Bakan Koca G20 Sağlık Bakanları Zirvesi’nde
G20 Sağlık Bakanları Zirvesi’ne katılan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ’’Ticaretten daha fazla pay elde etmek için yapılan rekabet ve promosyonlara çocuklarımızın sağlığını kurban etmemeliyiz’’ dedi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Arjantin’de düzenlenen G20 Sağlık Bakanları Zirvesi’ne katıldı. Zirvede ana gündem maddelerinden biri de dünyada yaklaşık 2 milyar yetişkinin fazla kilolu, 650 milyondan fazlasının obez olması nedeniyle obezite oluşturdu. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) araştırmalarına göre dünyadaki obez çocuk sayısı ise 400 milyona yaklaştı. Kalp-damar hastalıkları, diyabet, hipertansiyon, kanser ve KOAH gibi kronik hastalıkları tetikleyen obezite, çocukluk çağında başladığında ise engelliliğe ve erken ölüme sebep olabiliyor.
Sağlık Bakanı Koca, G20 zirvesindeki “Malnütrisyon: Çocukluk Çağı Fazla Kilo ve Obezite Sorunu” başlıklı oturumda yaptığı konuşmada obezite konusunda topyekün politikalar geliştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, "Çocuklarımızı korumak için onlara sağlıklı beslenme alışkanlığı vermeli, fiziksel aktivitenin günlük yaşamın doğal bir parçası haline gelmesi için uygun çevreyi oluşturmalıyız. En önemlisi, mücadelemizi boşa çıkaracak olan obeziteyi tetikleyici ticari faktörlerin çalışmalarını bertaraf etmeliyiz. Şunun altını çizmek isterim ki ticaretten daha fazla pay elde etmek için yapılan rekabet ve promosyonlara çocuklarımızın sağlığını kurban etmemeliyiz. Sağlık Bakanları olarak bu konuda daha proaktif olup, daha cesur adımlar atmalıyız. Öte yandan ülkelerimizde bizler aşırı beslenmenin yan etkisi olan obezite sorunu ile mücadele ederken, dünyanın geri kalanının doğal şartlar ve savaşlar nedeniyle oluşmuş beslenme bozuklukları ile mücadele etmesi de ne acı bir tezattır’’ ifadelerini kullandı.
İKİNCİ SINIF ÇOCUKLARIN YÜZDE 9,9’U OBEZ, YÜZDE 14,6’SI İSE FAZLA KİLOLU
Sağlık Bakanlığının 2016 yılında DSÖ işbirliğiyle gerçekleştirdiği Türkiye Çocukluk Çağı Şişmanlık Araştırması’na göre ilkokul ikinci sınıf çocukların yüzde 9,9’u obez, yüzde 14,6’sı ise fazla kilolu. Yetişkinlerde ise tablo daha kritik. 2017 verilerine göre Türkiye’de 19 yaş ve üzeri nüfusun yüzde 32’si obez. Fazla tüketim, çalışma engeli ve sebep olduğu hastalıkların mali yükleri hesaplandığında obezitenin ülkemize yıllık maliyeti 20 milyar TL.
Türkiye’nin ulusal stratejik planı doğrultusunda 2010 yılından itibaren “Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” hayata geçirildi. Bu çerçevede aile hekimleri üzerinden obez hastaların takibi yapılıyor ve hastalara danışmanlık hizmeti veriliyor. Bu yıl beş ilde altı merkezde başlatılan pilot uygulama ile “Obezite Merkezleri” açılırken, merkezlerin 81 ile yaygınlaştırılması için çalışmalar devam ediyor. ’’Beslenme Dostu Okul Programı’’ ile kantinlerde şeker, çikolata, gazlı içecekler ve enerji içecekleri yasaklandı, bazı tatlı ve tuzlu gıdalar için kriterler belirlendi. Televizyonlarda çocuk programları içinde abur cubur reklamlarının yayınlanması yasaklandı. Okullarda beden eğitimi ders saatleri artırıldı. Ortaokul ve liseler için geliştirilen “fiziksel uygunluk karnesi” ile yılda iki kez çocukların boy ve ağırlıkları ölçülüyor ve sonuçlar MEB veri tabanına giriliyor. “Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı” kapsamında ise ekmek, peynir, zeytin, salça ve pul biberde tuz azaltıldı. Trans yağ eliminasyonu ve renkli ön yüz etiketleme çalışmaları bu yıl içerisinde tamamlanacak. Yüksek şeker içeren yiyecek ve içeceklerin tüketiminin azaltılması için vergi düzenlemeleri çalışmaları ise devam ediyor.
(İHA)
Kaynak: İHA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.