Fıkra Canlandırma Yarışması Türkiye Finali Yapıldı
Akşehir Belediyesi ve Milli Eğitim Bakanlığı iş birliği ile düzenlenen 7. Ulusal İlkokullar Arası Nasreddin Hoca Fıkra Canlandırma Yarışması, Türkiye finalleri tamamlandı. Finalist takımlar kıyasıya rekabet etti.
Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Türkiye finalinde, birincilik için ter döken minikler, usta tiyatroculara taş çıkartan rol yapma yetenekleri, dekor ve kostümleri ile izleyenlere keyifli saatler yaşattı.
Jüri görevini Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Prof. Dr. Sinan Gönen, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, Sinema ve Tiyatro Sanatçısı Çetin Altay, Tiyatro-Dizi ve Sinema Oyuncusu Buket Dereoğlu yaptı.
Yarışma sonucunda, Türkiye birinciliğini Zaman Yolcuları rumuzuyla İç Anadolu Bölgesi’ni temsil eden takım kazandı. İkinciliği Sahnenin Yıldızları rumuzuyla Doğu Karadeniz Bölgesi, Üçüncülüğü ise Mutlu Çocuklar Rumuzuyla Güneydoğu Anadolu Bölgesi takımları kazandı. Diğer finalist takımlara ise özel ödüller kapsamında 5’er bin TL para ödülü verildi. Seyyid Mahmud Hayrani Özel Ödülü Gaşık rumuzuyla Marmara Bölgesi’ne, Nimetullah Nahçivani Özel Ödülü Kır Çiçekleri rumuzuyla Ege Bölgesi’ne ve son olarak Tarık Buğra özel ödülü Aklın Hocası Nasreddin rumuzuyla Doğu Anadolu Bölgesi’ne verildi.
Nasreddin Hoca Zamana Yenik Düşmeyen Bir Şahsiyettir
Törende konuşan Akşehir İlçe Milli Eğitim Müdürü A. Barbaros Topaloğlu; “Bazı isimler vardır ki yüz yıllar geçse bile hafızalardan silinmez ve zaman yenik düşmez. Hoca Nasreddin de işte bu ender isimlerden birisidir. Türk kültür tarihimizin kilometre taşlarından olan Nasreddin Hoca, neredeyse tüm insanlığın tanıdığı evrensel bir marka haline dönüşmüştür. Asırlar boyu geçmiş ve gelecek kuşakları birbirine kaynaştıran; kıvrak zekâsı sayesinde güldürürken düşündüren, göle çaldığı umut mayasıyla, cübbesiyle, karakaçanıyla, kavuğuyla içimizden birisidir o, Yaşadığı toplumu çok iyi gözlemleyen, gördüğü aksaklıkları güldürü diliyle işaret eden ve halka daima çözüm yolları üreten bilgeliğiyle, Türk halkını simgeleyen ölümsüz bir kişiliktir.” diye konuştu.
Çocuklar; Çok Okuyun, Çok Öğrenin, Çok Sorun!
Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya yaptığı konuşmada: “Nasreddin Hoca'nın öğretileri ve mirası, kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılması gereken çok değerli bir kültürel hazinedir. Hoca'nın mizahıyla harmanlanmış bilgeliği, yaşadığı dönemin sosyal ve kültürel dokusunu yansıtırken, günümüz yaşantısı için de hâlâ taze ve anlamlıdır. Nasreddin Hoca'nın hikâyeleri, sadece gülümsememizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda derin düşünceye sevk eder ve yaşamımızın farklı alanlarına ışık tutar. Hoca’nın adını yalnızca ülkemizde değil; Türkistan’dan Kafkasya’ya, İran’dan Mısır’a, Akdeniz kıyılarından Kırım’a ve Balkanlar’a kadar her yerde duymak mümkündür. Onun zekâsı, mizahı ve hikmeti, yüzyıllardır insanları etkilemeye devam etmektedir. Akşehir’imizin en büyük değerlerinden birisi olan Nasreddin Hoca’mızın mirasını yaşatmak ve gelecek nesillere taşımak bizler için büyük bir sorumluluktur. Akşehir Belediyesi olarak, bu tür kültürel çalışmalara büyük önem veriyor ve Nasreddin Hoca’nın şehrinde, onun anısına birçok etkinlik düzenliyoruz. Bunlardan birisi de çok büyük emeklerle gerçekleştirdiğimiz Ulusal İlkokullar Arası Nasreddin Hoca Fıkra Canlandırma Yarışması’dır. Ülkemizin her bölgesinde yüzlerce öğrencimiz, yarışmaya katkı sunmak için hakikaten takdir edilesi bir gayretle çalışıyorlar. Öğrencilerimiz bu yarışma sayesinde hem Nasreddin Hoca’yı daha yakından tanıyor hem öğrenirken eğlenmenin sevincini yaşıyorlar. Bugün bu sevince ortak olan ve yarışmada başarı sağlayan tüm öğrencilerimizi ayrı ayrı tebrik ediyor, gözlerinden öpüyorum. Sizler bizim gururumuz, umudumuz ve geleceğimizsiniz. Gözlerinizdeki ışık, yüzlerinizdeki tebessüm ve yüreğinizdeki umut bizlere her daim güç veriyor. Her biriniz bizim için çok kıymetlisiniz. Hepimiz; siz mutlu, başarılı ve huzurlu olun diye çalışıyoruz. Bu yüzden size birkaç tavsiyede bulunmak istiyorum: Çocukluğunuzu doya doya yaşayın. Bu hayatın en güzel, en masum ve en özgür dönemidir. Sevin, oynayın, eğlenin, hayal kurun, keşfedin. Ama bunları yaparken de kendinize, ailenize, arkadaşlarınıza, öğretmenlerinize, vatanınıza ve milletinize saygılı olun. Onlar sizin en büyük destekçilerinizdir. Çok okuyun, çok öğrenin, çok sorun. Bilgi, beceri ve akıl sahibi olmak için okumak şarttır. Okuduğunuz her kitap, öğrendiğiniz her bilgi, sorduğunuz her soru sizin ufkunuzu açar, hayata bakışınızı değiştirir ve karakterinizi geliştirir. Elbette sadece okumak ve öğrenmek yetmez. Bunları hayata geçirmek, faydalı işler yapmak, sorunları çözmek ve projeler üretmek gerekir. Düşünün ki yaratıcı olun, uygulayın ki becerikli olun, sonuçlandırın ki başarılı olun. En önemlisi de bu güzel ülke, bu şanlı bayrak, bu kutsal vatan sizlere emanettir. Bu değerlere en iyi şekilde sahip çıkın. Bu tavsiyeleri unutmayın ve hayatınızın rehberi yapın. Hepinizi çok seviyorum, iyi ki varsınız, Yarışmamızda dereceye giren tüm öğrencilerimizi, emeği geçen öğretmenlerimizi ve katkı sunan herkesi bir kez daha tebrik ediyorum.” dedi.
Nasreddin Hoca Anadolu İnsanının Mizahi Yönü
Ilgın Kaymakamı ve Akşehir Kaymakam Vekili Aytekin Yılmaz ise; “Nasreddin Hoca’mızın yaşadığı bu güzel topraklarda onun deyişiyle dünyanın tam ortasında Anadolu insanının mizah sembolü olan, insanları kırmadan doğruyu söyleyen keskin zekasını ve hazır cevaplılığını, nüktedanlığını iyi ve güzel davranışların çoğalması için sarf eden, güldürürken düşündüren, incitmeden, kırmadan, insanları güzelliklere yönelten, düşünür bilge ve mizah ustası Nasreddin Hoca’mız fıkralarıyla bugünde hala aramızdadır.” ifadelerini kullandı.
(Haber Merkezi / Haber Kent)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.