Arslan: “Doğal Felaket Obruklar İçin Acil Önlem Alınmalı”

Gelecek Partisi İl Başkanı Ahmet Arslan, “(Konya Ovası’nda oluşan) Obruk tehlikesi karşısında bir an önce adımların atılması şart. Yoksa bu doğal felaketin boyutları daha da büyüyecek ve geri dönüşü olmayan zararlar ortaya çıkacaktır” dedi.

Gelecek Partisi İl Başkanı Ahmet Arslan, Konya Ovası’nda oluşan obruklara ilişkin, “Obruk tehlikesi karşısında stratejik ve sürdürülebilir adımların bir an önce atılması şart. Yeraltı su kaynaklarının tükenmesini önleyecek politikalar ve projeler hayata geçirilmezse, bu doğal felaketin boyutları daha da büyüyecek ve geri dönüşü olmayan zararlar ortaya çıkacaktır” dedi.

Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Ahmet Arslan, Konya Ovası’nda oluşan ve gittikçe çoğalan obrukların tehlikesi ve acil çözüm önerilerini dile getirmek için yaptığı açıklamada “Acil önlem alınması lazım, yoksa sonumuz felaket olur” uyarısında bulundu.

Arslan, “Konya Ovası, Türkiye’nin en önemli tarım alanlarından biri olmasının yanı sıra yeraltı su kaynakları bakımından da kritik bir bölgedir. Ancak son yıllarda özellikle Karapınar bölgesinde yoğun olarak gözlemlenen obruk oluşumları, şimdi de Cihanbeyli Platosu gibi farklı bölgelerde görülmeye başlanmıştır. Bu durum, bölgede yaşayan insanlar, tarım sektörü ve çevre açısından büyük bir tehlike arz ediyor” diye konuştu.

“Obruk Oluşumlarının Nedenleri”

“Obruk oluşumlarının en temel nedeni, yeraltı sularının kontrolsüz bir şekilde tüketilmesidir” diyen Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Ahmet Arslan, Obruk oluşumlarının nedenlerinin Konya Ovası Projesi (KOP) gibi büyük ölçekli projelerin hayata geçirilememesi nedeniyle çiftçilerin, sulama ihtiyaçlarını yeraltı sularını çekerek karşıladığını, yeraltı su seviyesinin hızla düşmesi, kireç taşı gibi çözünür kayaçların çökmesine yol açarak obrukların oluşumunu hızlandırdığını öne sürdü.

İklim değişikliği nedeniyle yağış miktarının azalması ve yeraltı su kaynaklarının doğal yollarla yenilenmesini zorlaştırdığını dile getiren Arslan “Bunun yanı sıra bölgedeki tarımsal üretimde hala geleneksel yöntemlerin ağırlıklı olarak kullanılması, su tüketimini daha da artırmaktadır” ifadelerini kullandı.

“Cihanbeyli Platosundaki Yeni Riskler”

Cihanbeyli Platosu’ndaki son duruma da değinen Arslan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Cihanbeyli Platosu gibi bölgelerde de obruk oluşumlarının görülmeye başlanması, sorunun daha geniş bir alana yayıldığını göstermektedir. Bu durum, hem tarımsal faaliyetler hem de yerleşim bölgeleri için ciddi bir tehdit oluşturmakta, bölge halkının can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaktadır.”

İl Başkanı Ahmet Arslan çözüm önerilerini şu şekilde sıraladı.

KOP Projesinin Hızlandırılması:

“Konya Ovası Projesi kapsamında planlanan sulama altyapısının bir an önce tamamlanması gerekmektedir. Bu projeyle birlikte, yüzey sularının etkin bir şekilde tarımda kullanılması sağlanarak yeraltı sularına olan bağımlılık azaltılabilir. Ayrıca Genel Başkanımız Ahmet Davutoğlu’nun Başbakanlığı döneminde projelendirilen Kızılırmak suyunun Kulu Cihanbeyli Altınekin Sarayönü ilçelerine aktarılması bunun yanında Yunak ve çeltiğin Sakarya Nehri'nden gelecek suyla sulanması mevcut yapılan barajlar arasındaki entegrasyonun sağlanıp Ahi kanallarının bir an önce devreye sokulması Konya Ovası için önem arz etmektedir.

Konya Ovası, sadece bölge halkı için değil, tüm Türkiye için stratejik bir öneme sahiptir. Bu nedenle, obruk tehlikesi karşısında stratejik ve sürdürülebilir adımların bir an önce atılması şarttır. Yeraltı su kaynaklarının tükenmesini önleyecek politikalar ve projeler hayata geçirilmezse, bu doğal felaketin boyutları daha da büyüyecek ve geri dönüşü olmayan zararlar ortaya çıkacaktır. Yetkililerimizin ve tüm paydaşların, bu kritik soruna çözüm bulmak için ivedilikle harekete geçmesi gerekmektedir.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri