UNİKOP-TÜBİTAK İşbirlikleri Masaya Yatırıldı
KOP İdaresinin ev sahipliğinde, KOP Bölgesi Üniversiteler Birliği (UNİKOP) üyesi üniversitelerin Rektörleri, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Teknoloji Transfer Ofisleri yöneticilerinin katılımıyla düzenlenen değerlendirme toplantısı Konya’da yapıldı. KOP Başkanı Mahmut Sami Şahin ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, katılımcılara bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayacak proje başlıkları hakkında bilgiler aktardı.
Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının öncülüğünde ‘Ülkemizin İhtiyaç ve Öncelikleri Kapsamında TÜBİTAK Odaklı Süreçlerin Değerlendirilmesi’ başlığıyla düzenlenen ‘UNİKOP-TÜBİTAK Değerlendirme Toplantısı’ Tantavi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleştirildi.
KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Babür Özçelik, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade ile Rektör Yardımcıları, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Teknoloji Transfer Ofisi yöneticilerinin katıldığı toplantıda sürdürülebilir kalkınma için ortak proje üretme kararı alındı.
“Bölge İçin Elimizden Geleni Yapmaya Kararlıyız”
KOP İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’tan oluşan KOP Bölgesinde bulunan 13 üniversitenin bir araya gelmesi ile birlikte oluşturulan UNİKOP ile TÜBİTAK iş birliğinde düzenlenen toplantıda bölgesel desteklerin daha etkin kullanılabilmesini amaçladıklarını belirterek, bölge üniversitelerinin birlikte ortaklaşa hazırlayacakları ve TÜBİTAK ile birlikte yürütülebilecek çalışmaları masaya yatırdıklarını ifade etti.
“Sürdürülebilir kalkınmanın en önemli unsurlarından bir tanesi olan üniversitelerin bölgesel etkilerini ve çalışmalarını bir araya getirmek suretiyle daha etkin olmaları için birlikte çalışmanın gayreti içerisindeyiz” diyen Başkan Şahin şunları söyledi:
“Bugün gerçekten çok önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Üniversitelerimizin birlikte hazırlayacakları ve ana konuları destekleme programları kapsamında belirlenmiş olan projelerle TÜBİTAK’tan alacağımız desteklerle bölgenin sürdürülebilir kalkınmasına büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Üniversite Rektörlerimizin katılımı, Teknoloji Transfer Ofisleri ve Teknoloji Geliştirme Bölgeleri yöneticilerinin katılımıyla bölgesel anlamda konuları ele aldık ve değerlendirdik. İnşallah bu çalışmalar kısa sürece sonuç verecek ve bölgenin kalkınmasına büyük değer katacak. Bizler de KOP İdaresi olarak UNİKOP çatısı altında bu çalışmaların sürdürülebilir olması için gayret gösteriyoruz. Bu toplantıların inşallah devamı da gelecek. Bölgemizin gelişmesine katkı sağlayacak projelerin desteklenmesi için KOP İdaresi koordinasyonunda UNİKOP Üniversitelerimizin katkısıyla bir konsorsiyum oluşturarak TÜBİTAK’ın çağrı programları için projeler üretmeye ve ülkemizin 2023 vizyonuna katkı sunmaya devam edeceğiz.”
“Savunma Sanayi Teknoparkı İçin İlk Adım”
Konya’da ASELSAN ve TÜBİTAK’ın önemli yatırımları olduğunu vurgulayan Başkan Şahin, yeni bir sanayileşme modeliyle Teknoloji Transfer Ofisinde Bölge İllerinde bulunan tedarikçilere “Konya Teknoloji Bölgesi Risk Sermayesi Fonu” aracılığıyla “Milli Tedarikçi Projeleri”nin hayata geçirildiği bir misyon teknoparkı olması gerektiğini vurgulayarak; “Bu teknoparkta, Kamu-Üniversite Sanayi İşbirliğinin uygulamalı olarak gerçekleştirildiği prototip atölyeleri, filiz şirketleri, kuluçka merkezleri, hızlandırıcıları ve ileri teknoloji firmaları yer almalıdır” diye konuştu.
“UNİKOP ile İşbirliğimiz Örnek Bir Model Oluşacak”
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ise 13 üniversitenin yöneticileri ile bir araya geldikleri toplantıda, amaçlarının araştırma ekseninde hem bölgenin hem de ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda ortak çözüm önerileri bulmak ve bunun içinde TÜBİTAK kapsamındaki destekleme programlarının tanıtımını gerçekleştirmek olduğunu ifade ederek; “TÜBİTAK tarafından başlatılan süreçlerin olumlu yönlerini ve gelişim aşamalarını hocalarımızdan duymaktan memnuniyet duydum. Hali hazırda devam etmekte olan platform odaklı büyük çaplı, bölgenin ve ülkenin ihtiyaçlarına yönelik özellikle yeşil dönüşüm odaklı başlatılan süreçte bu bölgenin çok önemli bir ihtiyacının olduğunu, bunun bilim temelli yaklaşımlarla çözülebileceğini ve bunda da güç birliğinin gerekliliğini ortaya koyduk. KOP Bölgesinin ihtiyaçları doğrultusunda iklim değişikliği süreçlerinde, çünkü bu bölge en fazla etkilenecek bölge, ortak çözüm bulma noktasında araştırma temelli bir çözüm bulma noktasında birlikte çalışabilme potansiyellerini değerlendirdik. TÜBİTAK olarak biz destekleyici kuruluşuz, toplantının düzenleyicisi KOP İdaresi kolaylaştırıcı kuruluş, üniversitelerimiz de üzerine düşeni yaparsa bölgenin ve üniversitelerin kalkınması gelişmesi için ve aynı zamanda ülkemiz için hem bu zor konunun üstesinden gelme imkânı olacak hem de örnek bir model işbirliği, birlikte iş yapma modeli oluşacak. Bundan dolayı KOP İdaremize çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
(Haber Merkezi / Haber Kent)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.