MUHTEŞEM BİR ESER DAHA: İRFAN KÜLTÜR MERKEZİ

MUHTEŞEM BİR ESER DAHA: İRFAN KÜLTÜR MERKEZİ
Panorama Mevlana ve Mevlevihane bölümlerinin de yer aldığı İrfan Kültür Merkezi’nin resmi açılışı yakın zamanda yapılacak. Konya’nın 1200’lü yıllarının resmedildiği, Hz. Mevlana’nın yaşadığı çağda ve anlatılan hayat hikâyesindeki bazı sembol anları canlandırılıyor.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Büyükşehir Belediyesi tarafından şehre kazandırılan İrfan Kültür Merkezi’nde incelemelerde bulundu.

İrfan Kültür Merkezi ile ilgili basın mensuplarına bilgi veren Başkan Akyürek, öğrencilere, yerli ve yabancı misafirlere, akademisyenlere yönelik konferanslar, eğitim seminerleri, tiyatro, panel, sempozyum ve aslına uygun sema mukabeleleri, Mesnevi okumaları, tarih-kültür araştırmaları gibi her türlü kültürel faaliyetlerin organize edilerek hayata geçirileceği bir merkezi hayata geçirdiklerini söyledi. İrfan Kültür Merkezi içerisinde oluşturulan semahane hakkında da bilgi veren Başkan Akyürek; “Mevlana Kültür Merkezindeki semahane, şu anda dünyadaki en büyük semahane olarak kabul ediliyor. Orada 3 bin insanımızı ağırlama imkanı buluyoruz. Konya’da bir sistem kuruldu. Artık otellerde restoranlarda sema ayini icra edilmiyor. Fakat hafta içinde de belli günlerde Konya’ya gelen ziyaretçilere sema programları yapılması gerekiyor. Büyük salon bunun için kapasite olarak fazla büyük. Dolayısıyla ihtifallerin yapıldığı 7-17 Aralık tarihleri dışında burada programlı bir şekilde hafta sonu veya hafta içinde usulünce küçük gruplara sema ayini icra edilecek. Böylece Konya’ya gelen misafirlerin daha çok istifade etmesi sağlanmış olacak” ifadelerini kullandı.

1200’lü yılların Konya’sı resmediliyor

Başkan Akyürek, İrfan Kültür Merkezi içinde dünyadaki önemli Mevlevihanelerin minyatürlerle sergilendiği ‘Panorama Mevlana’yı da gazetecilerle birlikte inceledi. Burada Konya’nın 1200’lü yıllarının resmedildiğini söyleyen Başkan Tahir Akyürek, “Hem 1200’lü yılların Konya’sını resmediyoruz burada hem de Hazreti Mevlana’nın yaşadığı çağda ve bize anlatılan hayat hikayesindeki bazı sembol anları canlandırıyoruz. ‘Konyanüma’ adını verdiğimiz bu panorama bölümü de aynı zamanda buraya büyük bir zenginlik katmış durumda. Aşağıdaki alanda da Mevlevi kültürünün anlatımı ve bu kültürün icrası ile ilgili bilgiler yer alıyor” dedi.

Konya Büyükşehir Belediyesinin şehre kazandırdığı İrfan Kültür Merkezi, Mevlevihane ve Panorama Müzesi olarak 2 ayrı yapıdan oluşuyor. Panorama bölümünde Hazreti Mevlana’nın hayatının ve yaşadığı dönemin anlatıldığı alan, Mevlevi müzesi ve dünyadaki 25 mevlevihanenin maketinin yer aldığı iç avlu bulunuyor. Mevlevihane bölümünde ise; 180 seyirci kapasiteli sema salonu ile hat, tezhip, minyatür gibi geleneksel sanatların eğitimleri için derslikler, seminer salonu ve ikram salonu yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.