Türk Dünyasının Ezgileri ve Halk Dansları Mest Etti
Hazreti Mevlana’nın 814'üncü doğum yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen, 18. Uluslararası Konya Mistik Müzik Festivali'nin sekizinci gününde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu sahne aldı.
Konya Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanlığı, TRT, Karatay, Meram ve Selçuklu Belediye Başkanlıklarının katkılarıyla organize edilen festivalin sekizinci gününde Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu Selçuklu Kongre Merkezi’nde sahne aldı.
Koronavirüs tedbirleri kapsamında sınırlı sayıda protokol ve seyircinin katılımı ile gerçekleştirilen programa, yerli ve yabancı turistler yoğun ilgi gösterdi. Türk dünyasının mistik müziklerine örnek olabilecek eserlerin yer aldı konserde, folklorun yanı sıra farklı inanç yollarının koreografileri de konser esnasında dansçılar tarafından sergilendi. Topluluğun Sanat Yönetmeni Cem Gürdal’ın yönetiminde ağırlıklı olarak Türk-İslam tasavvuf müziğinin Türk dünyasındaki örneklerinin icra edildiği konserde, topluluğun kurucularından ses sanatçısı İrfan Gürdal da solist olarak birçok eseri hem çaldı hem de seslendirdi.
Asya’dan Avrupa’ya Türk Yöresel Müzikleri Tanıtılıyor
Ankara Türk Dünyası Müzik ve Halk Dansları Topluluğu, dünyada Türkçe konuşulan bütün bölgelerin geleneksel müziklerini yurtiçinde ve uluslararası platformlarda tanıtmayı kendisine amaç edinerek bu yolda araştırma, derleme, nota, arşiv ve icra çalışmaları yapmakta. Çin’den Avrupa ortalarına, Sibirya’dan Kerkük’e kadar konuşulan Türk lehçelerini tahrip etmeden telaffuz etmeye çalışan topluluk sanatçıları, aynı zamanda bütün yöresel müzik üsluplarını ve çalgılarını gerektiğinde icra edebilmekte.
Türk Müzik Kültürü Korunmaya ve Yaşatılmaya Çalışılıyor
Türk dünyasının ortak kültürel değerleri içerisinde çok önemli yer tutan geleneksel müziğin popüler müzik kültürü içerisinde eriyip yok olmadan korunmasına ve yaşatılmasına gayret gösteren topluluk; orkestrasyon ve kendine özgü stili ile de çağdaş bir çizgi yakalama yolunda çalışmakta. Yapılan bu çalışma Türk dünyasının zengin müzik kültürünü hem dünyaya hem de farklı coğrafyalarda yaşayan Türk Topluluklarını tanıtma yolunda atılmış önemli bir adım olmakta.
Programının sonunda, Konya Valisi Vahdettin Özkan ve Hazreti Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi Bayru, Topluluğun Sanat Yönetmeni Cem Gürdal, Solisti İrfan Gürdal ve diğer topluluk üyelerine ney ve çeşitli hediyeler vererek günün anısına fotoğraf çekimi gerçekleştirildi.
Mistik Müzik Festivali, Azerbaycanlı ses sanatçısı Alim Kasimov ve İranlı ses sanatçısı Ali Rıza Ghorbani’nin, 30 Eylül Perşembe günü saat 20.30’da, Selçuklu Kongre Merkezi’nde vereceği konserle son bulacak.
(Haber Merkezi / Haber Kent)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.