Ramazan Erkoyuncu: ‘Konya Şeker Bundan Sonra Zafiyet Kaldırmaz’

Ramazan Erkoyuncu: ‘Konya Şeker Bundan Sonra Zafiyet Kaldırmaz’
Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Ramazan Erkoyuncu, Çumra’da pancar çiftçileri ve muhtarlarla ile bir araya geldi. Çiftçilerle birlikte yemek yiyerek, sohbet eden Erkoyuncu, “Sandığa sahip çıkın, bu şirket hepimizin” dedi.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkan Adayı Ramazan Erkoyuncu, Çumra’da pancar çiftçileri ve muhtarlarla ile bir araya geldi. Çiftçilerle birlikte yemek yiyerek, sohbet eden Erkoyuncu, “Sandığa sahip çıkın, bu şirket hepimizin” dedi.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi başkanlığına neden aday olduğunu ve başkan seçildiğinde yapacaklarını anlatan Erkoyuncu, seçim süreci hakkında da bilgi verdi. Konya Şeker ve iştiraklerinin Soma ve Kangal termik santrallerinin borcu ve bu borcun büyüyen faizi nedeniyle zor günler geçirdiğini yineleyen Erkoyuncu, “Bu kurum bundan sonra bir zafiyet daha kaldırmaz” diyerek, kooperatif ortaklarını, adayları iyi araştırarak, başkanını seçmeye çağırdı.

Erkoyuncu, “Neden aday olduk? Biz her şeyden önce çiftçiyiz. Bu kurumlarda da bir tecrübemiz var. Çumra Şeker’in kurucu üyelerindenim. İlk başlangıçta yönetim kurulu başkanlığı yaptım. Daha sonra 6 yıl da Şeker Süt Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptım. Ama şartlar gereği kendi işime döndüm. Peki şimdi neden gerek duyduk? Kurumumuz zafiyet içinde iken son bir kez daha elimizi taşın altına koyalım, kurumumuzu içinde bulunduğu zor durumdan kurtaralım istedik” ifadelerini kullandı.

Soma ve Kangal’daki termik santral yatırımlarını “Bilmediğimiz bir denizde boğulduk” cümlesiyle özetleyen Erkoyuncu, şunları söyledi:

“Bilmediğimiz bir sektöre, enerji sektörüne adım attık. Tabi ki iyi niyetle yapılan bir yatırımdı. Ama enerji sektörü bütün dünyada çok çetrefilli. İlk başta 70 küsur dolar/cent olan elektrik kilowatt saati, bugün itibariyle 30 küsurlara, yarıya düştü. Tabi ki çiftçiye, vatandaşa yansıtmama adına zam yapılmamıştır, ama biri 600 küsur milyon dolar, diğeri 980 milyon dolar, toplam değeri yaklaşık 1 milyar 672 milyon dolara alınan ve TL karşılığı 15,5 katrilyon olan bu iki termik santral bizi çok kötü etkiledi. Dolar böyle artmaya devam ederse bu borç 16 katrilyon lira olacak. 1 milyar 672 milyon doların yıllık faizi en iyi ihtimalle 3 katrilyon. Bu iki santralin ana parasını boş verin, faizini, bütün kurumlar, enerji santralleri, Türkiye’nin en iyi iki şeker fabrikası ile kazandığımız paralarla bile ödeyebilmemiz mümkün değil. O nedenle bu santralleri 45 bin çiftçimizin huzurunda, şeffaf bir şekilde satmamız lazım ki özümüze dönelim.”

Pancar çiftçisinin karı eski düzeye gelmediği sürece, pancar ekiminin azalacağını, tarıma geri dönülmesi halinde borçların 3-5 yıl içinde çok rahat ödenebileceğini kaydetti.

“Bazı arkadaşlar çok büyük vaatlerde bulunuyorlarmış. Bizim ilk hedefimiz kurumu tekrar ayağa kaldırıp, eski güçlü, kutlu günlere döndürmek” diyen Erkoyuncu, santrallerin satışı sonrasında yatırımlara yöneleceklerini, yapacakları ilk yatırımın da gübre fabrikası olacağını ifade etti.

Erkoyuncu, “Çünkü bugün çiftçinin bütün ürünlerindeki en büyük girdi kalemi gübre, ikincisi sulama. Onun için ilk işimiz gübre fabrikası kurmak olacak” diye konuştu.

Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nde yeni bir dönem başladığına işaret eden Erkoyuncu, şöyle devam etti:

“Bizi çok iyi tanıdığınızı biliyorum. Bütün adayları çok iyi araştırın. Bu kurum bundan sonra zafiyet kaldırmaz. Bundan sonra nemelazımcı bir politika bu kuruma asla iyi gelmez. Recep Bey’den Allah razı olsun, çok iyi işler yaptı. Çumra Şeker’in fikir babası, kurucusu. Konya Şeker, Torku gibi markalar oluştu. Ama istemeden de olsa yanlış bir alanayöneldik. Bugün durumumuz olumsuz ama dev gibi kurumlar, güneş gibi markalarımız var. Bunları çok kısa zamanda atlatırız. Tek dediğim bilmediğimiz sektörden çıkmak. Ondan sonrası çok kolay. Eğer pancar çiftçisinin karlılığını yükseltmezsek, 5-6 yıl sonra bu fabrikaların kapısına kilit vurmak zorunda kalırız. Dolayısıyla her kim gelirse gelsin, önce kendim taahhüt ediyorum, pancar çiftçisinin birim alandan karlılığını yükseltmek zorundayız. Başka çıkış yolumuz yok.”

Toplantı sonrasında çiftçilere yemek ikram edildi.

(Haber Merkezi / Haber Kent)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.