Maliye Bakanı Naci Ağbal, büyüme verilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede “Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmelenmeyi sürdürerek 2018 yılına da hızlı bir giriş yapmıştır” ifadelerini kullandı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal, 2018 yılı ilk çeyrek büyümesine ilişkin değerlendirmede bulundu. Türkiye ekonomisinin, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmelenmeyi sürdürerek 2018 yılına da hızlı bir giriş yaptığını belirten Ağbal, “Geçtiğimiz yıl küresel çapta gerçekleşen senkronize büyüme ve uyguladığımız destekleyici makroekonomik politika adımlarıyla birlikte küresel çapta öne çıkan güçlü bir büyüme performansı ortaya koyan Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmelenmeyi sürdürerek 2018 yılına da hızlı bir giriş yapmıştır” ifadelerini kullandı.
YILIN AYNI ÇEYREĞİNE GÖRE YÜZDE 7,4 ORANINDA BÜYÜME
Ağbal, “Türkiye ekonomisi 2018 yılı ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 7,4 oranında büyümüştür. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış verilerle GSYH büyümesi bir önceki çeyreğe göre yüzde 2,0 oranında gerçekleşmiştir. Geçtiğimiz yıl küresel çapta gerçekleşen senkronize büyüme ve uyguladığımız destekleyici makroekonomik politika adımlarıyla birlikte küresel çapta öne çıkan güçlü bir büyüme performansı ortaya koyan Türkiye ekonomisi, geçtiğimiz yıl yakaladığı ivmelenmeyi sürdürerek 2018 yılına da hızlı bir giriş yapmıştır.
ÖZEL TÜKETİM HARCAMALARI YÜZDE 11,0 ARTTI
Ekonominin sürükleyicisi olan iç talep ilk çeyrekte güçlü seyrini sürdürmüş ve özel tüketim harcamaları yüzde 11,0 artmıştır. Kamu harcamaları ise yüzde 3,4 artarak ekonomik büyümeye sınırlı; ancak pozitif katkı vermeye devam etmiştir.
YATIRIM HARCAMALARI YILIN İLK ÇEYREĞİNDE DE YÜZDE 9,7 ARTTI
Yatırım, istihdam ve ihracata yönelik verdiğimiz desteklerle birlikte üretim ve yatırım tarafında çarklar hızla dönmeye devam etmektedir. 2017 yılında yüzde 7,3 ile güçlü bir büyüme performansı ortaya koyan yatırım harcamaları yılın ilk çeyreğinde de yüzde 9,7 artmıştır. Özellikle makine-teçhizat yatırımlarında geçtiğimiz yılın ikinci yarısından itibaren görülen güçlü artış ekonomimizin üretken yapısı için çok olumlu bir gelişmedir.”
(İHA)
Kaynak: İHA