Konya GastroFest Başladı

Konya GastroFest Başladı
Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Konya GastroFest’in açılışı yapıldı.

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin şehrin yemek kültürünün tanıtımına katkı sağlamak için bu yıl ikincisini düzenlediği Konya GastroFest, Kalehan Ecdat Bahçesi’nde hazırlanan açılış programıyla başladı.

Festivalde ilk olarak dünyada adına türbe yapılan tek aşçı olan Mevlana’nın aşçısı Ateş Baz-ı Veli Türbesi’nden dualarla tuz getirildi. Daha sonra açılış konuşmalarına geçildi.

“Topraklarımızda Yaşayan Her Medeniyet Yemek Kültürümüzü Daha Yükseğe Taşıdı”

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya’nın, kelimelerle anlatılamayacak kadar güzel ve büyük bir coğrafyaya sahip olduğunu belirterek, şehrin tüm güzelliklerinin yanında, Türkiye’nin ve dünyanın dikkatini çeken zengin bir mutfak kültürüyle de ünlendiğini kaydetti. Başkan Altay, “Konya’mızda on bin yıl önce Çatalhöyük’le başlayan yemek pişirme geleneği, binlerce yıl aralıksız devam etti. Topraklarımızda yaşayan her bir medeniyet, yemek kültürümüzü daha da yükseğe taşıdı. Selçuklu ve Osmanlı devrinde ise Konya mutfağı adeta altın çağını yaşadı. Özellikle 200 yıllık Selçuklu başkentliği döneminde, saray mutfağının en güzel lezzetlerinin merkezi oldu” dedi.

Başkan Altay, Konya’nın aynı zamanda dünyada türbesi yapılan tek aşçı olan, Mevlânâ Hazretleri’nin baş aşçısı Ateşbaz-ı Veli Hazretleri’nin de şehri olduğuna dikkat çekerek, Mevlânâ Celâleddîn-i Rûmî’nin, Ateşbaz-ı Veli’ye övgüsü olan “Senin tuzundan alan şifa bulsun, seni ziyaret edenler huzur bulsun. Aşları artsın eksilmesin; taşsın dökülmesin” sözlerini hatırlattı.

Başkan Altay, Konya’nın gastronomi konusunda ön plana çıkması için birçok çalışmayı hayata geçirdiklerini ifade ederek, bu çalışmalar neticesinde Konya’nın gastronomi alanında UNESCO Yaratıcı Şehirler Ulusal Listesi’ne dâhil olduğunu söyledi. Başkan Altay, “Yemeklerimizin tescilini almak için toplamda 101 ürünümüz için başvuruda bulunduk. Bugün itibariyle Konya’mızın birbirinden güzel 60 lezzeti, coğrafi olarak işaretlendi ve Konya’mıza has ürünler olarak tüm dünyada kabul gördü. Konya’mızın tarihi mutfak kültürünü yaşatmak adına çok önemli bir misyon üstlenen Konya GastroFest’in hayırlı olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve protokol konuşmalarının ardından Konya’daki üniversitelerin gastronomi bölümlerinden mezun olan öğrenciler için kuşak kuşanma töreni düzenlendi.

Konya Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı Konya yemek kültürünü ve Ateş Baz-ı Veli Hazretlerini canlandıran oyuncu Bahadır Yenişehirlioğlu’nun da katılımıyla daha sonra Ateş Baz-ı Veli Türbesi’nden getirilen tuz bereket getirmesi için Gülbang duası eşliğinde Toyga Çorbası kazanına atıldı.

Konya GastroFest, 4 Eylül Pazar akşamına kadar Kalehan Ecdat Bahçesi’nde ziyarete açık olacak.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.