çağda Çatalhöyük’te atılmış, tarihin sıfır noktası olarak kabul edilmiş ve Çatalhöyük tarih boyunca gelişmiş medeniyetlere adeta bir kılavuz olmuş... İşte bütün değerleri ile ülkemizin göz bebeği güzel ilçemiz, Çatalhöyük'ün şehri Çumra geçmişi ile insanlık tarihinde çok önemli bir öneme sahip… Neolitik yaşamda insanların bilinen ilk toplu yaşadığı şehir olan Çumra'mız, tarımsal üretimde ülkemizde önemli bir konumda… Tarımsal üretim bu topraklarda filizlendi. Hem Konya’mız, hem de ülkemizin tahıl ambarı ve gıda üretim üssü noktasında olan Çumra tarım ve hayvancılık alanların verimliliği ile üretimdeki gücü, ihracat noktasında da en büyük referans olmuştur. Bu görkemli geçmişine dayanarak son yıllarda Çumra’mıza çağ atlatmaya yönelik girişimlerimizle birlikte Çumra Organize Sanayi Bölgemizde birçok gerçek yatırımcının olacağı ilçe istihdam yaratacak çalışmalar ile sanayileşme yolunda da ilçemizi ön plana çıkarmaya gayret gösteriyoruz” dedi.
“Çumra Osmanlı’nın Dev Projelerinde İlham Kaynağı Oldu”
“Çumra’nın bugünleri Cennet Mekan Sultan Abdülhamit Han’ın emekleriyle şekillendi. Çumra’nın kuruluşunun temellerini atan Abdülhamit Han, o zamanın en büyük iki projesini Çumra’ya kazandırmıştır. Kurukafa Mehmet Efendi ve dönemin Konya Valisi Avlonyalı Ferit Paşa’nın da katkıları ile büyük sulama projeleri Çumra ovasında oluşturulmuş, bugünün ‘Mavi Rüya’ olarak adlandırılan Mavi Tünel Sulama Projesinin de temellerini oluşturmuştur. Cennet Mekan Sultan Abdülhamit Han’ın Çumra’mızda ki bir diğer hatırası Hicaz Demir Yolu Projesidir. Sultan Abdülhamit Han’ın emri ile 1894 yılında yapımına başlanan ve 1913 yılında bitirilen Hicaz demiryolunun yapımı esnasında Çumra´nın bulunduğu yere bir istasyon yapıldı ve bu bina Çumra´ya yapılan ilk bina oldu. Çarşamba Kanalı´nın açılarak, bataklıkların kurutulup ıslah edilmesi, Konya ovasının sulanması maksadıyla 1907-1914 yıllarında yapılan sulama tesislerinin işletme binaları da Çumra´ya inşa edildi.1926 yılına gelinceye kadar Çumra deyince bugünkü İçeriçumra Mahallemiz akla gelmekte idi. M. Kemal Atatürk trenle Adana´ya giderken Çumra´da verdiği mola esnasında Çumra istasyonundan etrafı seyredip sulama tesis ve lojmanlarını gördükten sonra; "Bu şirin beldeyi geliştirmek, buraya önem vermek lazımdır. Çumra İlçe olmaya layıktır". demiş Atatürk´ün emri üzerine 26 Haziran 1926 tarihinde 877 Sayılı Kanunla Çumra İlçe merkezi haline getirildi.”
96.Yıl Dönümü Programı Çeşitli Etkinlikler İle Kutlanacak
Çumra Belediye Başkanı Recep Candan, Çumra’nın ilçe oluşunun 96. yılına özel birçok etkinlik hazırladıklarını söyledi. 96. Yıl programına tüm ilçe halkını davet eden Başkan Candan; “ Durmuş Ali Çalık Şehir Stadyumunda 25 Haziran saat 18.00 da şöhretler karması futbol müsabakası ile başlayacak, 26 Haziran Saat 17:00’da ise içerisinde; Eyüp – Ezgi Eseroğlu’nun ve yerel sanatçıların olduğu konserler, Mehteran, folklor, illüzyon gösterileri, Bubble ve kukla Showları ile devam edecek programımız ile ilçe halkımıza unutulmaz bir gün yaşatmak istiyoruz. İlçe oluşumuzun 96. Yılı etkinliklerine tüm halkımızı davet ediyorum” diye konuştu.
(Haber Merkezi / Haber Kent)