Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM)’nin, “Basın Mensupları için Göç Terminolojisi ve Mülteci Konularında Bilgi ve Farkındalık Arttırma” projesi kapsamında, basın mensuplarına yönelik Antalya’da bilgilendirme ve farkındalık seminerleri verilmeye başlandı.
Sığınmacılar ve Göçmenlerle Dayanışma Derneği (SGDD-ASAM) organizasyonuyla düzenlenen etkinlikte, UNICEF, BM, İçişleri Bakanlığı ve T.C. Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü yetkilileri, göç ve mültecilik konularında önemli bilgileri ve istatistikleri basın mensuplarıyla paylaştı. Türkiye’de vatandaşların mülteci algısı üzerine en büyük etkiyi, yazılı ve görsel basının oluşturduğu düşüncesinden hareketle 700’den fazla basın mensubuna göç ve mültecilik konuları hakkında eğitim verilecek. 5 seminerden ilki Antalya'da yapıldı ve katılım sağlayan 150 kişilik basın mensupları arasında Konya ve Aksaray’dan gazeteciler ile Basın Yayın ve Enformasyon Konya İl Müdürlüğünden yetkililer katıldı. Seminerde medyadaki mülteci algısına dikkat çekildi. Özellikle nefret söylemi ve ırkçılık konusunda doğru terminoloji kullanımının yanı sıra, doğru haber yapımının da önemi anlatıldı.
“Türkiye dünyaya örnek”
Muhacirler konusunda Türkiye'nin dünyaya örnek olmasına rağmen dünya basınından beklenen ilgiyi görmediğini söyleyen Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürü Mehmet Akarca, 'Türkiye mülteciler konusunda dünya çapında en büyük desteği verdi. Ancak gösterdiği çabalara rağmen hak ettiği yeri görmedi' dedi.
SGDD Genel Koordinatörü İbrahim Vurgun Kavlak ve UNICEF İletişim Bölüm Başkanı Sema Hosta birer konuşma yaptı.
Seminerde Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Dış İlişkiler ve Enformasyon Müdürü ve Sözcü Selin Ünal, Uluslararası Göç Örgütü İletişim Bölümü Asistanı Cem Mehmethanoğlu, BM Nüfus Fonu Toplumsal Cinsiyet Uzmanı Bora Özbek sunumlar yaptılar. Gazeteciler sorularına yanıt buldular, fikirlerini beyan ettiler.