Büyükşehir’den Yeni İnsan Kaynakları Stratejik Planı

Konya Büyükşehir Belediyesi, insan kaynakları alanında şehir dinamiklerini harekete geçirecek ve Konya’nın kurumsal kimliğine katkı sunacak yeni İnsan Kaynakları Strateji Planı’nı hayata geçiriyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi, KOSKİ Genel Müdürlüğü’nü de kapsayacak yeni bir İnsan Kaynakları Strateji Planı hazırlıyor.

İnsan kaynakları alanında şehir dinamiklerini harekete geçirecek ve Konya’nın kurumsal kimliğine katkı sunacak yeni İnsan Kaynakları Strateji Planıyla ilgili açıklama yapan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, “İnsan kaynağı en önemli zenginliklerimizin başında geliyor. Her kademede tüm mesai arkadaşlarımız aynı hedefe kilitlenirsek üstesinden gelemeyeceğimiz iş yoktur. Biz duygusu ile hareket edeceğiz ve bu topraklara yatırım yapacağız” dedi.

İnsan Kaynakları Strateji Planıyla ilgili Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Konya Büyükşehir Belediyesi ve KOSKİ Genel Müdürlüğü yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda İnsan Kaynakları Yönetim Danışmanı Aykut Bora, 2020-2024 yılları arasında düzene girmesi hedeflenen strateji planını katılımcılara aktardı.

Yaşadığımız dönemde kurumsal iletişimin önemi, kurumların misyon, vizyon ve değerler kümesinin yeniden gözden geçirilmesi gerekliliği, çalışma alışkanlıklarının teknoloji odağında değişeceği hususlarından bahseden Bora, personelin kurum kültürüne olan aidiyeti ve bağlılığını artıracak pratikleri anlattı.

“ÜÇ TEMEL FAKTÖR BELİRLEYİCİ OLACAK”

Hayata geçirilecek planda yetkin çalışanlar, kurum kültürüne sadık çalışanlar ve verimlilik konularının öne çıktığına işaret eden Bora, “Onaylanmış olan bu strateji planı, artık bugün itibariyle, sizlerle yapacağımız bu iletişimle beraber yavaş yavaş pratiğe dökeceğiz. Ama bütün bu ana stratejileri buluştururken çalışan beklentilerini incelediğimizde sizlerle yaptığımız görüşmelerde, elde ettiğimiz veriler, performans göstergeleri, insan kaynakları yönetim süreçlerini incelediğimizde bu kurumu daha başarılı olabilmesi için üç temel kritik başarı aktörü belirledik. Bütün stratejileri bu üç kritik başarı faktörü üzerine oturttuk. Birincisi yetkin çalışanlar, ikincisi çalışan bağlılığının artırılması ve üçüncüsü de verimlilik” diye konuştu.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri