“Pancarın Tonu 300 TL Olsun”

Anadolu'nun tarımsal üretimin en önemli ürünlerinin başında gelen şeker pancarında hasat devam ediyor. Türkiye'nin hububat ambarı Konya, şeker pancarı üretiminde de birinci sırada yer alıyor.

Türkiye'nin şeker ihtiyacının önemli bir bölümünün karşılandığı Konya Ovası'nda, 740 bin hektar arazide 4 milyon tonun üzerinde üretim yapılıyor.

Konya Pancar ve Tarım Ürünleri Üreticileri Derneği (KONPADER) Başkanı Ahmet Bestil, geçen yıl tonu 235 TL'den satın alınan pancarın tonunun bu yıl 300 TL'den alınmasını talep ettiklerini söyledi.

Yaz aylarından bu yana girdi masraflarında rekor bir artış yaşandığını kaydeden Bestil, "Pancar üreticileri olarak sattığımız ürünlerin daha iyi fiyatlara satın alınmasını istiyoruz. Geçen yıl 235 TL'den satılan pancarın tonunu bu yıl 300 TL'den satın alınmasını talep ediyoruz. 50 kiloluk şekerin çuvalı 157 TL'den satılıyor. Bu fiyatlar gerçekten çok uygun. Pancar üreticileri olarak çiftçimize verilen desteğin artırılmasını istiyoruz" dedi. Hasat edilen pancarların randevulu sistemle satıldığını dile getiren Bestil, "Hasadını yapan çiftçimiz randevu alarak, ürününü satıyor. Eylül ayının ortalarında başlayan pancar hasadı 20 gün daha sürecek. Bu yıl 4 milyonun tonun üzerinde bir rekolte bekliyoruz. Ürünlerimizin polar oranı gayet iyi. Rekoltede üreticilerimizi sevindirdi" dedi.

“PANCAR KARABORSAYA DÜŞMESİN"

“Özelleştirme İdaresi’nin hazırladığı ihale şartnamesine göre, şeker fabrikalarını alan şirketler, kendi hinterlantlarında hammadde bulamadıklarında başka bölgelerden de şeker pancarı tedarik edebilecekler" diyen Bestil, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Bu durum, şeker pancarının üretiminde denetimi ciddi anlamda zafiyete uğratarak suiistimale açık hale getirecek. Şeker pancarında münavebeli üretimi sekteye uğratacak ve patateste olduğu gibi toprakların zehirlenmesine yol açacak bir adım atıldı. Özelleştirme İdaresi’nin hazırladığı ihale şartnamesine göre, şeker fabrikalarını alan şirketler, kendi hinterlantlarında hammadde bulamadıklarında başka bölgelerden de şeker pancarı tedarik edebilecekler. Bu durum, şeker pancarının üretiminde denetimi ciddi anlamda zafiyete uğratarak, suiistimale açık hale getirecek."

Şirketlere kendi hinterlantlarının dışında pancar alım hakkının getirilmesine tepki gösteren Bestil, bu uygulamanın bölgelerdeki pancar üretim deseni ve münavebe disiplinini bozacağını kaydetti.

“PANCAR HASADI ÇOK KOLAYLAŞTI”

Tarımda makineleşmenin pancar üreticisine büyük kolaylıklar sağladığını dile getiren Bestil, şunları söyledi:

"Dekarında üretim ortalamasının 8 ton civarında gerçekleştiği şeker pancarı, çiftçinin en önemli geçim kaynağı olmasının yanında, yetiştirmesinde ve hasadında üreticiye ağır yük bindiriyordu. Önceden böyle makine ve ekipman yoktu. On işçi ile 15 günde yapılacak işi bugün 2 günde bitiriyoruz. Elimizi bile değmiyoruz. Makineler, pancarı tarladan söküyor, deposuna aktarıyor oradan da kamyonlara yüklüyoruz. Tarladan çıkan pancarı sonrasında ise fabrikaya götürüyor. Son on yıl içerisinde alım gücünün artması, devlet destekli makineleşme, teknolojik gelişmeler ve tarımsal mekanizasyonun ilerlemesiyle çiftçi, bir ay süren iş yükünü neredeyse bir güne indirdi. Günde 5 ila 20 dekar alanda söküm işlemi gerçekleştiren makinelerle çiftçiler, hem zamandan hem de ağır iş yükünden kurtulmuş olmanın mutluluğunu yaşıyor. Traktör arkasına takılan pancar sökme makinesiyle 40 dekarlık alanda yetiştirdiği pancarın hasadına besmele çekerek başlayan Gözlü, makinesinin günlük bakımını yaptıktan sonra tarlasına giriyor. Toprağın 20 santimetre içinden giden söküm bıçağı, kökünden çıkardığı pancarı makine içindeki dolaba, oradan da bant sistemiyle depoya aktarıyor."

(Merhaba Haber)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri