Yağız: ‘İkinci Ürün Ekmekle İlgili Sorunlar Yaşıyoruz”

Yağız: ‘İkinci Ürün Ekmekle İlgili Sorunlar Yaşıyoruz”
Konya Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, çiftçiler olarak suyla ve ikinci ürün ekmekle ilgili büyük sorunlar yaşadıklarını belirterek, “Artık kaçış kalmadı ikinci ürünlerin ekilmesi tehlikeli bir duruma geldi” dedi.

Konya Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, çiftçiler olarak suyla ve ikinci ürün ekmekle ilgili büyük sorunlar yaşadıklarını belirterek, “Artık kaçış kalmadı ikinci ürünlerin ekilmesi tehlikeli bir duruma geldi” dedi.

Yağız, Konya’da yılın ilk yarısını değerlendirmesini yaptığı ve Meram Muhtarlar Derneği Başkanı Ahmet Taşdemir, Konya Merkez Sebze Üreticiler Birliği Başkanı Yüksel Yılmaz ,Yeni Bahçe Sulama Birliği Kooperatif Başkanı Mevlüt Çapar ile Traktör Mobil İstasyon Amiri Yusuf Alkan’ında katıldığı toplantıda yılın ilk yarısını değerlendirdi.

Konya Merkez Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, “Suyla ve ikinci ürün ekmekle ilgili büyük sorunlar yaşıyoruz. Artık havza bazlı üretime geçmemiz lazım. Bu da yavaş yavaş bakanlık düzeyinde görüşmelerle devam ediyor. Artık kaçış kalmadı ikinci ürünlerin ekilmesi tehlikeli bir duruma geldi” diye konuştu.

Köylerin bundan çok etkilenmemiş olabileceğini ancak Meram İlçesi’nde özellikle Çarıklardan başlamak üzere Kaşınhanı, Ovakavağı, Alakova, Bahçeşehir gibi Yenibahçe'de dahil olmak üzere kuyu sularının 40 metre, 50 metre seviyelerine düştüğünü vurgulayan Yağız, şöyle devam etti:
“Enerji maliyetleri ileriki yıllar için bize tehlike olduğunu gösteriyor. İkinci ürün ekimiyle ilgili veya havza bazlı üretim bazı ürünlerin ekilmemesi gibi durum söz konusu. Bunu da ileriki günlerde İl Müdürümüzle, bakanımızla yapacağımız çalışmalarla değerli muhtarlarımıza, çiftçilerimize duyuracağız. Bundan sonra bir damla suyu boşa akıtma lüksü bu ülkeden kalkmıştır.”

 

“En Az Su İle En Fazla Ürünü İsraf Etmeden Nasıl Alacağız Planlamasını Yapacağız”

 

“Meteorolojik veriler önümüzdeki yıllarda kuraklık olduğunu gösteriyor” diyen Meram Ziraat Odası Başkanı Murat Yağız, şöyle devam etti: “Allahü Teala 'dan rahmetini ve bereketini üzerimizden kaldırmamasını niyaz ediyorum. Dua ediyoruz Rabbim bol yağışlı, bereketli günler versin inşallah. Bakanlıktan da damlama borularıyla ilgili destek bekliyoruz. Çalışmalar son aşamaya geldi. Her sıraya damlama serilme mecburiyeti var artık. Evet bu bizim biraz maliyetimizi artıracak ama 70 cm döşenen dolayısıyla 140 cm sulayan mısırı da tek sıraya serersek 6 saatte bu sulamayı gerçekleştireceğiz. 24 saat su vermek zorunda kalmayacağız. Pancar üretiminde bir şey yapamıyoruz. En kaliteli pancar üretimi Türkiye'de, Türkiye'nin en kaliteli pancar üretimi ise Konya'da yapılıyor. Polarların yüksek olması nedeniyle Konya'dan başka yerde yetişmesi uygun değildir. Bunun yanında Karadiğin Mahallesi’nde yapılacak gölet, baraj projesi var. Görüşmeleri yaptık. İnşallah göletin yapımını hızlandıracağız. Elimizdeki imkanlarla en az su ile en fazla ürünü israf etmeden nasıl alacağız planlamasını yapacağız.”

 

“Bu Süreçte Dünyada ve Ülkemizde Tarımın Önemi Bir Kez Daha Anlaşıldı”

 

Meram Muhtarlar Derneği Başkanı  Ahmet Taşdemir ise, “Bilindiği üzere bir buçuk yıldan beri dünyamızın ve ülkemizin üzerinde Covid belası yüzünden bir  süre beraber olamadık ancak bu beraberliklerin Covid'in bitmesiyle olacağını gördük. Bu süreçte bütün dünyada ve ülkemizde de tarımın önemi bir kez daha anlaşıldı. Yani bizim üreten gücümüz, çiftçilerimizin ne yaptığı, neler yapması gerektiği, fiyatlar, üretim planlaması nasıl olacak mutlaka bir program çerçevesinde olacağı görüldü. Zira önümüzdeki yıllarda gıdanın önemi dünyada anlaşılacak. O yüzden bu tür toplantıları bizlerle birlikte istişare edilerek organizasyon yapması nedeniyle Merkez Meram Ziraat Odamıza  bir kez daha teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.