Türkşeker’den İddialara Yanıt!

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Türkşeker), “Ereğli Şeker Fabrikası’nın kendi ürünlerini satamadığı” yönündeki iddiaları yalanladı.

Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Türkşeker), “Ereğli Şeker Fabrikası’nın kendi ürünlerini satamadığı” yönündeki iddiaları yalanladı.

Türkşeker yaptığı açıklamayla, bazı basın yayın organlarında, CHP Ereğli İlçe Başkanı Veysel Gönülal’ın “Ereğli Şeker Fabrikası’nın kendi ürünlerini satamaması yanlıştır” ifadelerinin ve iddialarının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Türkşeker’den yapılan açıklamada, şeker, küspe ve melas satışlarına ilişkin ayrıntılı bilgi verildi.

Türkşeker, 2019 yılında yapılan maliyet ve verimlilik analizleri sonrasında ülkemizin önde gelen Türk Gıda Sanayi kuruluşlarından Türkşeker’de üretim maliyetlerini düşürmek ve verimliliği artırmak için şeker ve küspe satışları ile ilgili yapılan düzenlemeler ve yenilikler anlatıldı.

2020 yılında Türkşeker Tarım AŞ ismiyle yüzde 49’u Türkşeker, yüzde 51’i ise Vakıf Katılıma ait olan bir iştirak kurulduğu ve tamamının kamuya ait olduğu, iştirakin şekeri binde beş, melas ve yaş pancar posasını ise yüzde iki kar marjı ile satın aldığı bildirildi.

Ayrıca ürünlerin talep eden satıcılara direkt Türkşeker tarafından satışının gerçekleştirildiği bildirilen açıklamada, hiçbir kurum ya da kuruluşun satış konusunda “tekel” olmadığı kaydedildi.

“ŞEKERİN MALİYETİ DÜŞÜYOR; TÜRKİYE KAZANIYOR!”

Türkşeker tarafından yapılan açıklama şöyle: “Üretilen şekerin iştirak eliyle satışı sonrası; depolama ve nakliye maliyetleri yapılan protokol gereği iştirak tarafından karşılandığından bu maliyetler ortadan kalkmıştır. 

Böylece ürünün pazar fiyatının daha yüksek olduğu bölgelere sevki sağlanarak nakliye masrafından daha fazla bir katma değer oluşturulmuştur. Şekerin başta İstanbul olmak üzere büyük pazarlara nakli, Ereğli Taşıyıcılar Kooperatifi araçları ile yapılacağından ilçe ekonomisine de ek bir katkı sağlanacaktır.

Türkşeker Tarım A.Ş. paketleme yaptığı alanın ve paketleri stokladığı sahanın kira ücretini, paketleme makinalarının elektrik bedelini,  24 saat fabrika sahasında görevli personel giderlerini kendisi ödemektedir.

“YAŞ PANCAR POSASI İLE ÇİFTÇİYE DESTEK”

Şeker üretimi esnasında yan ürün olarak elde edilen yaş pancar posası, üreticiler ile yapılan sözleşmede belirtilen oranda bedelsiz olarak dağıtılarak, hayvancılığın gelişmesine önemli katkı sağlanmıştır.

Saklama Ömrünü Uzatmak İçin Yaş Pancar Posası Tesisleri Kuruldu.

Olumsuz kış şartlarında hayvancılık yapan üreticilerimize daha uygun fiyatla kaliteli yaş pancar posası verebilmek için tüm fabrikalarımızda paketleme tesisi kuruldu. Bu sayede çiftçilerimize; ihtiyacı olan yaş pancar posasını, haksız kazanç elde edilmesine meydan vermeyecek şekilde aracısız olarak doğrudan temin etme imkânı sağlandı.

“YAŞ PANCAR POSASINDA UYGUN FİYAT VE KIŞ HAZIRLIĞI”

Üretilen yaş pancar posası paketlenmek suretiyle, piyasada oluşması muhtemel fiyat artışlarını önlemek için stoklarda muhafaza edilmektedir. Ayrıca, kış şartlarında üreticilere ihtiyaçları olan yaş pancar posasını kendi bölgelerinden uygun fiyat ve kalitede temin etme imkânı sağlanacaktır.”

“SÖZLEŞMELİ TARIMLA: TARLADA ÇİFTÇİ, RAFTA TÜKETİCİ KAZANIYOR!”

Türkşeker’den yapılan açıklamada “Türkşeker’in, tarladan rafa felsefesiyle kurduğu üretim ağı sayesinde çiftçimiz, ekmeklik buğdayını değerinde satıyor.

 Üreticiden aldığı buğdayla, fabrikaların atıl kapasitesini kullanarak fırıncılara ekonomik fiyatta un üretmeyi başaran Türkşeker sayesinde, piyasa fiyatı 160 TL olan 50 kg un, 132 TL ’ye inerek fırıncımızın yüzünü güldürdü!

Böylece hem hububat çiftçimiz ekmeklik buğdayını tarlada daha yüksek fiyattan satabildi; hem de tüketicimiz ekmeğini fırından daha uygun fiyatla alma imkânına kavuştu.

“DOMATES ÜRETİCİSİNİN DE YÜZÜNÜ GÜLDÜRDÜ!”

Türkşeker 2020 Yılında Sözleşmeli Tarım kapsamında,

Rekoltenin fazlalığı nedeni ile tarlada kalan ve 32 kuruşa düşen domates fiyatı çiftçimizi hayal kırıklığına uğratmıştı.

Türkşeker’in yaptığı alımlar sayesinde, domates fiyatları yüzde 75 değer kazanarak, 56 kuruşa yükselince; çiftçimiz ürününü değerinde satabildi ve 240 Milyon TL daha fazla kazandı!

Tarladan Türkşeker’e ulaşan domatesler, Türkşeker’den raflara; raflardan da vatandaşımızın sofrasına en uygun fiyatlarla salça olarak ulaştı!

Türkşeker’in Sözleşmeli Tarım Modeli, patates üreticisinin de imdadına yetişti! Patates üretiminin kalbi olan illerimizde maliyetinin altına düşen fiyatlar nedeniyle mahsul tarlada kalınca, Türkşeker mahsulü gerçek değerinde alarak, üreticimizin yüzünü güldürdü.

Kilosu 40 kuruştan zararına satılan patatesin fiyatı, Türkşeker’in piyasaya girmesiyle kısa sürede yüzde 125 değer kazanarak 90 kuruşa yükseldi. Patatesi gerçek değerine kavuşturan Türkşeker, yaptığı alımlarla patates çiftçimize fazladan 350 milyon liralık bir katma değer oluşturdu.

Türkşeker olarak, yaklaşık 1 asırdır her koşulda çiftçimizin yanında olmaya devam ettik; yeni sözleşmeli tarım modelimiz ile yine çiftçimize koruma kalkanı sağlamaya devam edeceğiz!

Sözleşmeli tarım ile girdi maliyetlerini düşüren ve finansman yükünü ortadan kaldıran Türkşeker olarak, her koşulda çiftçimizin yanında olmaya devam edeceğiz!” denildi.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri