"Artık buğdayın veya diğer tarım ürünlerinin..."

"Artık buğdayın veya diğer tarım ürünlerinin..."
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, daha önce Amerika’daki bir borsada belirlenen buğday, un g...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, daha önce Amerika’daki bir borsada belirlenen buğday, un gibi tarım ürünlerinin fiyatının Türkiye’de belirlenebilmesi için ürün ihtisas borsasını hayata geçireceklerini söyledi. Tüfenkci ayrıca, Irak’ın Türkiye’ye koyduğu gıda ambargosunu tarife dışı olarak nitelendirip, Nisan ayı başında Irak hükümetiyle masaya oturacaklarını söyledi.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen 14. Uluslararası Kongre ve Sergisi Antalya Serik ilçesi Belek turizm merkezindeki bir otelde gerçekleşti. "Buğday ve Ekmeğin Aşkı:Un" başlığıyla gerçekleşen kongreye, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi konuşmacı olarak katıldı. Kongre açılışında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, daha önce Amerika’daki bir borsada belirlenen buğday, un gibi tarım ürünlerinin fiyatının Türkiye’de belirlenebilmesi için ürün ihtisas borsasını hayata geçireceklerini söyledi.

"BAŞKASININ TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ OLDUĞU İÇİN ORADA DEĞİLİZ"

Türkiye’nin son 15 yılda dünyadaki ekonomik dalgalanma ve bölgesel sorunlara rağmen güven ve istikrarın sürdürdüğünü belirten, Bakan Bülent Tüfenkci, Afrin operasyonuna ilişkin, "Afrin’de sürdürdüğümüz terör operasyonu, hem ülkemizin hem de bölgemizin güvenini sağlama amaçlıdır. Nasıl sınırlarımız içerisinde terörün yuvalanmasına izin vermiyorsak, sınırlarımızın hemen yanında oluşturulmaya çalışılan terör koridoruna karşı da gerekli mücadeleyi veriyoruz ve asla böyle bir terör yuvalanmasına da o bölgelerde izin vermeyeceğiz. Biz orada ne etnik bir guruba, ne de başkasının toprağında gözümüz olduğu için bu operasyonları yapmıyoruz. Operasyonlar kısa zamanda inşallah bitirip, o toprakları yine gerçek sahipleri olan Afrinlilere bırakarak, orada barışı, kardeşliği ve özgürlüğü tesis ederek, biz kendi ülkemize geri döneceğiz" dedi.

"TÜRKİYE 2017’DE BÜYÜME REKORLARI KIRDI"

Türkiye’nin stratejik konumu itibariyle bir ticaret merkezi olarak öne çıkmasını önemsediklerini belirten Bakan Tüfenkci, özel sektörle birlikte bütün kriz senaryolarını boşa çıkartarak 2017 yılını başarılı bir şekilde geçirdiklerini söyledi. 2017 yılının sıçrama yılı olduğunu ifade eden Tüfenkci, "2018 yılı da inşallah hamle yılı olacak. Bunu tarım, hizmet, sanayi sektörümüzle ve tüm iş dünyasıyla birlikte başaracağız. Türkiye, 2017’de büyüme rekorları kırdı, yıl sonunda da 7,5’in üzerinde büyümeyle 2017 yılını kapatacağız ve 2018 yılına da Türkiye gerçekten hızlı ve coşkulu bir ekonomik potansiyelle girdi. Baktığınız zaman 2017 yılında ihracatımız yüzde 10.2, ithalatımız ise 17,7 arttı. Şubat ayında ihracatımız yüzde 9 artarak 13 milyar 182 milyon dolara, ithalatımız da yüzde 19,64 artarak 18 milyar 936 milyon dolara ulaştı" diye konuştu.

"TARIM TİCARETİNİN YURT DIŞI İHRACATINI DA ARTTIRMAK İSTİYORUZ"

Bakanlık olarak, ‘satamadığınız ürün sizin değildir’ mantığıyla tarım ticaretini geliştirme noktasında çalışmalar yaptıklarını aktaran Tüfenkci, "Tarım ticaretinde sadece yurt içiyle değil, özellikle yurt dışına ihracat noktasında, gümrüklerdeki işleri hızlandırarak orada kolaylıklar sağlayıp, tarım ticaretinin yurt dışı ihracatını da arttırmak istiyoruz. Dünya tarımsal son 50 yılda yaklaşık 3 kat büyümüşken, ekilebilir alanlar daha daralır hale geldi. Öyleyse burada daha fazla verimliliği arttırmak lazım. Tarımsal ekilebilir alanları arttırmak daha zorken, verimliliği arttırmak çok daha kolay. Ülkemiz bugün itibariyle gerçekten en çok buğday üreten ülkelerden birisidir. Özellikle un sanayi de ülkemiz için stratejik bir öneme sahiptir. Un sektörü çiftçisiyle, fırıncısıyla, sağladığı istihdamla birlikte milyonlarca kişinin hayatına doğrudan etki vermektedir" diye konuştu.

"IRAK İLE NİSANDA MASAYA OTURULUYOR"

Türkiye’nin un ihracatında ardı ardına başarılar imza attığına dikkat çeken Tüfenkci, Irak tarafından gıda ve tarım ürünlerine konulan ambargoya karşılık, Nisan ayında Irak hükümetiyle masaya oturacaklarını söyledi. Tüfenkci, "Irak pazarındaki zorlukları biliyoruz. Bunun için hem Ekonomi Bakanlığı hem de Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak gerekli girişimlerde bulunuyoruz. Nisan ayının başında Irak hükümetiyle toplantı yapılacak ve orada gündem maddelerimizden birisi Irak hükümetinin gıdaya koymuş olduğu tarife dışı engellerle mücadele olacak. Bu konu o masada birinci gündem maddelerimizden birisi olacak" dedi.

"FİYATLARI AMERİKA’DA DEĞİL, TÜRKİYE’DE BELİRLEYECEĞİZ"

Son olarak Türkiye’nin un sanayinde kapasite olarak fazlası olan bir ülke olduğuna dikkat çeken Tüfenkci, Tarım ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak lisanlı depoculuğu teşvik ettiklerini hatırlattı. Tüfenkci, şunları söyledi:

"Özellikle sizlerin üzerinizdeki depolama maliyetlerini, bizler almak ve azaltmak istiyoruz. Lisanslı depolamayı hangi bölgede yaparsanız yapın, 5. Bölge teşviklerinden faydalandırıyoruz. Yine çiftçilerimizin ya da birliklerimizin bu depolara ürün koyması halinde, kira ve nakliye desteklerini sağlıyoruz. Depolarda faizsiz kredi imkanları veriyoruz ve yine hazineyle görüşüyoruz, bunu da inşallah yakın bir zamanda faaliyete geçireceğiz, özellikle konulan ürünleri teminat olarak gösterildiğinde yüzde 50 faizinin karşılanmasını belki daha yukarılara taşımak istiyoruz. Ve bunun üzerine kurduğumuz ürün ihtisas borsasını da inşallah bu ay içerisinde faaliyete geçirmiş olacağız. Bu ürün ihtisas borsasıyla beraber, tarım ticareti noktasında derinliği olan bir piyasayı Türkiye’de hep beraber oluşturacağız ve artık buğdayın veya diğer tarım ürünlerinin fiyatını Amerika’da değil, Türkiye’de belirleyeceğiz.”

(Suat Metin - Memiş Akın/İHA)

Kaynak: İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.