Bakan Karaismailoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ulaştırma Bakanları Toplantısı’na katıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ulaştırma Bakanl...

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ulaştırma Bakanları 10. Toplantısı’na video-konferans yöntemiyle katıldı. Toplantıda, Covid-19 salgını altında tedarik zincirinin açık tutulması başta olmak üzere ulaştırma alanında yürütülen iş birlikleri, tüm yönleriyle ele alındı. Yine toplantıda ulaşım ve taşımacılığın aksatılmadan yürütülebilmesi için ulaştırma koridorlarının genişletilmesinin büyük önem arz edildiği de vurgulandı.

Dış ticarete konu olan tüm malların sorunsuz bir şekilde taşınabilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.

Üye ülkeler arasındaki ticarette en önemli ulaştırma modu olan karayolu taşımacılığı alanında başta ilaç ve gıda maddeleri olmak üzere dış ticarete konu olan tüm malların sorunsuz bir şekilde taşınabilmesi konusunda üye ülkeler arasında fikir birliğine varıldı. Toplantıda önemli bir karara imza atıldı ve İstanbul-Tahran-İslamabad Yük Treni’nin 2021 yılı başında yeniden işletmeye açılmasına karar verildi. Bu trenin işletmeye başlatılması ile birlikte güzergâh üzerinde konteyner taşımacılığının yanı sıra, bundan sonra konvansiyonel vagonlar ile de yük taşımacılığı gerçekleştirilebileceğine vurgu yapıldı.

"TÜRKİYE, GEREKLİ TEDBİRLERİ ALMAK SURETİYLE KAPASİTE ARTIRIMI SAĞLADI"

Bakan Karaismailoglu, toplantıda gerçekleştirdiği konuşmasında uluslararası yük taşımacılığının önündeki her türlü engelin kaldırılması çağrısında bulunarak; salgınla beraber karayolu ile taşınan yüklerin bir bölümünün Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattına kaydığını ve Türkiye’nin gerekli tedbirleri almak suretiyle kapasite artırımı sağladığı bilgisini aktardı.

Bakan Karaismailoğlu ayrıca, denize kıyısı olmayan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) üyesi ülkelerin başta Mersin ve Trabzon Limanları olmak üzere ülkemiz limanlarından dünyaya açılabileceğini vurgulayarak; salgın sürecinde en ağır darbeyi alan sivil havacılık sektörünün bu süreci en az zararla atlatması yönünde her türlü işbirliğinin geliştirilmesi için Türkiye’nin tecrübe paylaşımına hazır olduğunu bildirdi. Karaismailoğlu, ulaştırma sektöründe fiziki olarak teati edilen her türlü evrakın bulaş riskinin azaltılmasını teminen iletişim teknolojilerinin ve dijital çözümlerin kullanımının da önemine vurgu yaptı.

"TAŞIMACILIĞIN DAHA ETKİN HALE GETİRİLMESİ VE BÖLGESEL KALKINMA İÇİN İKİLİ VE TRANSİT TAŞIMALARDA KOTA UYGULAMASI KALDIRMALI"

Bakan Karaismialoğlu EİT Transit Ulaştırma Çerçeve Anlaşması çerçevesinde, EİT bünyesinde taşımacılıktan alınan ücretlerin kaldırılması gerektiğini hep savunduklarını da vurgularken sözlerini şöyle sürdürdü:

“Taşımacılığın daha etkin hale getirilmesi ve bölgesel kalkınma için ikili ve transit taşımalarda kota uygulamasının kaldırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu bağlamda, ikili ve transit taşımaların serbestleştirilmesi yönündeki her türlü çalışmayı destekliyoruz. Gerek ülke ekonomilerinin ayakta kalması gerekse Covid-19 ile mücadelenin devam edebilmesi için tedarik zincirinin kesintiniz sürdürülmesi önem arz etmektedir. EİT ülkelerinin bazılarında da uygulanan PCR testi uygulaması, aktarma zorunluluğu gibi uygulamaların gözden geçirilmesini temenni ediyorum.”

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 10. Ulaştırma Bakanları Toplantısı’na Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlunun yanı sıra, İran Yol ve Şehircilik Bakanı Mohammad Eslami, Afganistan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Qudratullah Zaki, Azerbeycan Haberleşme ve Yüksek Teknoloji Bakanı Ramin Namig Oglu Guluzade, Kazakistan Sivil Havacılık Komitesi Başkan Yardımcısı Saltanat Tompiyeva, Kırgızistan Ulaştırma ve Yol Bakanı Bakyt Berdaliev, Pakistan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Tariq Viqar Bakhshi, Tacikistan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Sirojzoda Shujoat, Özbekistan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Choriev Jasur ve Ekonomi İşbirliği teşkilatı Genel Sekreteri Hadi Soleimanpour katıldı.

(Hasan Özkan/İHA)

Kaynak: İHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ekonomi Haberleri