Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik, Birlik Vakfı Konya Şubesi’nde, “Ticaret Borsası’nın Konya Ekonomisindeki Yeri” konulu konferans verdi.
Birlik Vakfı’nda gerçekleşen ‘Her Cumartesi Birlikteyiz’ konferanslarında konuşan KTB Başkanı Hüseyin Çevik, borsanın işleyişi hakkında bilgi vererek, “Medine Pazarı anlayışı ile hizmet veriyoruz” dedi. Konferansa Birlik Vakfı Konya Şube Başkanı Abdi Parlak ve çok sayıda dinleyici katıldı.
Konya’nın 16 milyar dolarlık tarımsal hasılası ile stratejik öneme sahip olduğunu belirten Çevik, Konya Ticaret Borsası’nın da bir asırdan fazla bir süredir tarıma ve tarımsal ticarete değer kattığını vurguladı. Çevik, “Türkiye’de ilk defa hizmete giren Elektronik Satış Salonu’nda yıllık 1 milyon tonu aşan ürün işlem görmektedir. Hayata geçirdiğimiz BorsaKonya Platformu, Türkiye ELÜS Pazarının yüzde 58’ini tek başına gerçekleştirmektedir. Borsaİstanbul’un stratejik ortağı olarak vadeli buğday satışları işlem görmektedir. Bunun yanında lisanslı depoculuğa da önem veren bir borsayız. Borsa olarak toplamda 300 bin ton kapasiteli lisanslı depoyu üreticilerimizin hizmetine sunmuş olacağız” dedi.
“TİCARET BORSALARI MEDİNE PAZARI’NI ÖRNEK ALMIŞTIR”
“Helal kazanç, helal rızık, helal yaşam İslam’ın şartlarındandır. İş hayatında da ahlaki ölçüler esas alınmadan atılan her adım belki para kazandırabilir, ama ferdi de, toplumu da uçuruma sürükler” diyen Çevik, “İslam’a inanmış bireyler olarak gayret edip çalışmakla ticarette başarı sağlayabilir, insanlara iş kapısı açabiliriz. Dayanışmanın, paylaşmanın ve kardeşliğin olmadığı bir iklimde sınırsız kazanma hırsı kimseyi mutlu etmez. Onun için hak ve adalet ölçüsünde peygamberimiz Medine Pazarı’nı hayata geçirmiştir. Peygamberimiz Hicret’ten sonra Müslümanların rahatça ticaretlerini yapmaları için bir pazar yeri oluşturmuş ve bu pazar yerinde bazı düzenlemeler yapmıştır. Pazar vergisi kaldırılmış, herkes dilediğince satış yapabilmiştir. Pazarda yer belirlenmesine mani olmuş, erken gelen istediği yeri alabilmiştir. Pazara giden yolların karşılıklı yüklü iki devenin geçebileceği şekilde olması istenmiştir. Böylelikle lojistiğin ve pazara ulaşımın rahat olması sağlanmıştır. Etkin bir piyasa denetimi yapılmış, alım satımda fiyatlar serbest bırakılmıştır. Hisbe teşkilatı ve muhtesipler eliyle pazarda etkin denetim yapılmıştır. Ölçek Medine’nin ölçeği, tartı Mekke’nin tartısıdır buyurarak standartlar belirlenmiştir. Yalan yere yemin etmek, haram mallarının ticaretinin yapılması yasaklanmıştır. Pazarın eski mezarlığa kurulması hem dünya hem de ahiret hayatının sürekli akılda tutulmasını sağlamıştır. Ticaret Borsalarının örnek aldığı ilk model Medine Pazarı’dır. Konya Ticaret Borsası da peygamber efendimizin, ‘bizi aldatan bizden değildir’ Hadisi ışığında kurulmuştur. Konya Ticaret Borsası cennet mekan Sultan Abdülhamid Han fermanıyla kurulan Anadolu’nun ilk borsasıdır. Borsamız; aldanmanın ve aldatmanın önüne geçen, tüccarı ve satıcıyı ortak bir platform da buluşturan, gerçek piyasa fiyatının oluşmasını sağlayan bir kurumdur” diye konuştu.
