İmar barışına başvuru sayılarını açıkladı

İmar barışına başvuru sayılarını açıkladı
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar barışına şu an itibariyle 3 milyon 780 bin vatandaşın m...

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar barışına şu an itibariyle 3 milyon 780 bin vatandaşın müracaat ettiğini belirterek, "1 milyar 350 milyon TL para ödenmiş’’ dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, basın mensuplarıyla bir araya gelerek hükümetin planladığı 100 Günlük Eylem Programı hakkında bilgi verdi. 100 Günlük Eylem Programı kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak 39 eylemleri olduğunu kaydeden Bakan Kurum, ’’İmar barışındaki bugünkü durum, 3 milyon 780 bin vatandaşımız müracaat etmiş. 1 milyar 350 milyon TL para ödenmiş. 31 Ekim’e kadar başvurusu var. 31 Aralık’a kadar da ödeme son. Burada ciddi bir talep var. İnşallah yıl sonuna kadar birçok vatandaşımız bu projeden faydalanacak. Hem kamuya hem devlete hem de kentsel dönüşüme de bu manada fon ayırmış olacağız’’ ifadelerini kullandı.

"ŞU AN YENİ BİNA YAPMAYA MÜSAADE EDEN BİR YASA BARIŞ DEĞİL"

Bakan Kurum, İmar Barışı Kanunu’nun 2017 yılı sonuna kadar yapılan projeleri kapsadığının altını çizerek, ’’Bu kanun 2017 sonuna kadar yapılan projeleri ilgilendiriyor. Şu an tüm ekiplerimiz sahada tespitler yapıyorlar. İçişleri Bakanlığımızla birlikte 2017 sonrasında yapılan kaçak yapılara ilişkin tespitlerimizi biz yapıp, İçişleri Bakanlığına, valiliklere bildiriyoruz ve bunların yıkımını da gerçekleştiriyor olacağız. Buradan bir kere daha hem vatandaşlarımıza kaçak bina yapmamaları noktasında hem de buna müsaade eden belediye başkanlarına şunları söylüyorum; bu yeni bina yapma kanunu değil. Bir imar barışı bu. 2017 sonuna kadar yapılan binaları ilgilendiriyor. Şu an yeni bina yapmaya müsaade eden bir yasa barış değil. Dolayısıyla bunları yapanlar hakkında, bunlara izin verenler hakkında bakanlığımız olarak yapılması gereken neyse bunları süreç içinde yapacağımızı ve bunlara müsaade edenlere de en sert şekilde cevaplarımızı vereceğimizi herkesin bilmesini istiyorum. Bütün teftiş ve İl ve Şehircilik Müdürlüğü elemanlarımız sahada. Bunların tespitlerini yapıyoruz, tutanaklarını tutuyoruz. Hem savcılık noktasında hem de valilik ve İçişleri Bakanlığı noktasında gerekli bildirimleri yaptığımızı bilmelerini istiyorum. O manada buna belediye başkanlarımızın müsaade etmemesini de rica ediyorum’’ şeklinde konuştu.

ORDU’DAKİ AFET

Ordu’da meydana gelen sel felaketinde yaralananlara acil şifalar dileyen Kurum, ’’Bakanlığımıza ait tüm arkadaşlar orada, ekiplerimiz şu an sahada. Gerekli çalışmaları valilik koordinasyonunda yapıyorlar. Valimizle ben de bizzat görüştüm. Gerekli tedbirleri devletimiz anında alacak. Biz de bakanlık olarak zarar gören vatandaşlarımızın bu zarardan en az etkilenmesi noktasında üstümüze düşenleri hızlı bir şekilde yerine getireceğiz. Cuma günü bakanlık ve bağlı kuruluşlarımızla birlikte orada olup, hasar tespitleri sonrasında yapılabilecek ne varsa bunları hızlı bir şekilde yapma gayreti içerisine gireceğiz’’ ifadelerini kullandı.

“ALT YAPIYI GÜÇLENDİRMEK ZORUNDAYIZ’’

Afetin doğal bir olay olduğunu ve öngörülemediğini belirten Kurum, ’’Tabii ki şehirdeki alt yapı bu afetin şehre olan etkisini değiştirebilir ama şehirde mevcut zaten. O manada her türlü alt yapı projesi hem bizim bakanlığımız birimlerince, hem belediyelerce hem valiliklerce yapılıyor. Tabii ki kaçak yapılaşmadan kaynaklı problemler ülkemizin hemen hemen her yerinde var. Biz üst ölçekte yapılması gerekenleri süreç içerisinde yapıyoruz. Neticede bu yağışların olmasının sebebi iklim değişikliği. Bu beklenen bir şey değil. Buna ilişkin stratejik eylem planı hazırlamak zorundayız, alt yapıyı güçlendirmek zorundayız. Bu eylem planında bunlar açıklanacak. Ancak bugüne kadar böyle bir durum yoktu. Gelişmiş ülkelerde Avrupa’da, Amerika’da, Fransa’da böyle bir hazırlık var mı? Orada da bakıyorsunuz en gelişmiş ülke dediğiniz Amerika’da her yer seller içerisinde. Şehirleri su basıyor, insanlar mahsur kalıyor. Dolayısıyla bu bir felaket, afet. Buna ilişkin devlet olarak bir eylem planı hazırlamamız gerekiyor. Bunu da hazırlayacağız. Şu anda bu alt yapı yetersizliği, şehrin yetersizliğinden kaynaklı bir sorun değil. Dolayısıyla ilerde bu hasarların en aza indirilmesi noktasında buna ilişkin çalışma yaptığımızda, eylem planı hazırlasanız da, şehirlerin alt yapısını buna göre hazırlasanız da bu bir afetse eğer şehir bundan etkilenir. Önemli olan en az etkilenmesi. Süreç içerisinde bu projeleri bakanlıklarımızla birlikte geliştiriyor olacağız’’ şeklinde konuştu.

(İHA)

Kaynak: İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.