Ekici: ‘Adalet Adamına Göre Değil Hukuka Göre Dağıtılmalı’
Yeni Adli Yılın Açılışı’yla birlikte Adalet Bakanlığı’nın 2021 yılı ‘Görevde Yüksel Sınav Sonuçlarına İlişkin açıklama yapan Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici “Adamına göre değil, hukuka göre adaletin dağıtıldığı bir adli yıl dilerim” ifadelerini kullandı.
Gelecek Partisi Konya İl Başkanı Hasan Ekici, yeni adli yılın açılışı ile birlikte yaşanan, Adalet Bakanlığı’nın 2021 yılı Görevde Yükselme Sınav sonuçları ve “Liyakatsiz Mülakat” iddialarına ilişkin bir basın açıklaması yaptı.
Gelecek Partisi İl Başkanı Hasan Ekici açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Bugün sizlere Adalet Bakanlığı’nın kendi bünyesinde çalışan personeline uyguladığı liyakatsiz atamalardan bahsetmek istiyorum. Adalet Bakanlığı’nın 2021 yılı Görevde Yükselme Sınav sonuçları nihayet açıklandı.
Konya Adliyesinin kazananlar listesinden ise liyakatsizlik ve hüsran çıktı. Atama sonuçlarının açıklanma süresinin oldukça uzaması akıllarda yeterince soru işareti bırakmıştı bırakmasına da siyasi torpilin bu denli umursamaz bir şekilde göze sokulması başta adliye çalışanları olmak üzere birçok kişiyi şok etti.
Sizlere öncelikle bu sınav hakkında biraz bilgi vermeliyim sanırım. Görevde yükselme sınavları Adliyelerde 6 yılını kâtip kadrosunda çalışarak tamamlamış olan memurların başvurabildiği biri yazılı diğeri mülakat olmak üzere iki aşamadan oluşan, sınav sonrası başarılı olanların kâtiplik kadrosundan yazı işleri müdürlüğü kadrosuna yükselmeye hak kazandığı sınavdır. Tüm Türkiye çapında yapılan bu sınava Konya Adliyesinde açılan 24 yazı işleri müdürü kadrosu için yine Konya Adliyesi çalışanlarından 350’den fazla kâtip başvurdu. Yapılan yazılı sınav sonrasında en yüksek sınav sonucundan başlamak üzere kadro sayısının 4 katına tekabül eden ilk 106 kişi mülakata girmeye hak kazandı. Bu konuyu biraz daha açmak isterim. Bahsi geçen yazılı sınavda Konya Adliyesi katiplerinden en yüksek puanı (95) alan kişi ile birlikte ilk 106 kişi (son puan 81) Ankara’da yapılan mülakat sınavına katıldı…
Merak edenler için mülakat adı verilen bu sözlü sınavda ki biz buna torpil savaşları adını verdik; adayların müdür olabilme, yöneticilik yapabilme kabiliyetlerini sorgulayacak tek bir soru bile sorulmadığı görüldü. ‘Hadi canım olur mu öyle şey’ diyenler için birkaç mülakat sorusu örneğini buraya bırakıyorum.
*Yeniçeri Ocağını kaldıran padişah kimdir?
*İlk dünya haritasını kim çizmiştir?
*Ağacın içinde gizlendiği esnada şehit edilen peygamber kimdir?
*Filistin Kurtuluş Örgütünün Kurucusu kimdir?
*Bayrak şiirinin yazarı kimdir?
*Sertap Erener’in Eurovision şarkı yarışmasına katıldığı İngilizce şarkının Türkçe meali nedir?
Ekici: “Ben Epeyce Güldüm Bu Ağlanacak Hale”
Soru örneklerinin sizdeki etkisi ne oldu bilmem ama ben epeyce güldüm bu ağlanacak hale. Aslında çok zor şartlarda iki kuruş maaşla zar zor geçinen tüm adliye çalışanlarının bu tür genel kültür sorularına eğilimlerini artırmaları gerekir ki bilgi yarışmalarına katılıp ek gelir kazansınlar!
Demem o ki yazılı sınav sonrasında mülakata girmeye yeter bir puan alındıktan sonra (en yüksek, en düşük olması hiç önemli değil ki ekteki listeyi incelerseniz ne demek istediğimi gözlerinizle göreceksiniz) müdür olabilmek için gerekli tek şey siyasi torpil. Yazılı sınava gecesini gündüzüne katarak çalışıp yüksek puan almanın, çalışkan ve azimli olmanın hiç ama hiçbir önemi yok. En kötüsü de bu durumun tüm çalışanlar tarafından kanıksanmış olması. Tabiri caizse dayısı olan müdür oluyor.
Seçilmiş son başbakan olan Genel Başkanımız Sayın Ahmet Davutoğlu’nun da dediği gibi ‘Adalet görkemli binalarda değil, vicdanlarda tecelli eder!’
Kendi bünyesinde adaletsiz bir tutum sergileyen Adalet Bakanlığı’nın en azından bundan sonraki sınavlarda liyakata esas bir tavır sergilediği, adamına göre değil, hukuka göre adaletin dağıtıldığı bir adli yıl dilerim.”
(Haber Merkezi / Haber Kent)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.