Karakoyunlu: ‘Türkiye’nin İlkleri Arasında Yer Alacak’
KOP İdaresi Başkan Vekili Murat Karakoyunlu, yaşanan teknolojik gelişmeler doğrultusunda işlevselliğini kaybeden buharlı trenlerin zamanla türkü ve filmlerle hayatımızda olmaya devam ettiğini belirterek; “Buharlı trenler hiçbir zaman hafızalarımızdan silinmedi. Her devrin konusu olabilen ve zamana direnen bu eserlerin; ilk önce müzelerde ve şimdide turizmde tekrar kullanılmaya başlanmasına yönelik bir adım atılması bizleri derinden heyecanlandırıyor” dedi.
KOP İdaresi Başkanlığı, 8 ilden oluşan KOP Bölgesinin turizm potansiyelini geliştirmek, tarihi demiryolu mirasına sahip çıkmak ve bölgeyi Türkiye’nin önemli bir turizm destinasyonu haline dönüştürebilmek adına ‘KOP Bölgesi Buharlı Tren Turizmi Çalıştayı düzenledi. Konaklamadan Gastronomiye, Genç İstihdamından Kültür ve Sanat aktivitelerine kadar birçok temanın ele alındığı çalıştayla bölgenin turizm altyapısının güçlendirilmesi hedefleniyor.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı; hizmet sahası içerisinde yer alan Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’ın eş zamanlı ve çok sektörlü kalkınmasına katkı sağlamak adına KOP Turizm Modelini oluşturuyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı uzmanları, Konya Büyük Şehir Belediyesi, Selçuk Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi öğretim üyeleri ile TCDD Genel Müdürlüğü ve TCDD Taşımacılık A.Ş. uzmanlarının yanı sıra TURSAB, sanayi ve sivil toplum kuruluşlarının turizm alanında faaliyet yürüten acente ve işletme temsilcilerinin katıldığı çalıştayda, genç istihdamından yerli sanayiye katkısı, turizme dayalı konaklamanın özendirilmesinden bölgesel gastronomi üzerindeki etkilerine kadar bir çok konu masaya yatırıldı.
KOP İdaresi Başkanlığı ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi adına tarafından yapılan sunumların ardından Selçuk, Konya Teknik ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitelerinden alanında uzman öğretim üyeleri ile kamu ve özel sektör paydaşları, ‘Konaklama’, ‘Gastronomi’, ‘Rotalar ve Gezi Noktaları’, ‘Trene Yönelik Bakım-Onarım-Alt yapı ve Üstyapı’, ‘Demiryolu İşletmeciliği ve Eğitim’, ‘Pazarlama, Tanıtım-Medya-Hediyelik Eşya ve Promosyon’, ‘Tren İçi Aktivite-Kültür-Sanat ve Workshop’ olmak üzere yedi farklı başlık altında görüş ve önerilerde bulundu.
“Türkiye’nin İlkleri Arasında Yer Alacak”
Öğleden sonra düzenlenen değerlendirme oturumunda konuşan KOP İdaresi Başkan vekili Murat Karakoyunlu; yaşanan teknolojik gelişmeler doğrultusunda işlevselliğini kaybeden buharlı trenlerin zamanla türkü ve filmlerle hayatımızda olmaya devam ettiğini belirterek; “Buharlı trenler hiçbir zaman hafızalarımızdan silinmedi. Her devrin konusu olabilen ve zamana direnen bu eserlerin; ilk önce müzelerde ve şimdide turizmde tekrar kullanılmaya başlanmasına yönelik bir adım atılması bizleri derinden heyecanlandırıyor. Turizmin en önemli unsurlarından olan konaklama, geceleme, beslenme ve eğlenceyi barındıran Buharlı Trenlerin turizm sektöründe faal çalışmaya başladıklarında sadece bölgemizin değil ülkemizin de ilk projesi olacak. Teknolojik trenlerin arasından tarihi buharlı trenlerin çıkabilmesi bizlere mutluluk verecektir. Buharlı tren turlarının gerçekleştirilmesi; demiryolunun doğrudan ve dolaylı olarak geçtiği bölgemizdeki illerde bulunan turizm merkezlerinin birbirleriyle ilişkili olmasına ve bu merkezlerde bir destinasyon yönetiminin sağlanmasına katkı sağlayacak” dedi.
“KOP Bölgesi Türkiye’nin Kalbidir”
KOP Bölgesinin kendine has tarihi, kültürü, mutfağı, doğal güzellikleri ile önemli bir merkez olduğuna değinen Başkan Karakoyunlu; “Konya ovasının sadece tarım ve hayvancılıktan ibaret olmadığını Kültür ve Turizm sektörlerindeki projelere şimdiye kadar verdiğimiz yaklaşık 50 milyon TL’lik desteklerle ifade edebiliriz. Bölgemiz inanç, kültür, termal, dağcılık, yayla, İpekyolu, gastronomi, mağara, eko turizm ve kış sporları turizmi gibi birbirinden farklı turizm türlerine ev sahipliği yapabilecek potansiyele sahiptir. Bu çeşitlilik aslında turizmin sadece deniz, kum, güneşten ibaret olmadığını, günümüzde özellikle kültür, inanç, gastronomi ve eko turizm aktivitelerine rağbetin bölgenin tam bir cazibe merkezi haline getirdiğini söyleyebiliriz. Aynı zamanda coğrafi konumu ile ülkemizin adeta kalbinde, transit geçişlerin merkezi durumundadır. Doğudan batıya, kuzeyden güneye yolculuk eden ziyaretçilerin bu bölgeye uğramaları, hatta sadece uğramayıp konaklamaları ve bu sayede turizm yoğunluğunun sağlanabilmesi adına oldukça önemli bir avantajdır. Başkanlığımız bu avantajlardan yola çıkarak bölgemizdeki turizm çekiciliklerinin sürdürülebilir bir plan dâhilinde ele almaya karar vermiş ve yeni bir turizm fazı olarak Buharlı Tren Turizmini bölgeye kazandırmaya karar vermiştir. İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerinin birçoğu ve ABD, Kanada, Rusya gibi ülkeler nostaljik tren turları düzenleyerek, buharlı trenleri aktif bir şekilde tren turizminde kullanmaktadır. Artık trenler sadece yük taşımacılığı olarak hizmet vermekten ziyade demiryolu turizmine katkı sağlayan önemli bir araç olarak görülmektedir. Yapılan bu çalıştayda Buharlı Tren Turizmi sektör pastasından pay alabilmek ve farklı turizm türlerini bünyesinde barındıran KOP Bölgesinde buharlı trenleri turizm odaklı daha aktif kullanabilmeyi arzuluyoruz” diye konuştu.
Konuşmaların ardından katılımcılara Tarihi Hicaz Demiryollarında kullanılan ray kesitlerinden oluşan anlamlı hediyeler takdim edildi.
(Haber Merkezi / Haber Kent)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.