“KTB, TARIMA VE TARIMSAL TİCARETE DEĞER KATMAKTADIR”
“Borsamız, bir asırdan fazlaca bir süredir tarıma ve tarımsal ticarete değer katmaktadır” diyen Çevik, şunları kaydetti: “Türkiye’de ilk defa hayata geçen elektronik satış salonumuz her gün dua ile açılmaktadır. Elektronik satış salonumuzda, sistem itibariyle hem alıcıya ve satıcıya tam hakkaniyet sağlanmaktadır. Üreticiler tarafından borsaya getirilen ürünler belirli analizlerin yapılmasından sonra depolara konulmakta, ürünleri temsil eden elektronik ürün senetleri oluşturulmaktadır. Bu senetler yine kuralları borsamızca belirlenen Borsakonya Platformunda alınıp satılmakta, ürünler alıcı ve satıcı ile buluşturulmaktadır. Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) modeli ile İslami finans noktasında önemli bir adım attık. Medine Pazarı esasları modern piyasa ve borsacılık yapısı ile birleştirilmeye çalışılmaktadır. İslam ülkeleri tarafından borsamız incelenmekte ve model olarak görülmektedir. Borsamız, İslam hukukuna uygun işleyişe sahip tarımsal ürün ve emtialar üzerine düzenlenmiş finansal piyasaları ortaya koymaktadır. Lisanslı depoculuk ve ürün borsacılığının gücü ile operasyonel destek faaliyetleri konusunda etkin bir konumdadır. İslami usullerle uluslararası yatırım ve ticaret yapmak için kurduğumuz Borsakonya Elektronik Platformu ve Borsakonya Tarımsal Ürün ve Emtia İhtisas Piyasaları çok iyi bir araçtır. Tarım sektörü ile finansal piyasaları entegre çalıştırabiliyoruz. Borsamız her geçen gün kendisini yenilemekte, geliştirmektedir. Gayemiz helâl ve haram ölçüsünü elden bırakmadan çalışıp, aile fertlerimize, çevremize haram yedirmeden, Allah’a iyi kul olarak hizmet edebilmektir. Hep çalışalım, hep çok çalışalım, doğru çalışalım, çalışırken Hakk’ı gözetelim, kazancımız temiz olsun, helal olsun.”
“LİSANSLI DEPOCULUK OLDUKÇA ÖNEMLİ”
Çevik, gelişen her şey gibi borsacılık anlayışı da gelişerek, değişerek vadeli işlem ve ürün borsacılığının gerekliliğini ortaya koymakta olduğunu belirterek, bunun için lisanslı depoculuk sisteminin tarımsal ticaretin merkezine alınması gerektiğinin altını çizdi. Çevik, sözlerini şöyle tamamladı: “Lisanslı depoculuğun yaygınlaşması için Hükümetimiz yeni teşvikleri devreye sokmuştur. Lisanslı depoculuk sistemi piyasanın dengelenmesini sağlamıştır. Borsa olarak, Konya’da lisanslı depoculuk faaliyetlerimiz, 300 bin ton kapasitelidir. Bunun 100 bin tonu faaliyette, 50 bin tonu da bu yılsonuna hizmete girecek. Lisanslı depolar, tarımsal ticaretin etkinliği artacaktır. Ürün İhtisas Borsasının kurulabilmesi için ilk şart lisanslı depoculuk hizmetiydi. Türkiye’nin tarımda küresel ölçekte yer alması için Ürün İhtisas Borsası da kuruldu. Ürün İhtisas Borsası, yasaların verdiği yetki kapsamında üreten kuzey yarımküre ve tüketen güney yarımküre arasında bir köprü olacaktır. Lisanslı depoculuğu etkin bir şekilde kullanarak, Ürün İhtisas Borsası’nın faaliyetiyle birlikte dünya tarımsal ticaretine entegre olmalıyız. Türkiye şartlar ne olursa olsun üretmek, daha çok üretmek ve ürettiğini satmalıdır.”
(Haber Merkezi)