Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, “Türkiye’de son 2 yıl enerji üretim ve tüketimlerinde rekorların kırıldığı bir yıl oldu. Elektrikte 26 Temmuz günü 969 milyon 763 bin kilowatt saat tüketimle, 968 milyon 779 bin kilowatt saat üretimle tüm zamanların rekoru kırıldı” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Albayrak, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen Elektrik Santralleri Toplu Açılış Töreninde konuşma yaptı. Bakan Albayrak, "Bugün itibariyle toplamda 6 bin 90 megavat ve güç büyüklüğünün yanında da bin 583 tesisi devreye aldık. Bugün devam eden işlemleriyle birlikte yıl sonu itibariyle bu rakam 8 bin 222 megavat kurulu güç ve 2 bin 774 adet tesisle birlikte ülkemizin tarihindeki en büyük yıl yatırımını gerçekleştireceğiz. Toplam üretim tesisi yatırım büyüklüğü yaklaşık 9 milyar dolar değerindeki bu kapasite, Türkiye tarihimizdeki rakamsal olarak da sadece kurulu güç değil, 9 milyar dolarlık boyutuyla da bir Türkiye rekoru. Sadece üretim yatırımı yapmıyoruz. Bunun için üretim ve dağıtımda da kesintisiz ve kaliteli bir enerji hizmeti sağlamak için büyük önem verdiğimiz bu iletim ve dağıtım altyapısına da bu yıl 7,7 milyar TL’lik yatırımı devreye almış oluyoruz. Bu tesislerin tamamının devreye alınmasıyla 2017 yılının 42 milyar TL’lik rekor bir yatırımla devreye alarak büyük bir mutluluk ve gururu yaşadığımı bilmenizi isterim" ifadelerini kaydetti.
"TÜRKİYE’Yİ ENERJİ VE MADEN ALANINDA DIŞA BAĞIMLILIKTAN KURTARACAK ÇOK BOYUTLU BİR POLİTİKAYI HAYATA GEÇİRDİK"
Son 15 yılda enerji sektörüne özel-kamu iş birliğiyle 100 milyar dolardan fazla yatırım yapıldığını kaydeden Albayrak, "2002 yılında 31 bin 846 megavat olan kurulu gücümüz 2017 yılı sonu 85 bin 200 megavatı geçmiş olacak. Bu sene elektrik üretimindeki yüzde 8’lik artış 2011 yılından bu yana en yüksek yıllık artış rakamına ulaşmış oldu. Yıllık ortalama 55 milyar dolar enerji ve madene kaynak ayıran ülkemiz, en önemli sorunlarından biri olan yüksek enerji ithalatıyla karşı karşıyadır. Bu nedenle, uzun vadeli, öngörülebilir ve şeffaf politikalarla Türkiye’yi enerji ve maden alanında dışa bağımlılıktan kurtaracak çok boyutlu bir politikayı hayata geçirdik. Milli enerji ve maden politikası ile sağlayacağımız ulaşılabilir, sürekli, güvenli enerji sadece bu arzın cari açığın azalmasına değil aynı zamanda enerji maliyetlerinin düşmesi, istihdam artışında da önemli bir katkısıyla birlikte ekonomideki dönüşüm açısından da kilit bir rol üstlenecek" ifadelerini kullandı.
"YAKLAŞIK 350 MİLYAR DOLARLIK BİR KÖMÜR DEĞERİMİZ BULUNUYOR"
"Nisan ayında açıkladığımız, ortaya koyduğumuz milli enerji ve maden politikasıyla hedeflerimize emin adımlarla ilerliyoruz" diyerek sözlerini sürdüren Albayrak, "2016 yılı sonu itibariyle yerli kaynaklardan elektrik üretimimiz yüzde 49’lar seviyesine ulaştı ve bu yıl yüzde 45-50 bandıyla birlikte yerli kaynaklardan elektrik üretimimizi her geçen gün yukarıya taşımak için yoğun bir mücadele içerisindeyiz. Bu yeni yatırımlarımızla 2023 Türkiye’sindeki hedefimiz; yerli kaynaklardan üretimin 3’te 2 oranına taşınması olacak. Yerli kömürün elektrik üretimindeki payı bu sene itibariyle yüzde 16’lara ulaştı. Hizmete almayı planladığımız ek 5 bin megavatlık yerli kömüre dayalı üretim kapasitesiyle yerli kömürden üretimde tüm zamanların en yüksek üretim rakamına ulaşmaktayız. Son 10 yılda toplam rezervin yarısı kadar ilave linyit kömür rezervi ortaya çıkartıldı. 10 yıl öncesindeki 8,3 milyar ton olan linyit kömür rezervimiz, 9 milyar ton ilaveyle 17,3 milyar tona ulaştı. Artan arama ve sondaj çalışmalarıyla sadece son 1 yılda rezervimize toplam 1,5 milyar ton yeni rezerv ilave ettik. Bu toplam rakamın bugünkü ekonomik değerini ifade etmek gerekirse yaklaşık 350 milyar dolarlık bir kömür değerimiz bulunuyor. Böylesine önemli bir kaynağı çevre dostu yeni nesil termik santrallerle ekonomiye kazandırmak zorundayız" dedi.
Bakan Albayrak, "Enerji teknolojilerinde Ar-Ge ve inovasyon odaklı bir dönüşüm sayesinde dünyaya Made in Turkey damgalı güneş panellerini, rüzgar tribünlerini 2019 olmadan ihraç etmenin gururunu yaşayacağız. Türkiye’de son 2 yıl enerji üretim ve tüketimlerinde rekorların kırıldığı bir yıl oldu. Elektrikte 26 Temmuz günü 969 milyon 763 bin kilowatt saat tüketimle, 968 milyon 779 bin kilowatt saat üretimle tüm zamanların rekoru kırıldı. Devreye aldığımız tüm bu yeni yerli enerji santralleriyle bu artış hiçbir sıkıntıya, arızaya mahal vermeden sorunsuz bir şekilde karşılandı" dedi.
(İlker Turak / İHA)
Kaynak: İHA